Shogi demonstratie

vrijdag 29 oktober 2010
Ook Kasparov speelt Shogi
"Mijn naam is Tijs Veen en ik speel graag Shogi (Japans schaak). Dit is een soort schaakspel waarbij veel meer stukken kunnen promoveren en waarbij je de stukken die je van je tegenstander slaat terug kan brengen in het spel. Nu wil het geval dat dit spel nog nauwelijks bekend is in Nederland en ik dus weinig tegenstanders heb. In Nijmegen heb ik er drie. Middels deze weg probeer ik mensen te vinden die dit spel een keer willen proberen/leren al kennen en die het wellicht leuk vinden om 1x in de zoveel tijd een paar potten te spelen. Alles geheel vrijblijvend en zonder kosten uiteraard."

Shogi is een Japans strategisch bordspel, ook wel aangeduid met Japans schaak. Het is een spel uit de familie waartoe ook het westerse schaken en het Chinees schaken behoren. Het spel kent zijn oorsprong in Japan waar het een hoog aanzien heeft. Vele professionals kunnen een bestaan opbouwen op basis van de verbreiding en het spelen van het spel. Japanse kranten publiceren dagelijks een kleine rubriek (naast de go-rubriek). De verbreiding buiten Japan is beperkt.

Shogi in zijn huidige vorm werd al in de 16e eeuw gespeeld. Een directe voorloper zonder de inzet van geslagen stukken kan worden getraceerd tot 1210. In de loop der tijd zijn ook vele varianten bedacht, maar de 9x9-variant heeft de tijden het best overleefd.

Om het spel wat extra bekendheid te geven zal Tijs en een vriend op dinsdag 2 november een demonstratiepartij spelen. Mocht u vragen over Shogi hebben, dan kunt u Tijs die avond rustig aanspreken. Hij zal u graag uitleg geven.