AB jeugd pakt verrassend punt tegen koploper promotieklasse

zondag 14 november 2004
Op 13 november worden de 4e en 5e ronde gespeeld van de AB promotieklassen. Martine, Mike, Lars en Roy spelen vandaag tegen SV Leudaal en een van de koplopers De Schaakmaat1. We spelen thuis in de Klokkentoren en na wat geschuif met tafels i.v.m. de hinderlijke zon starten we om 10.15 uur.

Onze eerste tegenstander SV Leudaal is al wel gesignaleerd, maar naar we begrepen hebben nog steeds “de weg aan het zoeken”. Om 10.30 uur arriveren ze en met 15 minuten verstreken speeltijd beginnen ze aan de partij.

Bij Lars zien we een wat ongebruikelijke opening, na een half uur zijn er al 3 stukken en een pion van het bord verdwenen. De tegenstander van Mike heeft moeite met de opening en gebruikt erg veel tijd, na 50 minuten heeft hij pas 11 zetten gedaan en er moeten 35 zetten in 1,5 uur gedaan worden om er een half uur speeltijd bij te krijgen. De tegenstander van Roy krijgt nog steeds geen kans om te rokkeren en de kansen van Roy lijken goed. Maar dan gaat er ergens iets mis en ziet Roy een dubbele aanval op zijn F pion over het hoofd en mat dreigt. Verder zit er weinig spektakel in de partijen. Roy verliest een stuk en staat slecht, Mike wint een stuk en verdubbelt zijn Torens, Martine weet een Toren te winnen en Lars stevent op remise af. Verrassend is de uitslag van Roy, hij blijft knokken en weet er een remise uit te halen. Na zijn fout in het begin een prima herstel. Lars speelt zoals verwacht remise, Martine en Mike winnen de partij. Het is 3-1 en we hebben 2 matchpunten.

Hierna moeten we aantreden tegen een van de koplopers van de competitie De Schaakmaat1. Onze jeugdspelers kennen alle spelers van de schaakmaat en weten dat het een moeilijke strijd wordt, we hopen dat ze ergens een puntje kunnen pakken. Hoe verrassend was het verloop van de partijen. Al na een half uur zien we de tegenstander van Mike moedeloos met zijn hoofd schudden. Mike dringt met zijn Paard gedekt door een loper volledig door in de vijandelijke stelling en zijn tegenstander moet al uitwijken met de Koning om erger te voorkomen. Als we bij Roy op het bord kijken dan wordt ook daar al snel duidelijk dat er iemand een probleem heeft en het is niet Roy. Al heel snel weet Roy een paar pionnen op te halen en staat feitelijk al gewonnen. Lars lijkt lange tijd op remise af te steven, als ik hem echter aangeef dat hij daar op basis van de verwachte uitslagen op de ander borden genoegen mee mag nemen, geeft hij aan dat hij verloren staat. Bij Martine is er nog niets van te zeggen hoe de partij zal eindigen. Roy besluit zijn tegenstander uit het leiden te verlossen en rond de partij af met winst, 1 puntje is binnen tegen Schaakmaat! Dan schrikken we als we op het bord van Mike kijken, die lijkt een Toren te gaan offeren! Bram even geroepen en gevraagd of die de hogere bedoeling van die zet snapte, helaas niet en ook Martine gaf aan niet te begrijpen waarom die zet gedaan werd. Na veel afruil werd duidelijk dat Mike het had uitgerekend en verloor zijn tegenstander een Toren en een Dame en dus ook de partij. Complimenten van veel omstanders. Lars weet het zijn tegenstander toch nog moeilijk te maken en blijft zoeken naar een remise-variant. Helaas lukt dit niet en verliest hij de partij, het is 2-1. Even lijkt het erop dat Martine een betere stelling op het bord heeft en kans maakt op een overwinning. Toch weet haar tegenstander dit om te buigen in een serieuze aanval op haar koningstelling. Uiteindelijk is het voor haar onhoudbaar en verliest ze de partij. Het is 2-2 en we pakken een matchpunt tegen een van de koplopers. Een fraai resultaat.

Persoonlijke score na 5 ronden:
Mike (bord 2) 4 bordpunten
Roy (bord 4) 2,5 bordpunten
Martine (bord 1) 2 bordpunten
Lars (bord 3) 2 bordpunten

Op 11 december spelen we:

Hervion College, Hervensebaan 5, 5232 JL 's-Hertogenbosch.

Kees Baardman