home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Schaken in Nimwegen is lol

woensdag 19 mei 2010
Toen ik vanochtend aankwam zag ik Jochem als eerste. Leuk dat hij weer mee doet. Hij heeft het toernooi bedacht, niet wetende dat er al GM's en tientallen IM's de afgelopen jaren aan mee zouden doen. Dit jaar waren er 80 deelnemers. 31 van hun hadden een rating van 2000+, 6 spelers boven de 2300 en 1 boven de 2400. De A groep was dus sterk bezet. In de B groep deden ook 5 spelers mee met een rating van 2000+. Maar kunnen de topteams hun verwachtingen weer waarmaken?

Zaterdag kregen we een telefoontje van de Cafe de Derde Kamer. Deden morgen niet mee. Stelletje... (vul hier maar een woord naar keuze in). Daar komen we dus ook nooit meer. Quirin's was blij als gastcafe deze plek te mogen opvullen. Volgend jaar spelen we zeker weer op de boot. Eigenlijk ook niet meer dan logisch, want als er een locatie geschikt is voor een Waalkadetoernooi is het toch wel die Nijmeegse spiesenboot.

Het eerste speciaalbiertje werd besteld om 09:15. De echte liefhebber weet tenslotte wel hoe hij de drie kwartier tot aanvang van het toernooi het liefst volmaakt. Maar de koffie vond ook gretig aftrek onder de soms nog wat slaperige schakers. Met toernooiboekje in de hand kon het voor de deelnemende teams vanaf 10:00 dan echt beginnen. De over de kade struinende viertallen leverden een inmiddels vertrouwd gezicht op.

Dan de rondes. Ja, veel had je niet aan tussenstanden. Op het ene moment speelde A1 tegen A6 en A2 tegen A3. De ene keer is het Vivaldi's, dan weer De Waagh. Het is wachten op de einduitslag na zeven rondes. Gelukkig zijn sommige dingen wel duidelijk: het kenmerk van dit toernooi is eigenlijk alcohol. Er wordt elk jaar ook een bridgetoernooi op de Waalkade gehouden, maar deze spelers drinken in de ochtend wat koffie en daarna drinken ze de gehele middag niets, aldus de managers aan de Waalkade die met onze schakers een stuk betere dag beleefden. Het voorzichtige halve fustje Weizen was bij Cafe&Zo al voor de middag leeg.

Nee, schakers lachen en maken plezier. En alcohol, ach wat maakt het uut... we hebben mooi weer, we zijn in Nimwegen en we kletsen de hele tijd. Schaken in Nimwegen is lol. En dan vergoedt de geldprijs de kosten van de drank. Waarschijnlijk maakt enkel het team met de eerste prijs winst. Maar dan heb je wel 7 wit bier, 1 koffie en een luxe lunch kunnen nuttigen. Het geeft wel aan dat de spelers het echt voor de lol doen, en lol hebben ze allemaal gehad.

Gaat het in dit verslag nog ooit over schaken? Nou, vooruit dan. In de A groep was het team van "The Green Knights" favoriet. Met hun groene polo's kwamen ze al aanzetten vanuit Leiden. Eigenlijk hadden ze beter de Green Kings kunnen heten. Maar dat was weer zo pretentieus. De Nimweegse afvaardiging van SMB 1 "Al mot ik schaoken..." compenseerde ruimschoots de Utrechtse invloeden van Jochem en Dharma met hun Nijmeegse naam.

"Stuk en Co" werd met 18,5 punt 3e. Ik neem aan dat dit stuk niet het Schaakstuk was. En Tsji, die zo graag revanche wou op Bianca, kreeg dit wel maar werd toch weer vakkundig van het bord gemept. Volgend jaar weer een revanche?

De B groep telde één hele grote verrassing. Het team "Captain Djeck en de Boshanen", met een gemiddelde rating van 1430 (de laagste rating in groep B), bleef verstoken van de boshanen. Ze gingen naarstig op jacht en vonden twee nieuwe boshanen die nog aardig konden schaken ook. Bram van den Berg vond het geen probleem om Tilburg te verlaten en terug te komen bij Nijmegen. Hans van den Hatert maakte het kwartet compleet. Waar zoon Roy alle zeilen bij moest zetten om een team bij elkaar te verzamelen kon zijn vader gewoon aanschuiven. Beiden waren in staat met hun teams een gevulde envelop te bemachtigen.

Bram, een 2200 speler, had eigenlijk alleen een remisestelling tegen Maarten Rossen. Maar die verklooide het ook. En Jeroen Clermonts had ook nog eens zijn dag. En zo eindigde het B10 team uiteindelijk als 1e. Volgend jaar hopen we de Boshanen alsnog te mogen begroeten, al dan niet vergezeld van Captain Djeck.

Het team van Christ Verstegen, die vorig jaar ongelukkig ten val kwam, bleef dit jaar net buiten de prijzen. Maar de organisatie kende dit team de troost- en originaliteitsprijs toe. Christ was dit jaar topfit en nam dan ook namens het team een grote fles Kabouterbier in ontvangst.

De uitslagen van de A en B groep staan op de website www.waalkadetoernooi.nl vermeld waar u ook de foto's kunt bewonderen. Het was weer een geslaagde dag! Volgend jaar de tiende editie. Dan gaan we voor 30 teams. U kunt nu alvast gaan nadenken over een teamnaam. Tot volgend jaar!

wachtwoord vergeten?