home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Terugblik aftrap zondagmiddagschaak

maandag 26 november 2012
Zondag 25 november was de eerste keer van "schaken op zondagmiddag" in café restaurant "De Hemel" aan de Franse plaats nr.1. Het café biedt ruimte, plek en een sfeervolle ambiance, SMB de schaakattributen. De opzet is elke laatste zondagmiddag van de maand van 14.00–17.00 uur een open en vrije schaakactiviteit aan te bieden. Iedereen is welkom. Clubschaker en thuisschaker. De zondagmiddag, die normaliter bij menigeen wat suffig wordt doorgebracht op de bank voor de TV, kan wat meer spirit en extra elan krijgen door deze schaakkamp.

Hoe is de eerste keer bevallen? Er was nog wat weinig schaakvolk komen opdagen, maar de mensen die er waren hebben allen een erg plezierige middag gehad. De moeite van een gang naar het betreffende café waard dus. Voor de eerste keer was het een leuke opstart. De plek en het tijdstip lenen zich er in ieder geval voor, al moest Lucas wel wennen aan de drukte en het geluid om hem heen.


Er was een ongedwongen sfeer en de partijen die gespeeld werden overstegen dikwijls het niveau van het klassieke koffiehuisschaak. Met andere woorden, partijen met verrassende wendingen en spannende ontwikkelingen. Ik speelde bijvoorbeeld een bijzonder aardige partij tegen een bezoeker van schaakclub het Kasteel uit Wijchen waarbij een pionnenmeerderheid (van mijn kant) in het eindspel net voldoende was voor de winst, ondanks een vol stuk achter. De rest van de middag goede zin aan overgehouden. Jammer dat we de partij niet genoteerd hebben zei mijn tegenstander, zoveel interessante wendingen als er waren.

Om 17.00 uur waren Guus Alberts en Huub Janssen nog bezig met een onderlinge snelschaakcompetitie (4-3 voor Guus op dat tijdstip als ik me goed herinner). Gerard Eickmans speelde onder andere tegen mijn zoon Wim en moest het onderspit delven. Doro Krol (nachtburgemeester van Nijmegen) werd echter overspeeld door Gerard. Lucas de Jong en Jacques Ottenheijm speelden diverse partijen, waarbij Jacques steeds de winst wist te pakken. Lucas en ik remise in een snelschaakpartij.

Zo waren er nog diverse momenten om te noteren. Zoals de ruzie en strijd tussen de geleidehond van Lucas en een baby die over de grond kroop en de drinkbak van de hond wilde veroveren. Eindstand remise. Of de geïnteresseerde caféklant die een oud SMB-lid bleek te zijn van 10 jaar terug en die meteen weer gecharmeerd was van het spel toen hij het clubje schakers bezig zag. Ik heb hem een foldertje meegegeven voor de Open Avond van a.s. dinsdag. Je weet nooit...

De volgende keer "schaken op zondag" is zondag 30 december: 14.00- 17.00 uur. Leuk en gezellig zijn de trefwoorden.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?