home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Verslag Olympus toernooi

woensdag 6 januari 2010
Op twee januari was in Arnhem het Olympus toernooi. Er was geen warme ontvangst! De zaal was steenkoud, er had twee weken geen verwarming aan gestaan. Daarom hadden heel veel spelers hun jas nog aan in het gebouw. Ik speelde een oefenpartij tegen Frans en die was niet erg goed. We moesten er nog even inkomen. Vlak voordat eerste ronde begon besloten Désiré, Oscar, Frans en ik om een team te maken. We hadden geen tijd om een teamnaam te verzinnen. De wedstrijdleiding had er SMB1 van gemaakt.

De eerste ronde was niet erg best. Oscar kreeg een rare opening op zijn bord en zijn tegenstander speelde een goede partij en Oscar verloor. Ik stond heel lang een pion voor. Mijn tegenstander had met een paardvork mijn dame kunnen winnen, maar die zag hij gelukkig niet Het werd uiteindelijk remise. Frans liet zijn dame instaan, En ook Désiré verloor.

De tweede ronde ging iets beter. Frans verloor (misschien heeft hij wel teveel champagne gedronken op nieuwjaarsdag). Ik had mijn loper op g7 tegen de toren op a1 geruild maar ik kon deze voorsprong niet uitbuiten, mijn tegenstander schoof alles open en ik stond verloren. Désiré maakte remise. Oscar had een tegenstander met een rating van 1200, die partij won hij. Ik denk dat hem niet zo veel moeite gekost heeft. Met slechts twee punten uit twee rondes konden we de teamprijzen vergeten.

Maar in de derde ronde ging het beter. Oscar versloeg een speler van 1584. Ik speelde erg agressief, ik had vier pionnen in het centrum en brak de stelling van mijn tegenstander open en door een vork verloor hij zijn toren. En toen ging hij ook nog stukken afruilen. Frans kreeg eindelijk de smaak te pakken, hij won een partij. Désiré versloeg het Wijchense talent Jermo Kooijmans.

In de vierde ronde offerde mijn tegenstander een pion in de opening. Ik kwam erg goed uit de opening, maar toen gaf ik een stuk weg. Désiré had remise gemaakt. Oscar verliest maar Frans wint en niet van een zwakke speler ook, zijn tegenstander had 1555.

In de vijfde ronde speelde ik mijn beste partij, mijn tegenstander (1638) rokeerde kort en speelde snel daarna g6. Daardoor was zijn koningsstelling zwak en hier kon ik erg goed gebruik van maken. Ik won door een geslaagde koningsaanval. Désiré pakte weer een remise. Oscar had gewonnen. Frans verloor opnieuw.

Ik had het makkelijk in de zesde ronde, mijn tegenstander gaf twee pionnen weg in de opening en ik kon daarna meteen de dames ruilen. Ik had afgewikkeld naar een eindspel waarin hij met twee pionnen minder geen kans had. Oscar had een sterke tegenstander van 1645. Hij stond beter, maar hij gaf het helemaal weg. Frans speelde een heerlijke pot koffiehuisschaak, hij maakte veel blunders, maar zijn tegenstander ook. Uiteindelijk wist Frans het eindspel te winnen. Désiré maakte weer remise.

Oscar keek op het scorebord en toen zag dat Frans en hij evenveel punten hadden en ik 3,5. Grote kans dat we tegen elkaar moesten. In de laatste ronde moesten Frans en Oscar tegen elkaar, dus konden we die ronde maar drie punten halen. Ik moest in die ronde tegen Masoud Bitalzadeh (vader van twee toptalenten). Ik dacht snel klaar te zijn door mijn loper te offeren op h7 maar ik won er een kwaliteit en een voor pion terug. Later in de partij won ik een toren door een combinatie. Remisekoning en kopman Désiré won ook. En het derde punt was al binnen, omdat Frans en Oscar tegen elkaar speelden. Oscar won die partij.

Het team heeft 55,4 procent van de partijen gewonnen, maar was niet genoeg voor een prijs. Maar wel een mooie prestatie zeker als je kijkt naar de rating van de tegenstanders. Frans had een keer een slechtere tegenstander, ik geen enkele keer, Oscar drie keer en Désiré zeven keer. Dus wat dat betreft hebben we het heel goed gedaan. We begonnen 2010 met een groot succes.

Naam    Score    TPR
Désiré    4 uit 7    1812    
Oscar    4 uit 7    1553    
Guus    4,5 uit 7    1651
Frans    3 uit 7    1463

Gelukkig viel er een SMBer in de prijzen. Maarten Kwaaitaal haalde 5 uit 7 in de jeudgroep. Hij had een TPR van 1243. Dat was goed voor een prijs, hij werd vierde. Hij versloeg het Arnhemse talent Maureen Naber en nog vele anderen. Hij is nog in de race om in Nijmegen de hoogste jeugdgroep te winnen. Maar hij moet nog tegen Frans Drummen (1427) spelen. Als hij wint, wint hij de groep. Bij remise wordt hij gedeeld eerste.

(Guus Alberts)

Maarten Kwaaitaal (helemaal links) speelde vorig jaar voor SV Mook
maar ging naar SMB omdat daar sterkere spelers zitten.


wachtwoord vergeten?