home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Strijdend ten onder

SMB 4 versus De Cirkel 2, woensdag 11 januari 2012
Dinsdag 10 januari vertrok het team van SMB 4 naar Ede waar ons de strijd wachtte tegen het sterke team van De Cirkel 2 (de huidige koploper van onze externe competitie). Evert Niessen haalde ons, Peter Groenewoud en ondergetekende, in zijn auto op bij 't Hert. Evert is goed in het rijden naar "verre bestemmingen". Hij zoekt van te voren alles nauwkeurig uit op internet. Print een en ander uit. Niet alleen de aankomstplek, maar ook het precieze aantal kilometers, de verschillende afslagen en belangrijke rotondes. Hij instrueert ons passagiers ook op te letten bij straatnamen en uit te kijken naar (in dit geval) een Chinees restaurant, want dan zouden we er bijna zijn. Het Chinese restaurant hebben we gemist, maar we waren dankzij Evert heel mooi op tijd in Ede. Vlak na ons kwam Geurt Gijssen aan. Waar bleven echter Willem Dentz en Henny Goverde ?

De wedstrijdleider van De Cirkel was soepel en de begintijd van 20.00 uur werd wat opgerekt. Om 20.15 werden echter de klokken ingedrukt. Enige bezorgdheid van onze kant. Waren Willem en Henny de schaakmatch vergeten? De weg kwijt geraakt? In een file terecht gekomen? Gelukkig, rond de klok van 20.30 uur, kwam een verhitte Willem met in zijn kielzog Henny de speelruimte binnen. Ze waren ergens fout gereden en pas na heel wat kilometers weer op het juiste spoor terecht gekomen. We waren compleet.

Wat valt er over de partijen te vertellen? Willem, die als laatste binnenkwam, was het eerste klaar. Hij speelde een gedegen partij waar flink werd afgeruild. Het toren-pionneneindspel zat van beide kanten goed dichtgetimmerd en remise was voor de hand liggend. Dat werd dan ook besloten.


Peter speelde met zwart een Siciliaan. In het begin ging het gelijk op, maar toen zijn tegenstander veld b6 in handen kreeg kwam Peter onder druk te staan. Hij ruilde enige stukken af om onder die druk uit te komen, maar dat had weer als nadeel dat hij een verzwakking van zijn pionnenstructuur op de damevleugel moest accepteren. Dat was nog allemaal te doen, maar toen hij zijn loper liet insluiten was het gebeurd. In het eindspel, met een stuk minder, had hij geen kans meer.

Evert speelde een Engelse opening. Materieel gezien ging het gelijk op. In het middenspel stond Evert naar eigen zeggen beter, maar hij wist geen beslissende winstzetten te vinden. Naarmate de partij vorderde slonk Everts voordeel. Hij kwam moeilijk te staan. Zijn tegenstander kwam echter in tijdnood, had op een gegeven moment nog maar 4 minuten op de klok en Evert een dik half uur. Besloten werd hier tot remise .

Mijn partij: Een open partij waar het tot ongeveer de 20e zet gelijk op ging. Op de 20e zet moest ik kiezen: of verdedigen of aanvallen. Ik koos voor het eerste. Fout, bleek te passief. Daar heb ik dit speelseizoen vaak last van. Achter het bord gezeten zie ik allerlei vermeende dreigingen in het spel bij mijn tegenstander die in werkelijkheid goed te pareren zijn of via simpele tegenzetten juist in mijn voordeel kunnen uitpakken. In de na-analyse thuis bleek dit ook weer het geval. Hoe dan ook, tijdens de partij zelf verloor ik langzaam maar zeker de controle erover. Een pion verlies was nog op te vangen. Maar om uit een matnet weg te blijven moest ik de dame ruilen (die mijn stukken tot dan toe redelijk goed bij elkaar hield) en een slechte pionnenstructuur accepteren. Toen ik vervolgens zomaar een 2e pion weggaf was het snel afgelopen. SMB stond met 1-2 achter.

Onze hoop was op de eerste borden gericht. Henny was met zwart terecht gekomen in een Boedapester gambiet. Henny is wel vertrouwd met gambieten en dat bleek ook deze keer weer. Hij kwam zelf een pion voor, maar dat bleek niet genoeg voor de winst. Beide partijen hadden volgens Henny "foutloos" gespeeld, daarmee aangevend dat er sprake was van een gedegen partij waar alles in evenwicht was en bleef. Remise was een terechte uitslag.

Dan Geurt. Volgens mij de "man of the match". Ik heb het eindspel van zijn partij goed kunnen volgen en knap hoe hij de partij, met een pion minder, geconcentreerd naar zich toe wist te trekken. Het eindspel zag er als volgt uit: Geurt (wit) had 4 pionnen, koning, dame, toren en loper. Tegenstander (zwart) had 5 pionnen, koning, dame, toren en loper. De beslissende manoeuvre ontstond toe Geurt met zijn dame en loper op de f-pion van de vijandelijke koning kon gaan drukken. De zwarte dame werd gebonden aan de verdediging van dit veld en kon daardoor niet verhinderen dat Geurt met een vrijpion op de b-lijn kon doorlopen. De zwarte pionnen konden in het centrum daarentegen niet doorlopen. Een hele mooie overwinning en Geurt gaf onze SMB-teamnederlaag toch nog een zekere glans.

Eindstand: 2.5-3.5. Een stand die, als je naar de onderlinge ratingverschillen kijkt, nog geeneens zo slecht is. Maar de volgende wedstrijden moeten we wel gaan winnen. In de auto terug aldus besloten.


P.S. Het laatste kwartier van de avond hebben we nog even genoten van de tijdnoodverwikkelingen van SMB 2 die in een aangrenzend zaaltje speelden tegen De Cirkel 1. Om hartkloppingen van te krijgen. Zag nog even een fraaie winst van Valentijn, schaakmat in 1. Altijd leuk om te zien.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?