home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Een jeugdspeler/speelster aan het woord

woensdag 24 november 2010
De jeugdafdeling van SMB is gestart met een rubriek waarbij we een jeugdspeler/speelster zelf aan het woord laten. Ze vertellen iets over hun belevenissen bij de jeugdafdeling, hun schaakpartijen of over andere zaken die ze bij het jeugdschaak meemaken of ervaren. Het is de bedoeling dat er ongeveer 1x per maand een nieuwe jeugdspeler zijn of haar verhaal doet. De jeugd heeft de toekomst en het is leuk en interessant hun meningen en verhalen te vernemen. Bovendien weten de senioren met wie ze over enige tijd te maken krijgen (wees gewaarschuwd). Deze keer is aan het woord...

YARA LUIJTEN


Ik ben begonnen met schaken toen ik zes jaar oud was, ik ben nu 14. Toen was er op mijn basisschool wekelijks twee uur op te schaken. Tegelijkertijd kreeg je eens in de twee weken individueel training (les in onder andere regels en trucjes) van de organisator, Niek van Diepen. Dat bleek voor mij erg effectief, aangezien ik, in de drie jaar dat ik op school heb geschaakt, alle drie de keren het schoolkampioenschap heb gewonnen.

Toen ik net zeven was en de eerste keer het schoolkampioenschap had gewonnen, adviseerde Niek mij om eens bij een schaakclub te gaan kijken. Omdat er in het dorp waar in woon destijds nog geen schaakclub was, ging ik in Nijmegen naar een geschikte club zoeken en SMB beviel me op het eerste gezicht wel. Ik ging een keer kijken en ik vond het zo leuk, dat ik bijna meteen wist dat ik wilde blijven. Tevens ging ik weer trainig volgen om steeds beter te worden.

Ook is er een mogelijkheid om met wedstrijden mee te doen. Bijvoorbeeld de externe competitie, dan speel je met 3 andere SMB'ers in teamverband tegen teams van andere clubs. Ook kan je individueel meedoen aan wedstrijden. Een goed voorbeeld van zo'n wedstrijd is het Open Nijmeegs Jeugdkampioenschap. Dan wordt iedereen van verschillende teams uit Nijmegen en omstreken op sterkte in groepen ingedeeld. De wedstrijden zijn altijd erg gezellig! Zelfs als je hebt verloren. Natuurlijk is het 't leukste als je wint. Maar als je alleen maar zou winnen, zou dat betekenen dat je niks meer kan leren. Van verliezen kan je dingen leren, beter worden en de volgende keer misschien wel winnen!

Bij SMB heb ik het altijd ontzettend gezellig gevonden. Er wordt veel gelachen, maar ook serieus geschaakt. Helaas heeft de club tegenwoordig met een teruglopend ledenaantal te kampen. Dit is echt ontzettend jammer, want zo'n leuke en gezellige club moet blijven bestaan! Dus kom gerust een keertje kijken als SMB je leuk lijkt.


wachtwoord vergeten?