home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Drie-provinciëncompetitie

vrijdag 26 oktober 2012
In 1962 is door een aantal schaakverenigingen uit Gelderland (OSBO), Limburg (LiSB) en Noord-Brabant (NBSB) een onderlinge competitie opgezet: de Drie-provinciëncompetitie. Nu, vijftig jaar later, heeft de Drie-provinciëncompetitie een rijke geschiedenis achter de rug en een mooie toekomst voor zich. Dit seizoen wordt deze competitie georganiseerd door Schaakvereniging Koningswaal Beuningen. Op initiatief van Guus Alberts doet SMB dit jaar ook mee aan deze competitie.

Een competitie van een tiental schaakverenigingen die in het grensgebied Gelderland, Brabant en Limburg actief zijn. Het is een wat informeler competitie dan bijvoorbeeld de OSBO. De uitslagen worden niet verwerkt in de ratinggegevens/overzichten van de KNSB. Het is wel competitief schaken maar gezelligheid van het schaken staat ook zeker centraal. De vaste en vertrouwde schaakzaaltjes in Arnhem, Millingen, etc. waar we altijd tegen spelen in de OSBO competitie kunnen en worden nu ook afgewisseld worden met andere speellocaties in bijvoorbeeld Grave, Gennep, Boxmeer, etc. Altijd leuk. Je komt nog eens ergens.

Zo ook gisterenavond donderdag 25 oktober. Met een ploegje van 5, te weten Jelle van Deemen, Valentijn Phijffer, Guus Alberts, Lucas de Jong, en ondergetekende, vertrokken we in de auto van Jelle naar Gennep. De zetel van onze eerste schaaktegenstander in deze drie provinciën competitie.

Gennep bij nacht. Het verraste ons. Uitgestorven en erg stil. Wel zeer fraai het kleine centrale pleintje met het prachtige 17e eeuwse stadhuis en enkele andere historische panden. Aan het pleintje lag ook onze speellocatie, de rustieke herberg annex hotel "De Kroon". Een locatie met roodpluchen stoelen, veel bruine balken, lambriseringen, nette kleedjes op tafel, lampenkapjes aan de muur en plafonds, nostalgische reproducties van oude meesters en vergeelde ingelijste stadsgezichten, porseleinen sierbordjes en tegeltjes met volkswijsheden aan de muur. Een interieur dat enigszins deed denken aan onze vroegere speelplek café Groenewoud. Een binnenhuisarchitect zou waarschijnlijk de wenkbrauwen erbij fronsen, ikzelf mag zo'n mix van grootmoedertijd- attributen en brave burgerlijkheid in een café graag zien. Er straalt gemoedelijkheid van uit. Een goede schaaksfeer.


Na enkele hartelijke welkomstwoorden van de teamleider van schaakvereniging Gennep werden de schaakklokken ingedrukt. We kwamen goed uit de startblokken. Allereerst in mijn partij. Via een actieve openingsbehandeling kreeg ik (wit) het initiatief en wist al snel dreigingen in mijn spel in te bouwen. Dame en loper waren gericht op de vijandelijke koning en toen mijn tegenstander zijn g-pion opspeelde en een gat liet ontstaan in zijn koningsstelling kon ik door een vrij simpele combinatie mat in 1 geven met dame h8. De partij was na ongeveer 1 uur al afgelopen. Ik ben toen maar TV gaan kijken (wedstrijden van PSV en Twente) in de grote café ruimte van het hotel. Af en toe de partijen van de andere SMB-ers bekijkend.

Jelle deed het aan bord 1 ook prima. Bij de 11e zet veroverde hij al een toren en met een stuk meer is dat lekker spelen. Zijn tegenstander ging nog relatief lang door maar eigenlijk was de partij ook na 1 uur al gedaan. Aan de andere borden was het daarentegen een gelijkopgaande strijd. Lucas stond met een pion voor ietwat beter, maar de partijen van Valentijn en Guus gingen gelijk op.

Naarmate de avond vorderde kreeg Lucas steeds meer overwicht. Er kwam een pionneneindspel (drie tegen vier als ik me goed herinner) op het bord met ieder een toren en koning. De pluspion van Lucas was beslissend. Een doorbraak kwam tot stand en zijn tegenstander gaf op. Guus zijn partij vond ik, toekijkend, grillig. Het ging gelijk op met steeds wisselende kansen. Ik dacht (eind van het middenspel) dat Guus het niet ging redden maar toen zijn tegenstander een paar onnauwkeurige zetten deed kantelde de partij volledig en trok Guus het spel knap naar zich toe en wist het vierde winstpunt voor SMB binnen te halen.

Valentijn zou het niet gaan redden. Althans dat was de conclusie van alle toeschouwers rondom zijn speelbord aan het eind van de speelavond. Hij stond in het eindspel een vol stuk achter. Dat bleek dus echter niet de doorslag te geven, misschien was die achterstand ook alleen maar optisch. Een alles of niets aanval van Valentijn gaf de doorslag. Hij wist zijn dame en toren zo te positioneren dat hij tot een gerichte mataanval kon komen en zijn tegenstander had geen verweer, ondanks de materiële voorsprong. Mooi en actief gespeeld. Eindstand Gennep - SMB: 0-5. Ter informatie ook alle andere uitslagen van de eerste ronde:

Langenboom - Beuningen 3-2
Druten - Boxmeer 3½-1½
Gennep - Nijmegen (SMB) 0-5
Bergen - Wychen 3-2
Grave - Groesbeek 5-0

Leuke avond gehad, plezierige sfeer en zo'n overwinning smaakt altijd zoet. Drie-provinciën, hoedt u voor SMB.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?