home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Verslag Waalkadetoernooi 2011

maandag 30 mei 2011
Quirin's gaat door de week om 16.00 open en zondag's om 14.00. Eén keer per jaar om 10.00 en dat is voor het Waalkadetoernooi. Elk jaar doen vele cafe's mee om het zoveel mogelijk spelers naar de zin te maken. 14 cafe's dit jaar. 96 deelnemers. 24 teams verdeeld in 3 groepen van 8. Groep A telde 3 GM's: Robin Swinkels, Ruud Janssen en Daan Brandenburg. En 5 IM's. De gemiddelde rating van Groep A was 2254. In vorige jaren was het team van Leiden de favoriet en dat maakte ze ook ieder jaar waar. Dit jaar zouden ze moeten knokken voor de 2e plaats, want Ruud Janssen en Robin Swinkels, Christov Kleijn en Twan Burg hadden ieder 2450+.

Het weer was 19° C, droog, weinig wind en we konden gebruik maken van alle buitenterrassen. Tenminste dat dachten we. Moenen en Camelot gingen ondanks de afspraak pas om 11.00 open. Jammer, een ronde daar wachten. Eén team kwam niet opdagen. Ja, dat heb je niet in eigen hand. 7 teams hadden dus een bye. Het team van SMB 1 stelde enorm teleur. Ze begonnen met 2 nederlagen en tegen Leiden en Swinkels, Jansen & Co liep het ook niet goed af. Nog niet eerder speelde zij het Waalkadetoernooi zo slecht. Terwijl Leiden de eerste 3 ronden slechts 2 bordpunten verspeelde. Maar na de 4e ronde waren in groep B en C nog geen duidelijke favorieten. De zon kwam door, er werd weer meer gedronken en dan floep, ben je opeens je dame kwijt. En dat is de kracht van dit toernooi.

Dharma Tjiam en Robin Swinkels speelden in de 3e ronde tegen elkaar in café Lenthe. Ik vroeg of ik hun partij mocht noteren. "Nee," zei Robin. "Ik doe dat niet met Dharma. Ik doe dat alleen." In Engelse notatie schreef hij zonder bord de hele partij op, uit dat kleine koppie van hem. Hij kwam hem mij brengen na de 6e ronde. "Het was de beste partij vandaag," zei hij. Hij verdiende er een Ice Tea mee. Deze partij staat op zijn verzoek erbij. De andere partij is die van Ruud Janssen en Jan Willem de Jong, de twee eerste bord spelers van de Ajax en PSV van het Waalkadetoernooi. In de 7e ronde zat ik in het zonnetje hun partij te noteren. Het toreneindspel werd door hen remise gegeven. De stelling liet ik in de computer los. Jan Willem de Jong had die kunnen winnen, zei Fritz. Na die partij kwamen alle spelers met stukken en borden naar Vivaldi's en begon de chaotische optelling van de einduitslag. Die vind je onder dit verslag.

De B-groep was net als de A- en C-groep mooi 8 teams groot. In zeven rondes kun je dan tegen elk team 1 keer spelen. Maar dan moeten ze natuurlijk wel komen opdagen... Niet aan alle teams was dat besteed. Het leverde de café-eigenaren weer wat extra consumpties op, zullen we maar zeggen. Voor het grootste gedeelte werd er gewoon geschaakt. En de teams waren aan elkaar gewaagd. Een fijn publiek was het enige team dat vrij ongeschonden uit de strijd kwam, maar geen enkel team wist alle confrontaties winnend af te sluiten. Daardoor bleef het voor iedereen ongemeen spannend wat de einduitslag zou worden.

Het talent in groep B kwam aanstormen uit Deventer. Nou ja, ze kwamen met de trein. Maar over dat talent logen ze niet. Na aan het begin van de dag nog even wakker geschud te zijn door het al eerder genoemde fijne publiek (4-0) verloren de soms wat luidruchtige maar altijd fanatieke jongelingen uit het noorden geen enkele match meer. Met 17,5 bordpunt werden ze - ook voor hen zelf - verrassend tweede. Heel Quirin's heeft 35 minuten lang kunnen horen hoezeer de Pallas-jeugdspelers snakten naar revanche op Jorik Quint, waarmee ze nog een appeltje te schillen hadden na een eerdere verliespartij. Alles haalde Johnny Paans uit de kast, en het punt was binnen. Het beslissende punt, zou je kunnen zeggen. De jolige hakkers kwamen dat punt uiteindelijk tekort en moesten genoegen nemen met de derde prijs.

Leuke dingen waren dit jaar zeker te melden. Zo kon je vanuit café de Hemel de partijen live via Twitter volgen. We hadden een sponsor en voor het eerst een heus Marikenbeeldje voor de winnaar van groep A. Alle cafe's hebben toegezegd volgend jaar weer mee te willen doen. Dus tot volgend jaar...

Valentijn Phijffer en Jos Claessens

Meer foto's en twee partijen vindt u op www.waalkadetoernooi.nl


wachtwoord vergeten?