SMB 3 strijdend ten onder

maandag 25 februari 2013
Dinsdag 12 februari speelde het team van SMB 3 thuis tegen Doetichem 2. Aangezien beide teams bovenaan stonden in de OSBO klasse 3D (met allebei één verliespunt), zou deze avond waarschijnlijk de beslissing vallen. Ikzelf was eerlijk gezegd niet zo optimistisch gestemd over onze kansen, vanwege het grote ratingverschil. Voor een overwinning zouden Jaap en ondergetekende de twee 1800(+) spelers aan de hoge borden in bedwang moeten zien te houden. Aan de andere borden lagen meer mogelijkheden om volle punten te scoren, zo was mijn inschatting. Oscar was duidelijk in vorm de laatste tijd (Oscar speelt natuurlijk niet voor niets in de 2e periode in de Koningsgroep) en Roel was de topscoorder in de Klasse 3D. René en Jan zouden toch ook punten moeten kunnen halen. Het beloofde een spannende avond te worden.

Ikzelf kwam met zwart eigenlijk vrij goed uit de opening, omdat mijn tegenstander Thomas Bijl een schijnoffer toeliet, waardoor ik met een kleine plus zeker remise moest kunnen maken. Jaap leek redelijk uit de opening te komen, maar in het vroege middelspel ging het fout. Jaap: "Ik speelde de ruilvariant van het Klassiek Damegambiet tegen Bert Lenderink. Ik had het voordeel dat ik met de witte stukken speelde, maar daartegenover stond het nadeel dat zwart de betere speler was. Volgens de reïncarnatie van Fritz 11 stond zwart na 13 zetten iets beter. Na 16 zetten duidelijk beter en na 17 zetten had zwart winnend voordeel bereikt. Hierin kwam geen verandering meer." Het was inderdaad pijnlijk om te zien hoe zwart zonder enige moeite zijn pluspion in een dame-eindspel kon verzilveren.

Ondertussen leek het ook aan de andere borden geheel fout te gaan, waardoor zoiets als 6-0 of 5-1 al door mijn hoofd spookte. Ik ben normaal gezien niet bijgelovig, maar had SMB 2 laatst niet met de maximale cijfers verloren in deze zelfde ruimte? Oscar speelde aan bord 3 met zwart een dubieuze zijvariant van de Winawer, maar leek onaangedaan door zijn penibele koningssteling. Had hij dit voorbereid? Dit zou onze tweede nul worden, dat was zeker. Jan scoorde echter onverwacht een overwinning. Ik heb het niet meegekregen hoe zijn partij ging, maar het stond gewoon 1-1.

Ondertussen waren we in de tijdnoodfase aanbeland, zo ook mijn tegenstander en ik. Ik won zowaar een kwaliteit, maar daartegenover stond dat mijn zenuwstelsel het begon te begeven tijdens het vluggeren. Ik nam daarom remise aan in een stelling waarin ik een stuk had kunnen winnen. Sorry, maar ik dacht echt dat de witte vrijpionnen zouden doorlopen.

Ondertussen had Oscar zijn verloren stelling omgebogen tot een totaal gewonnen stelling. Oscar: "Ik weet eigenlijk al waarom ik in het middenspel verkrampt kwam te staan. Dameruil is normaliter wel goed voor de verdedigende partij, maar in mijn partij, op dat moment, juist niet omdat de zwarte dame na c5 extreem gevaarlijk op wits damevleugel ten tonele verschijnt. En wit kan daar, nadat hij eerst op g7 (en eventueel h8?) heeft genomen daar niets meer tegen ondernemen. Zwart geeft zijn rokade op en vernietigt wits centrum. Echter, toen ik de dames ruilde bleef ik verder onder druk en moest ik een alternatief plan bedenken op de open c- en later de g-lijn. Dat kostte veel energie en profylaxe, maar die hardnekkigheid betaalt zich zoals gisteravond vaak uit. Mijn tegenstander zal vanochtend met hoofdpijn opgestaan zijn. Verdient 'ie." Wat een killer!

Helaas wist Renee een lastig eindspel met een pion minder niet in evenwicht te houden. De stand: 2½- 2½. Dus rustte alles op de schouders van onze topscoorder Roel, die een pion had kunnen laten promoveren, omdat zijn tegenstander zijn eigen loper buiten spel had gezet. In vliegende tijdnood zag hij dit plan net iets te laat, haalde nog wel een dame, maar verloor die enige zettten later. Kortom, het was een mooie opwindende schaakavond.

Rolf van Geel