home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Uitstekende seizoensstart voor SMB 5

zondag 21 oktober 2012
In de aanloop naar de wedstrijd van SMB 5 tegen De Toren Arnhem 9 op maandag 15 oktober had ik de nodige moeite om een volledig team op de been te brengen. Toen ik uiteindelijk twee invallers gevonden had, was dat echter juist extra reden om meteen te laten zien waar we toe in staat zijn. Vorig jaar hadden we tegen ongeveer hetzelfde team met 5-1 gewonnen, dus er lagen in ieder geval kansen. Iedereen was op tijd aanwezig, dus de wedstrijd kon stipt om 20:00 uur van start gaan. 20:45 uur. Opschudding aan bord 1. Wat is er gebeurd?

stelling na 13.De4

Lucas de Jong - Bettus aan 't Goor, bord 1

13...Lxd4?? 14.Dxh7# 1-0 Wit stond misschien ietsje beter, maar er was geen aanleiding voor zwart om zo maar een mat in één toe te laten. De verklaring was echter dat de zwartspeler was vergeten één van mijn zetten op zijn bord uit te voeren. Daardoor had hij de loper nog op f1 staan in plaats van d3. Zonder loper op d3 was dit matje natuurlijk niet mogelijk geweest. Het feit dat hij de zet juist genoteerd had betekende echter dat er niets anders op zat dan de uitslag 1-0 in te vullen op het wedstrijdformulier. En zo kwamen we enigszins goedkoop op 1-0. De rest van de avond heb ik gebruikt om de stelling vanaf het moment waar het fout ging uit te spelen met mijn tegenstander en om via mijn teamgenoten op de hoogte te blijven van andere partijen.

Op dat moment was er nog niet veel te zeggen over de andere borden. Nog geen uur later was er echter wederom goed nieuws. Dorus' tegenstander ging ergens de mist in en werd hardhandig afgestraft.


stelling na 15.Df4

Dorus Peelen - Han Winters, bord 3

Wit staat wat actiever, maar er lijkt niet veel aan de hand. Na een simpel 15... e6 was dat ook niet zo geweest. Zwart blunderde echter met 15...Le5?? en kon na 16.Dxf7 Kh8 17.f4 Ld4 18.Kh1 e6 19.e5! Te7? 20.Lg7# naar huis. Een prima overwinning van Dorus.

Vlak daarna kon ook Hylco, eveneens met wit spelend, een punt bijschrijven. Hij had zijn tegenstander Khaled Saad Mohammed vanuit een Engelse opening weggedrukt omdat die passief bleef spelen en won uiteindelijk materiaal. Een riante 3-0 voorsprong, maar de overwinning was nog niet zeker.

Rond 21:45 uur verloor Gerard. Zijn eigen verslag: hij kwam met zwart slecht uit de opening met op de 11e zet al een kwaliteit achterstand bij een slechte stelling. Zijn enige lichtpuntje was dat hij mogelijk het paard van tegenstander Angelo Spallina, dat hij opgesloten had, nog terug zou kunnen winnen. Dat gebeurde ook op de 22e zet. Alleen de torens met pionnen stonden toen nog op het bord, maar Gerard had een pion minder. Vervolgens zette hij zijn toren per ongeluk op b8 in plaats van c8 en gaf onnodig nog een pion weg. Hij speelde nog wel even door, maar het was een kansloos verhaal. Ook de andere borden stonden er toen niet goed voor. Materieel was het nog wel gelijk, maar positioneel stonden zowel Henk als Paul minder.

Na tienen gebeurde er echter van alles. Eerst gaf Henk een loper weg! Zijn tegenstander nam dit geschenk natuurlijk dankbaar aan. Maar tegelijkertijd maakte de tegenstander van Paul een fout, waardoor laatstgenoemde het initiatief kon overnemen en daarbij ook een pion mee kon nemen. Ook Jeroen van Zaanen, de tegenstander van Henk, leek niet goed te weten wat hij aan moest met zijn voordeel en deed wat passieve zetten, waardoor Henk uiteindelijk een paard terug kon winnen. Op dat moment besloot Henk maar remise aan te bieden, bang dat hij nog een keer zo zou blunderen als hij eerder op de avond gedaan had. Wit nam het aan en zo was de matchwinst verzekerd.

Alleen Paul was nu nog bezig, maar inmiddels was duidelijk geworden dat hij zou gaan winnen. Uit het verslag van Paul: Tegenstander René Reulink kwam met wit goed uit de startblokken en schoof veel pionnen door. Paul verdedigde echter goed en uiteindelijk kreeg hij zijn kans om aan te vallen. Na de lange rokade van de tegenpartij zag Paul, die zelf korte rokade had gedaan, aanvalsmogelijkheden. De tegenpartij moest met stukken zijn koning verdedigen nu de pionnen opgeschoven waren en Paul kwam met meer stukken de aanval in waardoor wit uiteindelijk een loper verloor. Wit speelde nog dapper door maar eigenlijk was het een gelopen koers, zeker toen hij zijn koning op b1 zette terwijl zijn dame op b3 stond, waardoor zwart met ... Pd2 de dame won. De pionnen op de koningsvleugel werden opgespeeld en Paul kon een dame erbij halen.
Toen was het nog oppassen voor pat, maar daar trapte hij niet in. Pas toen hij wit met beide dames mat gezet had, gaf die zich gewonnen.

Rond 23:00 uur was daarmee het feestje van SMB 5 compleet. De eerste winst is binnen en met duidelijke cijfers: 4,5-1,5. Een uitstekend begin van wat hopelijk een mooi seizoen gaat worden. In deze klasse zijn wij naar mijn idee niet kansloos voor een hoge notering. Dinsdag 11 december is de volgende wedstrijd, thuis tegen Mook 2.

Met dank aan Paul, Dorus, Henk, Hylco en Gerard voor hun bijdragen aan dit verslag.

Lucas (teamleider SMB 5)


wachtwoord vergeten?