Zonder Valentijn geen zege in de Nijmeegse schaakderby

woensdag 12 januari 2011
Vorige week was er Feyenoord – Sparta, komend weekend Everton – Liverpool, en in de Schotse beker lootten vandaag Celtic en Rangers elkaar. Binnen Nijmegen heb je geen voetbalklassiekers, maar wel een heuse schaakderby: SMB - UVS. Zodra bekend is dat beide verenigingen weer een team in dezelfde competitie afvaardigen, wordt er al reikhalzend naar de wedstrijd uitgekeken. "Liever uit!" wordt er meteen geroepen. Dat scheelt weer een trip naar Terborg of Beekbergen, zullen ze denken. Het werd thuis, en dus trad SMB 4 op 11-1-11 aan tegen UVS 3.

In december 2009 won SMB 4, toen nog dankzij spelers als Bart de Kort en de altijd goedgeklede Valentijn Phijffer. In november 2008 was UVS 2 veel te sterk voor SMB 3. Paul Waenink redde toen in een met 2-6 verloren partij de eer tegen invaller Klaus Wustefeld. Een memorabele overwinning werd geboekt in oktober 2007 toen SMB 5 met 6,5-1,5 de stadsgenoten van het bord veegde. Overwinningen waren er destijds onder meer voor Oscar en Yannick, nu uitkomend voor SMB 4, maar ook toen ging het na afloop vooral over Valentijns spencer. Voor de meest memorabele partij moeten we echter terug naar oktober 2005, waar SMB 8 in De Ganzenheuvel speelde tegen het vijfde van UVS. In de vaste veronderstelling dat hij beroofd was van een pion liep Rob Lubbers, ons allen bekend, na anderhalf uur spelen boos de speellocatie uit, hiermee Gerard Eickmans de zege schenkend. Resultaat: 3,5-2,5 voor SMB.

Maar goed, dinsdag 11 januari 2011. Ergens in de middag hoor ik dat teamcaptain Roel te ziek is om te spelen, maar gelukkig heeft hij zijn eigen vervanger geregeld. Vervangers. Peter Groenewald zal plaatsnemen achter zijn bord, en ik neem de honneurs van teamcaptain waar. Omdat ook Jan Aalbers nog niet hersteld is van zijn zware kwetsuren, schuift Frans Drummen aan achter bord 8. Bij ons ex-UVS'er Rolf van Geel op bord 1, aan hun zijde zit Frans van den Hooven aan bord 7. Natuurlijk zijn we qua rating vanavond de underdog, maar ach, onklopbaar is niemand. Al vrij snel is de stemming optimistisch, als Oscar de 1-0 kan invullen op het formulier. Hij dringt met zijn paard binnen op g2, en zijn tegenstander gooit direct de handdoek in de ring. Ook hij is niet helemaal fris, en ook hij is teamcaptain. Laten we het op toeval houden, maar het is 1-0, en ik sms Roel positieve berichten over hoopvolle stellingen. Ik sta namelijk prima tegen Klaus Wustefeld, ondanks zijn 200 ratingpunten meer. Maar helaas, je knipt met je vingers en het staat 1-1. Wat is er dan gebeurd? Nee nee, Klaus heeft dit keer niemand ingehuurd om mijn mobiel af te doen gaan, maar ik plaatste een aanval die niet helemaal goed uitpakte.

Het blijkt een dramatische avond te worden voor SMB. Ik knip nog een keer met mijn vingers, en hoppa het staat 1-4. Peter, Frans en Yannick hebben er ook aan moeten geloven. Peter heeft zijn loper te ver laten insluiten, Frans dacht een mooie aanval te plaatsen maar kwam bedrogen uit (klinkt bekend), en Yannick raakte weer eens het verkeerde stuk aan. Ik neem mijn verantwoordelijkheid als teamcaptain heel serieus, dus ik vertel Rolf, Guus en René snel dat ze moeten winnen. Guus vraagt of hij mag aanvallen, en je hebt geen psychiater nodig om te zien dat hij als jong kind altijd linksback was in de F7. Jammer eigenlijk, want René speelt tegen een psychiater. Oja, de partij. Het loopt niet goed af jongens en meisjes. Rolf geeft een toren weg: 1-5. Guus staat lang gelijk, maar ook hij lijdt zijn eerste nederlaag van het externe seizoen: 1-6. En tot slot René: ook hij gaat ten onder.

We moeten pijnlijk constateren dat UVS 3 een maatje te groot is vanavond voor het vierde van SMB. Na lang zoeken vinden we de schuldige: Valentijn heeft geen spencer aan vanavond.