home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Mook 2 - SMB 8

maandag 21 februari 2005
Donderdagavond, 17 februari om 20 uur was het dan zo ver: de topper tussen ons en Mook. Van tevoren werd er al driftig gespeculeerd. Stel dat we gelijk spelen, dan moetn we de rest wel heel dik winnen om kampioen te worden, enz enz enz.

In Mook aangekomen was het direct duidelijk wat er zou gaan gebeuren: het zou een moeilijke avond worden. Iedereen speelde tegen een tegenstander met gelijke of hogere rating. Vooral voor onze laatste 2 borden (Ralph en Twan) betekende dit een bijna onoverbrugbaar ratingverschil van ongeveer 300 punten. Maar toch gingen we vol goede moed achter de borden zitten.

Aan bord 3 speelde Gerardo een scherpe variant van het Schots met een constant een klein plusje. Nadeel was dat hij hier veel tijd voor nodig had. Twan speelde op bord 6 op z’n “Twans” wat betekent dat de stelling al snel onoverzichtelijk werd. Dat was duidelijk te zien aan beide spelers, want nadat Twan al een stuk in de aanbieding deed, ging zijn tegenstander op dezelfde manier in de fout. Ralph speelde op bord 5 een degelijke partij, waar hij in een gelijk opgaande strijd genoeg kansen behield. Het leek op een remiseachtig eindspel uit te gaan lopen. Johan speelde sterk op bord 4 en na een mindere stelling in de opening kon hij een pion gaan winnen, en waarschijnlijk ook de partij. Jos stond ook goed, maar wel vrij remiseachtig op bord 2. Ik zelf speelde ook een Schotse partij tegen mijn tegenstander aan bord 1. Alleen maakte ikeen klein foutje in de opening en kreeg hij eerst tempovoordeel, en na nog een kleine misser aan mijn kant zelfs een flinke aanval op mijn koningsstelling. Met veel kunst- en vliegwerk bleef mijn stelling overeind en toen mijn tegenstander vol op de overwinning ging spelen, kreeg ik zelfs een licht voordeel. Maar na latere analyses bleek het voordeel toch te klein, en gezien de stand op de borden leek het me beter om remise aan te bieden, wat mijn tegenstander na 10 minuten aanvaardde.

Ondertussen kreeg Twan last van schaakblindheid en gaf hij achtereenvolgens een toren en een stuk weg. Gerardo kreeg tegelijkertijd ook een remise, zodat de stand 2-1 in het voordeel van Mook stond. Ralph had ondertussen in een zeer lastig eindspel met 2 stukken, 2 torens en een handvol pionnen een pion verloren en kreeg het benauwd, ook qua tijd. Jos stond degelijk remise, maar hij moest toch maar op de overwinning spelen, vooral omdat Johan ook niet meer dan remise leek te halen. Ondertussen gaf Ralph in een verloren eindspel op, zodat de stand 3-1 werd. Nu moest er echt op bord 2 en 4 gewonnen worden, maar nadat Johans tegenstander de stelling open brak, bleek er voor Johan helemaal niks meer in te zitten en zat er weinig anders op dan op te geven. Jos had overigens al een remiseaanbod aangenomen, wat ook het maximale was wat erin zat.

Helaas, een dikke 4½-1½ nederlaag, maar ik kan niet zeggen dat ze per bord gezien dik hebben gewonnen. Nu maar hopen dat we de beste nummer 2 worden, zodat we volgend jaar toch in de 3e klasse kunnen uitkomen. Kampioensdromen zijn nu helaas verleden tijd.

Roel Roberts, teamleider SMB 8

wachtwoord vergeten?