home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Open schaakavond SMB

woensdag 9 februari 2011
8 Februari vond de Open Schaakavond plaats bij SMB. De bedoeling van de avond was om in een gezellige sfeer nieuwe schakers naar SMB te trekken. Hen eens een keertje te laten proeven van onze club en de mogelijkheid te geven uiteraard een spannende partij te spelen. Het is altijd afwachten of er de nodige nieuwkomers op zo'n avond afkomen en of ook de eigen clubspelers van SMB het de moeite waard vinden want iedereen moet het leuk vinden. Hans Klip was bereid om een simultaan te geven (hulde!).

De opkomst viel niet tegen. Ruim 40 personen, waarvan 15 nieuwe mensen en van die laatste groep deed bijna iedereen (12) mee met de simultaan (totaal 21 personen). Daarnaast vond een snelschaaktoernooi plaats, waar vooral de clubspelers van SMB naar toe trokken. Enkele mensen speelden daarnaast een "eigen partijtje" met zijn twee├źn. Een fotoreportage als illustratie van de avond:


20.00 uur, start simultaan
Hans Klip vertelde me vooraf dat hij toch wel ging voor een simultaan-winstscore van 75%. Je weet nooit wie je tegenover krijgt, dus altijd moeilijk te voorspellen hoe een simultaan gaat lopen. Het ging in ieder geval wel in lekker tempo en dat zonder klok.


Er is nog hoop bij alle zwartspelers. Het eerste uur, tot de pauze rond 21.00 uur, hield iedereen stand. Op menig bord waren wel al, op dat tijstip, ernstige scheuren in schaakposities te zien.


21.15 uur, de eerste afvallers
Langzaam maar zeker stortten stellingen van zwartspelers in. Het veld dunde zienderogen uit.


Ongeveer 22.00 uur, het begint te wringen, ook bij Valentijn en Carlo Nuyten.


En steeds verder dunde het deelnemersveld uit.


En steeds verder. Tegen de klok van 22.45 uur waren er nog 5 personen tegen Hans aan het spelen, te weten Ilona Sanders, Peter Groenewald, Jaap Schuld, Lucas de Jong (allen SMB) en een nieuwkomer, te weten Hans van Leeuwen.


Dit zijn de echte diehards. (Wie geeft hier overigens de simultaan, Gerard of Hans?)Om een lang verhaal kort te maken, ze hebben het ook, ondanks hun prima tegenspel, niet tegen Hans gered. Degene die als laatste kon/mocht opgeven was Hans van Leeuwen. Mooi resultaat, hij bleek de nodige schaakclubervaring te hebben bij de Arnhemse vereniging ASV, anders kom je ook niet zo ver. Hiernaast een foto met de laatste zetten van de beide Hansen.

Natuurlijk is de 100% een geweldige score van Hans Klip. Proficiat. Naderhand vertelde Hans dat met name de partij tegen Jaap Schuld een moeilijke was geweest, had eigenlijk remise moeten/kunnen zijn maar in het eindspel wist hij door positiespel die partij ook naar zich toe te trekken.


Daarnaast werd er ook nog een snelschaak- toernooitje georganiseerd, waar alleen SMB-ers aan deelnamen. Tjapko Struik was, zoals gewoonlijk, weer opermachtig. Hij had het in enkele partijen wel moeilijk, maar hij wist toch alles te winnen. Terecht dat hij een fles wijn won.

Willem Dentz, die wel van een stevig potje rammen houdt, eindigde bijna onderaan. Hij won maar twee keer, maar niet van de minsten: Huub Jansen en Pieter van Groenestijn werden aan zijn zegekar gebonden.


Eindstand snelschaaktoernooi

1 Tjapko Struik 11.0
2 Roy van den Hatert 9.0
3 Hans Eshuis 8.5
4 Huub Jansen 7.0
Pieter van Groenestijn 7.0
6 Robin Oostrum 5.0
Roel Klein 5.0
8 Eric de Ridder 4.5
9 Guus Alberts 4.0
10 Willem Dentz 3.0
11 Oscar Mercan Cano 2.0


Er was ook een schaakprobleem op het demonstratiebord aangegeven. Onder de goede antwoorden (15x) werd een fles wijn verloot. Robin Oostrum was de gelukkige.

Volgens Huub Janssen was de probleemstelling (wit geeft mat in 2) veel te gemakkelijk, want zelfs zijn schoonmoeder wist dit op te lossen. Ik hou het erop dat hij ingefluisterd heeft, want menige clubschaker bleef turen zonder tot een goed oordeel te komen. Hierbij de juiste oplossing: 1.Dxc6 bxc6 2.La6#

Het was een drukke en mooie avond. Hopelijk dat enkele "nieuwkomers" nog eens terugkomen, want menigeen van hen kan beslist een aardig potje schaken. De stemming tijdens de avond was er in ieder geval voor. Dus wie weet. Tot slot: dank aan de leden die mensen hebben meegenomen en vooral aan Hans Klip die de simultaan gaf.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?