home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Mooie slotuitslag SMB 4 - Wageningen 6

vrijdag 20 april 2012
Donderdag 19 april speelde SMB 4 zijn slotwedstrijd voor de OSBO-competitie en wel tegen Wageningen 6. Veel stond er voor ons niet op het spel, promotie zat er niet in en voor degradatie hoefden we niet bang te zijn. Maar je wilt natuurlijk altijd graag winnen en zo goed mogelijk scoren. Een gemotiveerd team reisde af naar Wageningen.

We arriveerden hier ruim op tijd voor de gezamenlijke slotronde van onze poule 3H. Willem Dentz was deze keer non-playing captain en hij gaf de hele avond enthousiast support. We kwamen goed uit de startblokken. Henny Goverde was het eerst klaar op bord nummer 2. Hij had het Morra-gambiet gespeeld. Volgens eigen zeggen had hij dit gambiet toch niet goed behandeld, want het leverde geen voordeel op en hij bleef gewoon een pion achter. Hij wist echter op den duur toch de winst naar zich toe te halen. Wat ik van de partij heb meegekregen was dat zijn tegenstander verzuimde zijn koning in veiligheid te brengen. Had lang moeten rokeren, nu bleef zijn koning midden op het bord hangen en Henny wist daar handig gebruik van te maken. Ik heb het idee, vanuit de na-analyse waar ik even bij stond, dat het een complexe partij was met aan beide kanten de nodige kansen. Prima dat Henny zijn kansen het beste wist te benutten en tot winst kon verzilveren.

Vlak daarna kon ik zelf het 2e punt voor SMB scoren. Ik speelde met zwart een Siciliaan en kwam goed uit de opening. Toen ik bij de 13 zet een centrumpion won leek het een simpele partij te gaan worden. Niet dus. Mijn tegenstandster wist dame en loper op een lijn te krijgen en te richten op mijn veld h7. Mijn koningsstelling kwam hier onder vuur te liggen en verdedingsstukken liepen elkaar voor de voeten. Om mat te voorkomen, dan wel een stuk te verliezen, moest ik de dames ruilen en de eerder gewonnen pion noodgedwongen weer teruggeven. Daarna was het echt een gelijkopgaande strijd. In het begin van het eindspel, 38e zet, kreeg mijn tegenstandster te maken met schaakblindheid. Ze gaf zomaar haar loper weg door deze voor een van mijn pionnen te posteren. Jammer voor de spanning in de partij, maar ik accepteerde dit cadeautje natuurlijk gretig. Met een stuk meer en al vrij spoedig daarna een vrijpion was het eindspel niet lastig en bij de 48e zet gaf mijn tegenstandster op. Zo rond de klok van 22.30 uur was de stand 2-0 voor SMB.

Dat bleef het lang die avond. Enkele openstaande partijen gaven reden tot zorg. Peter Groenewald stond vanuit de opening al vrij snel een vol stuk achter (had zich verrekend bij pionwinst) en vocht voor lijfsbehoud. Jan Schillings stond een kwaliteit achter, al had hij een plusscore aan pionnen. Evert Niessen en Geurt Gijssen gingen in hun partijen gelijk op. Ik gokte op remises hier.

Toen we ongeveer een uur verder waren kwam ons derde winstpunt binnen. Jan Schillings liet zien dat een pionnenmeerderheid in het eindspel heel machtig is. Je moet dan wel goed spelen en dat deed Jan. Zijn pionnen konden naar twee kanten doorlopen en zijn tegenstander kwam in een verloren eindstand terecht. Stand 3-0 voor SMB. Ik had zelf, vanuit een eerdere inschatting die avond, niet op winst gerekend bij deze partij. Een eindzege voor ons team gloorde nu.

Peter Groenewald verdedigde zich als de speekwoordelijk leeuw. Willem Dentz kwam op een gegeven moment de barruimte, annex analyseruimte, opgewonden binnenlopen en vertelde dat Peter bezig was met een prachtige koningsaanval. Hij speelde alles of niets en ging va-banque. Met een paar mensen dromden we om zijn bord. Inderdaad. Peter had reële tegenkansen. Twee torens op lijn en dame en de loper gericht op de zwak verdedigde koning. Een verdedigingspaard werd namelijk gepend door Peters dame. Het zag er fantastisch uit. Zijn tegenstander vond echter de enige goede verdedigingszet(ten), te weten Dg7 en het geforceerd afruilen van een van de aanvalstorens van Peter. Toen was helaas de angel uit Peters aanval. Het eindspel was met een stuk minder niet meer te houden. Stand: 3-1 voor SMB.

De partij van Evert liep intussen nog steeds gelijk op. Door een combinatie van toren en paard wist Evert uiteindelijk een pion te winnen en voor te komen. Het pionneneindspel met aan beide kanten paarden luisterde heel nauw. De winstpion van Evert bleek niet zoveel waard want zijn tegenstander was met zijn pionnen veel verder opgerukt en promotiedreigingen hingen in de lucht. Na wat zetherhalingen werd tot remise besloten. Reële afspiegeling van de partij. Stand: 3.5-1.5 voor SMB. De winst was binnen als team.

Aan bord 1 was Geurt Gijssen nog volop bezig. Geurt was bezig met de partij op een manier zoals hij alle partijen dit seizoen gespeeld heeft: sluipend kleine voordeeltjes pakken en die uitbouwen tot grotere, positiespel en blijven drukken op zwakke plekken. Lang en goed nadenken hoort daarbij, bijna alle bedenktijd werd opgesoupeerd. Geurt ging het eindspel in met een pion meer. Toen hij de dames wist af te ruilen was zijn pionnenstructuur winnend. Fraai om zijn knappe schaakspel en schaakstijl (sluipmoordenaar) te zien en te ervaren.

Tevreden togen we huiswaarts. Vooral omdat het een leuke, gezellige en spannende avond was geweest. In de eindstand van onze poule eindigden we op de 5e plaats. Het gaat, maar komt niet overeen met onze ambities. Stiekem hadden we ons vooraf bij de titelkandidaten gerekend, maar dat bleek dit jaar toch te hoog gegrepen. Misschien een beetje arrogant, maar qua potentie moet dat er ooit uitkomen. Volgend jaar?

verslag: Frans Drummen


wachtwoord vergeten?