home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Aangeraakt is zetten

dinsdag 19 april 2005
Door Valentijn Phijffer

Peter van de Berg, de tacticus pur sang, had voor de laatste wedstrijd van UVS tegen SMB een belangrijke opstellingswijziging. Sterspelers als Frits Meulenbelt en Geurt Gijssen moesten verstek laten gaan. Frits moest bridgen, en dat gaat voor, en Geurt was ziek.
Geurt: "van harte Beterschap".
Jeroen Lamboo en ondergetekende moesten invallen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Ivar mij op bord 9 wou plaatsen. Een zeer verrassende zet. Toch besloot hij mij in te delen, en plaatste mij op bord 7 tegen Peter Schut. Onze interne vrolijke speler ging de ongelijke strijd aan met de veronderstelling dat hij wel eventjes zou winnen van me .
De teamleider zei voor dat de derby begon : "Als jij wint vergeet ik alle lelijke dingen die ik gezegd heb tegen je". Hij zal achteraf flink balen want Peter van de Berg kennende houdt hij zich aan zijn woord. De partij begon al meteen met vuurwerk. Ik koos met zwart wild de aanval en een aftrekschaakje dreigde. Om dit op te heffen zette de hr. Schut zijn loper waardoor daarna een paardvork ontstond: kwaliteit zonder compensatie had ik. In plaats van door te gaan met aanvallen besloot ik te verdedigen. En dat moet ik niet doen. Ik ben een jongen die niets anders dan aanvallen kent. Met medicijnen moet ik dit echter onderdrukken. Met vallen en opstaan moet dit helaas teveel gepaard gaan. En dan komt die Damezet. Dame e1 . Wint, daar was Peter Schut het wel mee over eens. Nadat ik de Dame losliet zei hij: "Valentijn, je hebt de Koning aangeraakt onderweg." Ja , dat klopt. Ik schampte met mijn rechterpink mijn zwarte Heer. Ik heb de Koning niet vastgepakt, niet de intensie gehad om hem te spelen. Dat wist Peter ook. Maar ik had mijn Koning aangeraakt tijdens mijn Damezet. Zo'n mooie vloeiende beweging die mijn Dame ging toucheren toucheerde mijn Heer met mijn rechterpink. Nee, niet met mijn duim of wijsvinger, maar met mijn pink!

"WEDSTRIJDLEIDER".
Frans van den Hooven spurtte naar bord 7 toe.
" Wat is er Peter ? "
"Valentijn heeft met zijn pink de Koning aangeraakt."
"Is dat zo Valentijn?" vroeg de bekwame scheidsrechter van UVS.
"Ja , met mijn pink, niet met mijn duim of wijsvinger, maar met mijn pink."
" Aangeraakt is aangeraakt. Je moet met de Koning zetten."

De vele spelers die inmiddels hun partij beƫindigd hadden wouden dit ludieke lachwekkende schouwspel wel meemaken. Gelukkig was de klok ingedrukt anders had het me vele minuten gekost. Het kinderachtige incident had ik niet van Peter verwacht, maar er stond ook niet zomaar iets op het spel. UVS kon kampioen worden en dan grijp je iedere gelegenheid aan om dit te bewerkstelligen. Naarmate de wedstrijd vorderde vlogen de stukken van het bord. Toen een Toreneindspel op het bord kwam ik van 2 pionnen achter (door dit pink-incident) plots op 1 pion meer. De secondes tikten door. Met nog 3 minuten op de klok ging ik naar toilet kijken of de rand schoon was en kwam daarna terug. Hij was schoon.
Het werd helemaal te gek. Ik had 30 secondes op de klok, Peter 28.
Ik had 10 secondes op de klok, Peter 12.
Ik had 7 secondes op de klok.........!

"Peter, je moet de Koning zetten. Je staat schaak. Je hebt de Toren vastgepakt en losgelaten. Een onreglementaire zet." De kundige wedstrijdleider gaf met zijn kennis van de door hem genoten scheidsrechtercursus de zwartspeler 2 minuten extra en ik won.

Ik keek Peter aan en zei : "Ja Peter, aangeraakt is zetten."


Peter Frank Schut reageerde op dit bericht. Zijn reactie kunt u hier lezen.

wachtwoord vergeten?