SMB 4 pakt fraaie bordpunten maar niet de match

woensdag 21 maart 2012
Donderdag 15 maart speelde SMB 4 tegen Veenendaal 4. Er was in eerste instantie afgesproken dat we zouden spelen in de sterkste opstelling: Geurt Gijsssen, Henny Goverde, Jan Schillings, Peter Groenewald en Frans Drummen. Willem Dentz als non-playing captain. Op de dag zelf moest ikzelf echter helaas vanwege acute rugpijn afzeggen. Had graag gespeeld, maar dat was even onmogelijk. Willem kon gelukkig mijn plek weer direct opvullen.

De dag erna zag ik op de OSBO-site dat SMB 4 verloren had met 2.5–3.5. Ik was benieuwd hoe een en ander verlopen was. Afgelopen dinsdagavond kreeg ik op de SMB-clubavond wat achtergrondinformatie van Willem, Henny en Peter hoe de match zich had ontwikkeld. Toch leuk om er voor de SMB-achterban en het clubarchief nog iets over te melden. Hierbij dus.

Peter zijn verhaal: "We begonnen iets na 20.00 uur. Evert en ik kwamen te laat aan, omdat we in Veenendaal verkeerd waren gereden. Verkeerde afslag vanaf snelweg genomen waardoor we om Veenendaal heen gereden waren. De opening leverde een evenwichtige stand op, maar op de 13e zet kwam ik onnodig een pion achter. Verlies viel mee. Na wat stukkenruil wist ik door middel van een torenverdubbeling druk te zetten op de e-lijn en won een pion terug. Een torenruil leverde mij een eindspel op met een vrijpion op de d-lijn, maar door eeuwig schaak (alle stukken waren al van het bord op de dames na) wist mijn tegenstander remise af te dwingen."

Willem had inmiddels al vrij snel zijn partij verloren. Het commentaar en toelichting van Willem was dat hij te enthousiast de schaakstrijd was ingegaan, acties bleken te rigoureus en zijn tegenstander maakte daar goed en handig gebruik van. Jan Schillings en Evert Niessen verloren ook. Ik heb uit het geleverde commentaar niet meegekregen waar en wat hier nou precies fout ging.

Veel moois was er echter te beleven bij de borden 1 en 2. Geurt en Henny. Geurt wist een pion te veroveren en hield dit voordeeltje consequent stevig vast. Hij wist door goed gemanoeuvreer langzaam maar zeker de winst naar zich toe te trekken. Henny won zijn partij (Scandinavisch) door een fraaie mataanval. Dit terwijl hij eigenlijk niet zo heel goed had gestaan. Willem Dentz was afgelopen dinsdagavond een en al lof voor het gespeelde spel van beide spelers. Hij had deze partijen grotendeels life kunnen volgen omdat hij zelf zo vroeg klaar was. Hij had genoten van het SMB-aanvalsspel. "Dat zijn nou echte schakers," was zijn lachende slotcommentaar.

De slotronde van de OSBO zal in Wageningen zijn. SMB 4 is wel veilig voor degradatie, maar de laatste externe wedstrijd willen we natuurlijk naar ons toe trekken. Dan zouden we in de middenmoot eindigen. Meer zit er niet meer in dit seizoen. Kan verkeren.

Frans Drummen