home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Activiteitenavond NSG (Nijmeegse Scholengemeenschap)

vrijdag 20 januari 2012
Vrijdag 20 januari werd er een brede activiteitenavond georganiseerd door de Nijmeegse Scholengemeenschap aan de Cranenborghstraat en SMB was gevraagd via Pieter van Groenestein, onze jeugdcoördinator, om voor die avond een schaakactiviteit te verzorgen. Altijd goed om het schaken als spel te promoten en SMB als schaakclub. Pieter, die op die vrijdag de SMB-jeugd traint, kon niet maar gaf de organisatie aan ons door.

Enkele SMB-ers werden gepolst of ze die vrijdag konden, dat lukte prima en zo stonden we toch met een aardig groepje (Gerard Eickmans, Jan Aalbers, René Verhesen, Bart de Kort, ondergetekende) om ongeveer 18.45 uur in de aula van de NSG.

Klaar om tientallen kinderen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar partijtjes schaak te laten spelen, eventueel een schaaksimultaan aan te bieden of een beetje schaakles te geven. De opkomst viel in het begin flink tegen. Om 19.00 uur zou de activiteitenavond starten, om 19.30 uur was er nog steeds geen leerling in onze schaakruimte, een leslokaal in de kelder, komen opdagen.

Elders in het gebouw hoorden we meisjes vrolijk gillen bij de workshop "nagellakken". Het lokaal naast ons waar theatersport gegeven werd liep lekker vol met kinderen en ook de ruimte met kruisboogschieten had niet over aandacht te klagen. Het springkussen in de hal werd druk getest en de oud-Hollandse spelletjes in de hal, zoals bussengooien en koekhappen, kende genoeg klandizie.

Uit arrenmoede begonnen René, Bart, Jan en ik maar onderling te snelschaken. Is schaken dan toch niet "hot" genoeg, niet meer "ìn" bij de jeugd?


Juist toen ik dacht dat dat het geval was, kwam er een leuk actief groepje kinderen ons lokaal binnenstormen. Binnen no time zat iedereen leuk en enthousiast te schaken. Met elkaar, met ons. Hartstikke leuk. Naderhand nog 2 groepjes kinderen en zo waar 2 meisjes die schaken verkozen boven "nagellakken". De foto's als illustratie van het een en ander.

Het was gezellig, sommige kinderen konden best al een aardig partijtje spelen en de sfeer was prima. Goed om te doen. Ik heb de mentor van de eerste en tweedejaars aan het eind nog wat foldertjes gegeven van en over de jeugdafdeling van SMB. Wie weet, levert het op termijn enige schaakaanwas op. Zo niet, het was zeker geen verloren avond. Leuk om te doen en de reacties en manier van doen van de kinderen waren soms erg grappig en "tijdloos hetzelfde" van vroeger, zoals op het schoolbord schrijven (tussen twee zetten door op het schaakbord) wie met wie is.

Voor herhaling vatbaar.

Frans, mede namens Gerard, Bart, René en Jan.


wachtwoord vergeten?