Martine interview Schaakbond

zaterdag 7 mei 2005
Interview met Martine Middelveld - Kampioene Meisjes B
Voor het eerst is de 16-jarige scholiere uit Lent Nederlands kampioen geworden. Vreemd, want ze behoort al jaren tot de betere meisjes in haar leeftijdscategorie. Steeds zat de titel er net niet in. Zo werd ze vorig jaar en in 2003 2e in haar groep.
Middelveld is niet tevreden over haar vertoonde spel in dit toernooi. Vaak kwam ze slecht uit de opening, maar anderen profiteerden daar niet van. Eventjes dacht ze dat het dit toernooi helemaal niet zou lukken, toen ze in de eerste ronde met een stuk meer remise speelde tegen Claudia Grannetia. Deze zou echter de verrassing van het toernooi worden. Cruciaal was het duel tegen Chantal van Eijk uit de 6e ronde. Ze had een schijnoffer van de Brabantse niet zien aankomen en kwam slecht te staan. Haar verbonden vrijpionnen konden makkelijk geblokkeerd worden, maar Van Eijk zag niet hoe dit moest en verloor daardoor nog.
Martine leerde op 4-jarige leeftijd schaken van haar vader. Een jaar later ging ze naar de schaakclub in Duiven, waar ze toen woonde. Omdat ze haar daar te jong vonden voor de stappentraining, verkaste ze al snel naar de vereniging in Velp, waar Hoogendoorn sr. de scepter zwaaide. Ze heeft ook een paar jaar voor de sterke jeugdvereniging Schaakmaat gespeeld, maar is nu al drie jaar lid van SMB. Daar zit ze in het derde team dat in de promotieklasse van de OSBO speelt. Een van haar teamgenoten is Désiré Fassaert, hoofdarbiter van het NK.
Bij SMB krijgt ze privé-training van Willy Hendriks. Bij de centrale trainingen van de KNSB is Ted Barendse haar trainer.
Voor het toernooi heeft ze zich niet speciaal voorbereid. Wel oefende ze wat extra op tactiek door het maken van opgaven uit stap 5 extra. Tijdens het toernooi zat ze met haar moeder en broer in een vakantiehuisje. Ook Bram van der Velden uit de A-groep logeerde in hetzelfde huisje, maar ze hebben weinig aan voorbereiding gedaan.
Martine maakt niet een opvallend gedreven indruk. Ze traint en speelt veel minder dan enkele van haar concurrenten en op internet is ze al helemaal inactief op schaakgebied. Ze beschouwt zichzelf als een plezierschaker die toevallig behoorlijk goed is.
De vijfde klas scholier van het Stedelijk gymnasium in Leiden (NG-profiel) heeft geen andere hobby's. School, reizen tussen huis en school en haar twee ouderlijke huizen nemen meer dan genoeg tijd in beslag. Bovendien houdt ze van uitslapen. Veel mensen vinden het jammer dat ze haar haar zo kort draagt. Maar dat heeft een reden: "Ik hoef dan niet zo lang voor de spiegel te staan en kan 's ochtends langer in mijn bed liggen."
Met plezier schakelt ze echter over op een minder lui ritme. Ze weet nog niet of ze naar het EK of WK wil, maar ze kijkt er wel naar uit. "Aan vorig jaar heb ik zeer prettige herinneringen."