home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 2 kruipt bij Rokade uit Lichtenvoorde door het oog van de naald

vrijdag 14 oktober 2011
Voor onze eerste wedstrijd in de eerste klasse B van de OSBO vertrokken we op donderdag 13 oktober naar het verre Lichtenvoorde. Dat deden we met een invaller omdat Huub Jansen ziek was geworden. Het zal de spanning voor deze wedstrijd zijn geweest. Tegenover de afwezigheid van onze beste Huub miste Rokade zijn eerste bordspeler. Op grond van de ratings deze wedstrijd hadden we winstkansen. Na een uurtje spelen zag het er ook naar uit dat het de goede kant op ging. De avond kreeg echter een aantal verrassende wendingen.

Zelf stond ik zonder er veel voor te moeten doen een gezonde pion voor na een matige opening van mijn tegenstander. Leuk om als teamleider het voorbeeld te geven. Na wat twijfelachtige zetten zorgde een klein grapje van mijn tegenstander ervoor dat ik een kwaliteit achter kwam. Bij de methode Brunia van Wijngerden heet dat kopstuk (loper) plaatsen via schaak en met het staartstuk de kwaliteit winnen (stap 4). We speelden nog vele zetten met een onvermijdelijke nederlaag voor mij als gevolg. Een slecht voorbeeld van de teamleider, dit onnodige verlies. Dit werd redelijk gekopieerd door Henk van den Berg. Die kwam na een goede combinatie een kwaliteit voor. Hoewel hij zorgvuldig moest spelen was de rest techniek. Daar was vervolgens iets mis mee, want na wat zwakkere zetten van Henk ging zijn tegenstander er op een lepe manier met het punt vandoor.

Wat ik van de partij van Peter Schut heb meegekregen is dat hij door een goede tegenstander en na een geweldige koningsaanval onder de voet werd gelopen. Tegenover deze drie nullen stond een halfje voor René Verheesen. De invaller die door onze voorzitter was geregeld. Had Huub indirect nog voor een half punt gezorgd. Voor Rene was dit natuurlijk een geweldig resultaat. Met een achterstand van 3,5-0,5 halverwege zegt een rasoptimist dat dan de vier resterende partijen gewonnen moeten worden voor de overwinning. Wat we op de borden zagen gaf toch reden tot grote zorg.

Allereerst was er Valentijn die een gezonde pion achter stond zonder enige compensatie. In het vervolg zette zijn tegenstander de stukken zo raar neer dat Valentijn heel makkelijk via de koningsvleugel binnenkwam en de partij in korte tijd besliste. Al was het natuurlijk wel zo dat Valentijn dit knap afstrafte zeg ik er beleefdheidshalve bij. Fred van den Berg keek lange tijd aan tegen een aanval van zijn tegenstander en kon verder niet veel uitrichten. Hoewel Fred dit wel kon pareren was natuurlijk de vraag: hoe gaat Fred dit winnen? Echter binnen een aantal zetten was het evenwicht verstoort en kwam Fred met een geslaagde mataaanval. 3,5-2,5

Jacques Ottenheijm kwam al vrij snel een loper voor. Dat moet gewonnen zijn zou je denken. Maar de stelling stond aardig dicht geschoven en de vraag was of hij beslissend door kon breken. Na lang manoeuvreren en in oplopende tijdnood haalde Jacques het verdiende punt binnen. 3,5-3,5 Hoe is het mogelijk. Alle hoop was nu gevestigd op Pieter van Groenestijn die lange tijd niet gespeeld had. Pieter dacht aan het begin van de avond aan remise omdat hij toch niet zeker was over zijn stelling. Na verloop van tijd had hij echter de betere stelling. Het was echter allemaal niet genoeg voor een overwinning. Dat bleef zo totdat Pieter nog een kleine 5 minuten op de klok had. Op dat moment ging hij na veel heen en weergeschuif een pion winnen. Vervolgens stortte de stelling van zijn tegenstander volledig in en konden wij onze eerste overwinning vieren.

Op deze manier winnen is natuurlijk verre te verkiezen boven een makkelijke en saaie overwinning van 6,5-1,5 of zoiets. Het kan nog een mooi seizoen worden voor SMB 2!!

Rokade - SMB 2 3½-4½
1. Jacques Ottenheijm - Marcel Leroi 1-0
2. Erwin Swerink - Peter Schut 1-0
3. Pieter van Groenestijn - Menno Dorst 1-0
4. Rob Stevens - Fred van den Berg 0-1
5. Henk van den Berg - Gert Jan van Vliet 0-1
6. Jan Hahne - Peter van den Berg 1-0
7. René Verheesen - Marinus Demkes ½-½
8. Ruud Goosens - Valentijn Phijffer 0-1

Er volgt nog een tweede verslag met partijfragmenten!

Peter van den Berg
Teamleider SMB 2


wachtwoord vergeten?