home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Welkom en introductie nieuwe leden

woensdag 29 september 2010
Het seizoen is gestart en er zijn enkele nieuwe leden bij gekomen, te weten Rolf van Geel en Tjapko Struik. SMB heet ze van harte welkom. Het is een goede zaak om nieuwe leden naar de hele club te introduceren, daarom heb ik met hen gisteren op de clubavond een kort kennismakingsgesprekje gevoerd. Hierbij het verslag ter introductie.

Rolf van Geel

Rolf vertelt dat hij al jarenlang schaakt. Hij heeft bijna 20 jaar bij UVS gespeeld, de laatste jaren vooral extern. Hij is nu geswitcht naar SMB. Hij woont vlak bij de speelaccommodatie Groenewoud en dan is het voor hem toch wel erg aantrekkelijk om zo lekker dicht bij huis te spelen. Daar komt bij dat hij niet elke week een avond kan en wil spelen. Het speelsysteem bij SMB, waar je eigenlijk constant kunt instappen in competitieverband en dus ook wel eens verstek kunt laten gaan, spreekt hem ook aan. Het is wat vrijblijvender dan bij UVS en daarom ook de overstap.

Op mijn vraag naar zijn rating en speelsterkte reageert Rolf als volgt: "Ik heb ooit op 1850 gestaan en heb ooit promotieklasse gespeeld, maar ben daarna door allerlei oorzaken toch gezakt naar ongeveer 1700. Het is lastig om weer het vroegere niveau te halen als je niet heel fanatiek en intensief speelt. Ik vind het leuk om ook hier extern te spelen en zal in SMB 4 gaan spelen. Hogere ambitie heb ik voorlopig niet."

We praten nog kort een partij na die we samen 2 jaar geleden tegen elkaar gespeeld hebben (OSB0-competie UVS-SMB). Hij won die, maar hij schudt lachend zijn hoofd als hij nog aan die partij terug denkt. Het was volgens hem toen een vreemde knoeipartij die we maar snel moeten vergeten. Laat onverlet dat ik me nog kan herinneren dat hij me die partij geen kans gaf. Rolf vertelt dat hij nu een paar keer geweest is op de clubavond en de sfeer bij SMB bevalt hem goed.

Tjapko Struik

Tjapko komt van de schaakclub Philidor 1847 uit Leeuwarden (bestaat dus nog langer dan SMB, de oudste club van het land volgens hun website). Tjapko speelt daar in het eerste team dat in de 1e klasse speelt. Hij heeft een rating van 2246 en dat is natuurlijk niet mis. Hij studeert wiskunde in Nijmegen en vindt het leuk om hier bij SMB dan intern mee te spelen, extern speelt hij dus bij Philidor.

Dat Tjapko een sterke speler is moge duidelijk zijn. Zijn eerste partijen in de competitie van SMB wist hij meteen te winnen en niet tegen de minsten. Hij staat inmiddels strak bovenaan in de stand van de Keizergroep-competitie.

In de laatste ronde van de externe competitie zal hij met zijn team van Philidor tegen SMB 1 spelen. Op mijn vraag of hij dan niet in een spagaat terecht komt want hij speelt nu toch ook voor SMB en misschien dan niet voluit gaat, lacht hij en zegt: "Met schaken wil ik altijd winnen."

Rolf en Tjapko, van harte welkom bij SMB.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?