HMC 3 - SMB 1

vrijdag 4 november 2011
Het eerste van SMB mocht ditmaal naar Den Bosch afreizen en aangezien ikzelf vanaf Tilburg kwam kon er eigenlijk geen betere locatie voor een uitwedstrijd zijn. Helaas miste ik hier en daar een afslag, waardoor ik pas om kwart over twaalf in de zaal was en iedereen net was begonnen. Terwijl mijn vriendin, die ik als support had meegenomen, hard op zoek ging naar winkels baande ik me dus een weg tussen de schakers door naar mijn bord. Mijn partij verliep vrij rustig en na zo'n uur en drie kwartier was er nog niet veel gebeurd en had ik gedurende de wedstrijd altijd een plusje gehad, dat soms wat groter was en soms wat kleiner. Net toen ik dacht dat het op een beter eindspel neer zou komen, besloot mijn tegenstander geen concessies meer te willen doen en in een tijdspanne van slechts twee à drie zetten wist hij een pion te verliezen. En na dit niet te accepteren er nog een vol stuk van te maken ook. Hierna gaf hij maar op, zodat ik om twee uur klaar was en eens tijd had om bij de andere borden te kijken.

Op bord 1 had Ruben de meeste stukken niet van de achterste rij af kunnen halen en hij verliest net een pionnetje als ik langsloop. Status: 0. Op bord 2 staat Jacques niet slecht, maar met L+P vs P+P staat hem een zware taak te wachten. Status: 0.25. Op bord 3 zit Bram en hoewel hij zijn pionnen op de goede kleur heeft staan, lijkt hij toch geen keus te hebben behalve verdedigen met D2TP vs D2TL en hopen dat de tegenstander zijn verdubbelde torens niet kan laten gelden. Dit gecombineerd met het feit dat Roy deze stelling ook niet meer gelooft leidt tot status: 0. Op bord 4 heb ik zelf geen blik hoeven werpen aangezien Lars langs komt en zegt dat hij zojuist een stuk geofferd heeft en wel goed staat, vooral als de tegenstander het aanneemt. Dat dit klopt is hieronder uitvoerig beschreven! Status: 1. Op bord 5 zie ik een duidelijk ruimteoverwicht voor Roy, hoewel er nog geen directe dreigingen te zien zijn lijkt hij de touwtjes in handen te hebben. Met een beetje voorzichtig optimisme kom ik tot status: 1. Op bord 6 heeft Wouter twee gedekte vrijpionnen. Deze moeten echter nog een heel eind, terwijl de tegenstander een stuk extra heeft. Wouter kijkt niet vrolijk dus rest mij slechts de keuze voor status: 0. Op bord 7 ben ik zelf uiteraard al klaar. Status: 1. Op bord 8 staat Hans een pion achter maar misschien kan hij het nog redden met een truc. Zonder truc lijkt er echter geen hoop, dus toch maar status 0.

Kort na het moment dat het er zo voor staat krijgt Roy een remiseaanbod, we raden hem echter aan om door te spelen. Aan het eind zijn er weinig verrassende beslissingen gevallen, Roy heeft alsnog berust in remise en dit kon toch het team resultaat niet beïnvloeden. Maar als enige uitzondering is er nog Ruben. Want als je iemand een mazzelaar kunt noemen is hij het wel. Tegen het einde van de partij had hij nog een pion verloren en was hij in tijdnood gekomen. Vervolgens verliest de tegenstander zijn rust terwijl die nog tijd zat heeft en kan Ruben een pion terug winnen. Het resulterende eindspel wordt daarna natuurlijk ook niet meer gewonnen zodat Ruben onverwacht nog een halfje bij mag schrijven.

Tot dusver het verloop en zie nu het diagram voor de partij, waar Lars de zwarte stukken beheert. Er zijn al redelijk wat zetten gedaan, maar er is nog geen pion geslagen. De zwarte stukken staan iets agressiever maar als wit nu ervoor kiest om aan de grote schoonmaak te beginnen, kan hij een marginaal voordeeltje houden. Zie bijvoorbeeld 1.d4 Pce4 2.Pxe4 Pxe4 3.Df3 Dg6 4.Dg4 en zwart moet nu dames ruilen of ruil toelaten, waarna f3 niet meer te voorkomen is en zijn f-lijn geneutraliseerd wordt. Hierna staat wit iets beter omdat de dreiging weg is en zwart zijn paard niet in het centrum kan handhaven.

In plaats van d4 speelde wit hier echter 1.Pf1?? In eerste instantie lijkt dit een verdediger te mobiliseren die bruikbaar is vanwege de dreiging fxg3, maar niets is minder waar! Een eenvoudige telling leert dat g3 slechts eenmaal staat aangevallen en al tweemaal verdedigd, bovendien kan op korte termijn alleen de zwarte dame nog extra druk uitoefenen op g3, waarna dit veld nog steeds voldoende verdedigd wordt.

Dat Pf1 een vergissing was, wordt meteen door Lars aangetoond door de echte zwakte aan te wijzen. Er wordt 1... Pfd5! gespeeld om geheel volgens het boekje de f-lijn te ruimen. Bij gebrek aan een redding gaat wit verder met 2.cxd5 maar na 2... fxg3 houdt hij het wel voor gezien. Om nog te illustreren hoe het witte paard wordt gemist als verdediger van de f-lijn een kort variantje tot slot: 3.f3 Txf3 4.gxf3 Dxf3+ 5.Kg1 Df2+ 6.Kh1 g2+ 7.Kh2 g1T#. En zo hard kan het dus gaan.

Dennis