Winst SMB 5 tegen Schaakstad 6 uit Apeldoorn

donderdag 11 november 2010
De tweede ronde van de OSBO-competitie speelden we thuis en wel tegen Schaakstad 6 uit Apeldoorn. Op de OSBO-site had ik van te voren even gekeken naar de rating van het team van Schaakstad 6. Zo te zien een gelijkwaardige tegenstander waar we, met ons thuisvoordeel (zie ook Schaakbeeld nummer 31, "De mascotte") op een winstkans mochten hopen.

Deze hoop kreeg echter aan het begin van de avond een flinke knak. Evert Niessen werd door zijn tegenstander overspeeld. Deze kon met een dubbele dreiging van loper en koningin een verdedigingspion wegsnoepen bij Evert's koning. Bovendien moest Evert meteen daarna nog een toren geven tegen die aanvalsloper. Taai doorvechten is het handelsmerk van Evert, maar die avond was zijn stelling helemaal uit elkaar gespeeld en echt onhoudbaar geworden. Na drie kwartier was het over en uit. Jammer, kan gebeuren.

De rest van de partijen heb ik, vanwege mijn eigen meeslepende partij, nauwelijks of niet meegekregen. Sorry dat daardoor het verslag wat eenzijdig van karakter is.

Willem Dentz kwam in zijn partij uit op een stevige remise. Hij had volgens eigen zeggen kansen in de partij gehad, maar zijn tegenstander wist die steeds net op tijd te blokkeren. Meer dan het halve punt zat er niet in. De partij van Jan Schillings verliep ongeveer hetzelfde. Remise. Ik heb er zelf niets van gezien en Jan was al weg toen mijn partij afgelopen was. Maar Willem vertelde dat het de hele avond ook gelijk op was gegaan.

Peter Groenewald speelt extern al 2 jaar super. De ene overwinning rijgt hij achter de andere. Ik weet niet hoe hij het deze partij weer fikste, maar hij zegevierde opnieuw. Een echte puntenpakker. Rond 22.30 uur was de voorlopige stand SMB 5 - Schaakstad 2-2.

Dan mijn eigen partij. Deze was op zijn zachts gezegd apart. Het betrof een Italiaanse opening die ik goed beheers, althans tot en met de 8e zet. Ik kwam prima te staan. Prompt beging ik echter een blunder op de 9e zet. Ik moest een lopen weggeven tegen 2 pionnen. Daarna ontspon zich een boeiende partij. Naarmate de partij vorderde kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik ging verliezen (wat is dat toch een vervelend gevoel) en dat remise het hoogst haalbare zou zijn. Een remiseaanbod durfde ik fatsoenshalve niet voor te stellen aan mijn tegenstander want ik stond gewoon veel te slecht. Mijn tegenstander deed, lopende de partij, gelukkig ook her en der wat mindere zetten, waardoor ik het spel gaande kon houden. Hij had materiaalvoordeel maar ik had zijn stukken en met name zijn paard klemvast gezet aan de rand van het bord. Rond de 40e zet werd het cruciaal. Ik geef hierbij de stelling die op het bord kwam na de 39e zet.

De laatste zet van zwart was Dc4. De partij verliep nu verder als volgt: 40.Ta7 Dxf1 41.Txe7 Kg8 42.Te8 Kg7 43.Dxd6 Deze zet had mijn tegenstander overzien! 43... Dxg2 44.Kxg2 Txf2 45.Kg1 Tg2 46.Kh1 Th2 47.Dxh2 Txh2 48.Kxh2 gxh4 49.Kh3 en tegenstander gaf op.

De overwinning voelde als een warm bad. Iedereen die de partij een beetje gevolgd had keek vol ongeloof toen ik vertelde dat de zege binnen was. Reacties van omstaande SMB-ers ter illustratie. Van je clubgenoten moet je het hebben: "Je had helemaal niks." (Willem) "Je had 3x niks." (Evert) "Je hebt ongelooflijk gezwijnd." (Henk) "Dat kan toch niet." (Cas) "Je stond wel heel slecht." (Huub) Etc. etc. Ik heb de partij echter nadien met de computer geanalyseerd en ik bleek (achteraf gezien) het grootste deel van de partij een plusscore te hebben gehad. Op het eind stond ik "optisch verloren", maar toch niet echt. Mijn tegenstander moest ook heel secuur spelen om de winst binnen te halen en bepaalde foute zetverwisselingen lagen ook voor hem steeds op de loer. Al met al een zege die ik echt voor de poorten van de hel heb weggesleept. Hele goeie zin aan overgehouden.

Henny Goverde zorgde voor de derde winstpartij. Hierbij uit zijn mond de terugblik op de partij: "Vanuit een Boedapesteropening kreeg ik met zwart snel initiatief en wist ik mijn tegenstander voortdurend onder druk te houden. Uiteindelijk wist ik een vrijpion te creƫren die langzaam maar gestaag oprukte met als resultaat dreigende torenwinst. Zover liet mij opponent het niet komen en gaf op."

Wat de Boedapester opening precies inhoudt (een obscuur gambiet lees ik op internet) moet Henny beslist nog eens doorgeven want je wint er mee. Door zijn zege kwamen we op een prima einduitslag van 4-2. Heel mooi. Het zou me niet verbazen als we met deze uitslag bovenaan komen in de OSBO-competitie.

Valentijn Phijfer heeft de foto's gemaakt van deze mooie avond, waarvoor hartelijk dank. Ik lijst er zeker een paar van in.

Frans Drummen