home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 2 stunt weer

zaterdag 27 april 2013
Op 12 april reisden af naar Lichtenvoorde, want daar was de slotronde van klasse 1B, diep in de Achterhoek. Doordat versterkte degradatie dreigde zou het nog een spannende avond worden. ASV 5 was de koploper in onze poule. Zij stonden 1 matchpunt boven Elster Toren. Bij winst zou ASV 5 kampioen zijn. Maar ASV 5 wist dat dat zij tegen de vereniging moesten met de laagst gemiddelde rating en dat was SMB 2. En ja, een gelijkspel was genoeg want Elster Toren moest in hun wedstrijd winnen met 6-2 om op gelijke hoogte te komen. Er waren 5 ploegen die konden degraderen. Dus het zou een spannende avond worden. Door de versterkte degradatie moest ook nummer 6 naar de 2e klasse. Kortom SMB 2 moest 5e blijven voor lijfsbehoud.

Dus zo stond het ook op het bord. ASV 5 smulde al van hun promotie. En toen kreeg Hans Eshuis na 12 zetten remise aangeboden in een partij die al vroeg beƫindigd was. Henk stond beroerd, hij had wit op bord 8 en kwam in de problemen doordat hij niet had gerokeerd. 1,5-0,5 ASV 5 was al aan het feesten. Guus kreeg een partij op het bord waarin beide partijen lang rokeerden. Ik heb de partij niet zo goed meegekregen maar ook hier weer remise. 2,0-1,0

Valentijn, zwart op bord 7, speelde een Hollandse partij waar een Stonewall op bord kwam. Mijn tegenstander weigerde de breekzet e4 te spelen om zo zijn loper op g2 in het spel te brengen en accepteerde de remise. 2,5-1,5 Peter Schut, Huub Jansen, Hans van Leeuwen en Peter van de Berg waren toen nog bezig. Kon SMB nog wat? Peter Schut remiseerde. Ook hier zag ik weinig van. Ik heb zijn partij ook niet binnen gekregen. Wij kijken naar de borden om ons heen en zagen dat de verenigingen die onder ons stonden allen al op verlies stonden. Zelfs al zouden wij verliezen, dan zouden wij volgend jaar nog in onze klasse blijven spelen.

Huub won een stuk in het middenspel en bood remise aan, ik snapte het niet. Gelukkig accepteerde zijn tegenstander het niet. Want even later won Huub zijn partij en zo stond het ineens 3,0-3,0. En omdat alle schakers van elke vereniging die het eerst wonnen een notatieboekje kregen van de OSBO, ging deze naar Huub. Twee partijen dus nog. Elster Toren had inmiddels gewonnen met 5,0-3,0. Peter van de Berg speelde een wedstrijd met een toreneindspel op het bord. Zijn tegenstander verzuimde een gevaarlijke pion van Peter te pakken en het leek even of hij voor de mataanval ging. Peter stond opeens een pion voor, waar een remise vrij zeker was geweest. Hij plaatste zijn toren achter de ene pion en liep met de andere door. 4,0-3,0

Wij blij. We hadden nu zeker een matchpunt erbij en we zouden zo 1e klasse blijven spelen. Teamleider Guus had Hans al nadrukkelijk aangeraden om remise te maken. De heren van ASV zagen dit echter niet zitten. Hans van Leeuwen moest het in tijdnood afmaken tegen Erik Wille. Hij stond goed maar in extreme tijdnood zag hij een paardvork over het hoofd. Hierdoor verloor hij zijn dame. Einde verhaal. Maar het team van Guus mag tevreden zijn met het resultaat van dit jaar. Door de versterkte degradatie komen er 2 teams uit de promotieklasse en slechts 1 promovendus uit de 2e klasse. De zwakste drie teams zijn eruit. Maar onze doelstelling is bereikt. En we gaan er alles aan doen om die doelstelling volgend jaar ook te halen in een zware 1e klasse.

Valentijn Phijffer


wachtwoord vergeten?