home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Verslag Waalkadetoernooi 2012

maandag 28 mei 2012
Formule 1 Monaco, de Indy 500, de slottijdrit in de Giro, de eerste ronde van Rolland Garros of het Waalkadetoernooi 2012? Wat zullen we vandaag gaan doen? De keuze was voor zo'n kleine 100 schakers niet moeilijk. Lekker drinken en genieten van een zomerse zon in de lente. Weeronline gaf een 9! Heerlijk. Vele schakers waren in hun t-shirtje en met teenslippers of sandalen aankomen wandelen. En het zou warm weer worden. 27 graden, volop zon, geen wolkje en vuiltje aan de lucht, de Waal lag aan ons voeten.

Er werd verzameld in Vivaldi's, het café dat al 11 jaar meedoet. Na de uitleg, die voor ieder duidelijk was, gingen de schakers op pad naar de verschillende cafés. En ook naar Quirin's. Quirin's gesloten? Dat kon toch niet. Eén van de meest trouwe deelnemers liet het afweten. Gelukkig was het nieuwe eetcafé Pips bereid deze onvolkomenheid op te vangen. Vanaf dit moment moest het allemaal vanzelf gaan en zouden de teams zich moeten kunnen bedruipen in het bier en wijn.

Er waren dit jaar weer veel schakers die op dit drankevenement afkwamen. Onder hen vele meesters en een grootmeester. Maarten Solleveld, Stefan Kuipers, Robin Swinkels, Twan Burg, Hans Klip, Bas van Esch en Dharma Tjiam bijvoorbeekd. Moesten die het gaan doen? Telegraph Road had één gemis. Roeland Pruijssers ging naar Pinkpop. Marcel Boel nam zijn plaats in. Geen erg groot gemis dus. Want de groeiende onderneming in de Veluwse vrijetijdssector had er alles aan gedaan om het team van Maarten Solleveld, Stefan Kuipers, Marcel Boel en Sjef Rijnaarts kampioen te laten worden.

Maar team A2, het team van GM Robin Swinkels, zou natuurlijk ook hoge ogen op de schaakborden kunnen gooien. Mathew Tan en Twan Burg, grote 2400 spelers. Het team van de Nijmegenaren Hans Klip, Jaap Houben, Joost Retera en Soestenaar Eric de Haan had met gemiddeld meer dan 100 punten minder slechts een kleine kans. Maar Robin scoorde slecht. Hij begon met 1 uit 3 met een revanchepartij van Dharma tegen de jonge drinker. Het zat hem niet mee. Dharma blij dat hij met zijn team nog een puntje kon scoren. Marleen van Amerongen, toch één van Dharma's troeven, was weer terug. Ze scoorde op bord 4 goed. Misschien weer een reden om bij SMB te gaan spelen?

Poule A werd steeds spannender naarmate er meer rondes gespeeld werden. Dat was voorheen wel anders. Maar het team van Dank U Waal scoorde in de 6e ronde 2-2 tegen Telegraph Road. Dat betekende ook dat het team van SMB nog hoog kon scoren. Na de zesde ronde hadden deze 3 teams ieder rond de 17 punten. Dank U Waal moest opnemen tegen het team van Pallas, wat toen 4,5 punt had. A2 moest in de laatste ronde tegen A1. In de 6e ronde verscheen Robins vriendin ten tonelen. Het bleek een stimulans te zijn om in de laatste ronde tegen Maarten Solleveld te spelen. Hij won zijn partij toen Maarten twee lopers in liet staan met zijn toren. Oeps. Robin blij, vriendinnetje blij.

Wat was er met David Miedema aan de hand? Ja, die had niet alleen teveel gedronken, maar dankzij zijn rumoerige gedrag in de laatste ronde verloor Telegraph Road een kostbaar punt. In plaats van geconcentreerd met zijn partij bezig te zijn, was hij bezig zijn medespelers de benodigde punten te laten verliezen. Oftewel, waar 2 honden vechten om het been, gaat de derde er mee heen. Dank U Waal scoorde 19 punten en Telegraph Road ook. Dan lees je de reglementen. Bij gelijke stand telt het onderling resultaat. Maar dat was 2-2. Bij dan nog gelijke punten valt het laagste bord af. Dank u Waal ging er met de hoogste geldprijs vandoor, maar net zo belangrijk voor de teamleider was het Mariken beeldje, de jaarlijkse prijs die de gelukkige winnaar krijgt.

Groep B was ook niet te voorspellen, al was het team van "Hij is er weer" wel het enige 1900+ team. Roy van den Hatert en Pieter van Groenestijn hadden afgehaakt. Dit team werd vervangen door de organisatoren Huub Jansen en Eric de Ridder, aangevuld met Frans Drummen. Met slechts 3 man werd beroep gedaan op de andere organisator. Maar die had het gewoon te druk. Ofschoon de verschillen toch ook nog in de laatste ronde gemaakt konden worden was het team van "Snel Matten, daarna bezatten" hier de grote verliezer. Het team van Barts hondje Freya was als 8e geplaatst maar scoorde 17 punten, 3,5 punten achter de winnaar. Genoeg voor de 3e plaats en daarmee de verrassing van de dag. Jos Claessens team Royal Flush was blij dat er een trein was. Hij vertelde mij dat hij in de afgelopen jaren nog nooit zoveel gedronken had.

Groep C had een paar sterke spelers nog in hun poule. Dennis Jaheruddin met zijn 1950 in team "Dubbellikkers" leek de grote kanshebber. Roel Klein, de derde organisator, speelde in zijn vriendenteam mee. Maar "Spijkers zoeken met Leegwater" deed wat het moest doen. Winnen. Team C3 "Drie Bier, één koffie", het team van o.a. Marcel Lever en Marinus Mulders, eindigde op de 2e plaats met slechts een half bordpunt achter hen.

En als dan alles is afgelopen denk je wat voor een geluk we hebben gehad. Geweldig lekker weer, het was weer lekker geweldig.

Valentijn Phijffer


wachtwoord vergeten?