SMB 5 wint ook slotronde

vrijdag 19 april 2013
Vrijdag 12 april vond de laatste ronde van het successeizoen van SMB 5 plaats. In Activiteitencentrum Schreuder te Arnhem werd door ASV de gezamenlijke slotronde van klasse 4F georganiseerd. Alles was op en top geregeld en in een sfeervolle ambiance konden de wedstrijden van start gaan. Helaas bestond deze klasse uit zeven teams, zodat één team (De Toren 9) hierbij niet aanwezig was. De andere zes teams maakten er echter een sportieve strijd van, ook al stond er niets meer op het spel.

SMB 5 kon bijna op volle oorlogssterkte aantreden tegen Wageningen 7, behalve dat Ilona verstek moest laten gaan. Zij had dit op tijd aangegeven, maar het kostte mij enige moeite om een invaller te vinden. Uiteindelijk kwam ik daags voor de wedstrijd uit bij Evert, maar die was helaas niet thuis op het tijdstip dat ik belde. Die avond had ik een tentamen, maar gelukkig vond ik Jelle van Deemen bereid om hem op dat tijdstip te bellen. Evert bleek graag bereid om in te vallen, en zo konden we dus toch met een compleet team aantreden.

Dit was echter niet het enige dat Jelle voor en tijdens deze wedstrijd voor ons betekende. Hij reeg vorige week heldendaden aaneen als ware hij de Griekse halfgod Heracles, maar dan in de 21e eeuw. Na zijn overwinning op een 2100-speler in de KNSB-competitie voor het eerste team en het regelen van een invaller voor ons, was hij ook nog bereid om ons te supporteren. En alsof dat nog niet genoeg was, reed hij ook nog eventjes met schrijver dezes op en neer naar Nijmegen, omdat ik zo dom was geweest mijn stukken en bord te vergeten. Gelukkig kwam ik net binnen het uur bij de speelzaal aan en waren mijn tegenstander en de wedstrijdleider zo sportief geweest om, geheel in de sfeer van deze avond, mijn klok wat later aan te zetten, zodat ik met slechts 25 minuten tijdsachterstand aan de partij begon.

Matthijs Vernooij - J. Gouveia, bord 6
stelling na 16... Te8
En zo kon de wedstrijd dan echt beginnen... Nou ja, voor Matthijs was hij al over voordat ik goed en wel achter mijn bord zat. En het was goed voor hem afgelopen, hoewel het ook mis had kunnen gaan. Hier zag Matthijs uitstekend in dat 17.Le3?? zou falen op het torenoffer 17...Txe3! met mat in een paar zetten. Hij speelde dus maar 17.De2 en uiteraard had dit ook verkeerd voor hem af moeten lopen, maar zijn tegenstander kon de verleiding niet weerstaan om met 17...fxe2?? de dame te slaan én de toren aan te vallen. Echter kwam hij er na 18.Lxg5 achter dat hij schaak stond en dat Matthijs dus de tijd had om zijn toren te redden. Bij het tellen van de houtjes bleek Matthijs nog steeds een toren meer te hebben, waar hij verder weinig moeite mee had. Zijn eerste volle punt in de externe competitie, waarmee hij op 1,5 uit 3 uitkomt. Ook ik had die score in mijn eerste externe seizoen. Van Matthijs gaan we nog horen!

Toen ik net in de opening zat, hoorde ik meer goed nieuws. Ook invaller Evert had een punt gepakt en zo de score op 2-0 gebracht. Zijn tegenstander Henk Bakker speelde deze avond blijkbaar geen goede partij (ik had hier eerst een wel heel flauwe woordgrap met zijn achternaam staan), want naar ik begreep had Evert hem een schaaklesje gegeven. Een overtuigende overwinning en een mooie tussenstand.

Marc Bruggeman - Henk Brouwer, bord 5
stelling na 32.Te2
Ondertussen was de Henk aan onze zijde ook bezig met een mooie partij. Hij had al een tijd een drukstelling en dan weet je dat je tegenstander een keer een fout gaat maken. Hier gaat wit de fout in met 32.Te2? Henk profiteert eerst niet en herhaalt een keer de zetten met 32... Lh4 33.De3 Lg5 34.Df2, maar ziet dan 34... Ph5! De dreiging van Pf4 is dodelijk, omdat dat een vork is op Te2 en veld h3 (waar hij dame en koning zou vorken). De toren mag niet van de e-lijn wijken omdat dan Le3 volgt met damewinst. Er volgde 35.Lb1 Pf4 36.Kf1? Dh3 37.Ke1 Lh4 en wit was zijn dame kwijt.

Zo stonden we met 3-0 voor. Kon er dit seizoen wel iets mis gaan? Ja dus, want Dorus leed helaas een nederlaag tegen Wouter Bus. Hoe dat precies verliep, weet ik niet (meer). Gelukkig was daar nog Paul van Deemen. Dankzij de aanwezigheid van Jelle hoefde hij niet met mij terug naar Nijmegen en kon hij dus zelf gewoon om 19:30 uur aan zijn partij beginnen. En dat was maar goed ook! In een zware partij ontstond uiteindelijk een eindspel met een stuk voor Paul en drie pionnen voor zijn tegenstander. Het bleek onmogelijk te winnen voor Paul, maar ondanks dat zijn tegenstander Jos Fischer heette, hield hij het hoofd koel en leidde de partij bekwaam naar remise.

Marius Bolck - Lucas de Jong, bord 1
stelling na 32.Tb1
Toen was alleen ik nog bezig. Ik had in no time (nou ja, een half uurtje dan) mijn 25 minuten tijdsachterstand ongedaan gemaakt. Mijn stelling zag er ook goed uit, zeker toen wit een pion verloor. Ik werd echter wat al te ambitieus in nevenstaande stelling. Hier speelde ik 32... d4?, maar toen lieten de witte paarden hun venijn zien: 33.Pc4! Td5? (na 33...Te8 was er nog steeds niet veel aan de hand geweest) 34.Pe4? (geeft me nog een kans om via Pg7-f5-e7 mijn loper te dekken, maar we waren beiden zwaar in tijdnood met minder dan twee minuten op de klok) 34...Kg8?? 35.Tb8?! 35.Pf6+ was wel zo handig geweest, maar ook dit liet wit niet meer uit zijn handen glippen. En zo was ik dus mijn 100%-score dit seizoen kwijt... Ach, dan blijft er tenminste nog wat over om naar te streven. De matchwinst was in ieder geval binnen, en daarmee werd SMB 5 kampioen met maar liefst 5 (!) matchpunten voorsprong op nummer 2 Wageningen 7, tevens tegenstander deze avond. Een verdiend kampioenschap dus en nu op naar de derde klasse. Het zal een zwaar seizoen worden, maar we gaan ervoor! Tot volgend jaar!

Lucas, teamleider