home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Waalkadetoernooi 2013

maandag 27 mei 2013
Zondag 26 mei was het 12e Waalkadetoernooi. Twintig teams, uit alle windstreken van Nederland, deden mee en verzamelden zich rond de klok van 10.00 uur bij Grand Café Vivaldi aan de Waalkade. Er waren twee groepen qua ratingsterkte geformeerd. Zoals traditie een ijzersterke A-groep met verschillende grootmeesters en meesters (teams uit Apeldoorn en Leiden). Deze twee teams met een ratinggemiddelde van ruim 2300 waren de te kloppen teams voor de hoofdprijs. De teams in de B-groep schommelden met hun ratinggemiddelde van ongeveer 1450 tot rond de 1800. Een echte topfavoriet was hier niet en menig B-team (het mijne ook) dichtte zich stiekem kansen toe voor een (hoofd)prijs.

Roel Klein van het SMB-bestuur verwelkomde de 20 teams, gaf kort uitleg over de opzet van de dag, en wenste iedereen een gezellige en leuke schaakactiviteit toe met spannende wedstrijden. De weergoden waren ons daarbij niet echt gunstig gezind want het was natuurlijk echt veel te koud voor het jaar. Niet getreurd, de cafés aan de Waalkade en rondom de grote markt waren en zijn ook van binnen leuke plekken om te vertoeven. Rustiek, bruin, af en toe aan de krappe kant, maar altijd met sfeer, een prettige speelambiance.

Er was een duidelijk overzichtsfoldertje met looproutes naar en van de cafés beschikbaar, inclusief de teamkoppelingen. Jammer dat een café te laat openging (de Fiets), maar dat werd snel opgevangen door bij het aangrenzende café te spelen en/of bij Moenen (aardig leuk barmeisje, dat niet kon schaken, maar de schakers super gezellig vond) een dubbele bezetting te regelen. Het liep allemaal en ieder vond zijn/haar weg.

Heel wat teams kenden elkaar van eerdere schaaktoernooien of anderszins. Gaf extra prikkel om daar dan juist van te winnen. Er deed ook weer een team mee van de SMB-jeugd. Heel dapper, laagste qua gemiddelde rating, maar super gemotiveerd. Hulde.

Er werd, zoals gewoonlijk, fanatiek strijd geleverd. Iedere team sprokkelde wel een aantal punten en bordpunten bij elkaar. Nederlagen werden tandenknarsend verwerkt en met de nodige verklaringen geduid. Zo hoorde ik de volgende uitingen van verliezers:
- ik ben geen ochtendmens
- de boot (een van de speellocaties) schommelde, waardoor ik elke keer uit mijn concentratie raakte
- eind van de middag raak ik vermoeid
- we stonden als team toch al voor, dus ik wilde iets aparts proberen.
- ik heb mijn dag niet
- de middaglunch ligt me nog op de maag
- ik had dat Belgisch bier niet moeten drinken.
- ik verloor puur op tijd

Maar hoe dan ook, er werd zeker af en toe een goede pot geschaakt. Veel spelers zaten heel geconcentreerd aan het spel. Je zag als toeschouwer heel wat geraffineerde schaakcombinaties en tactische wendingen langskomen. Af en toe bloedspannende tijdnood. Daarnaast ook de onvermijdelijke en verbijsterende blunders. Hilariteit, spot, en af en toe een beetje medelijden met degene die "onterecht" verloor.

Aan het eind van de dag verzamelden we weer in Vivaldi. Hartstikke gezellig hier en toen begon zelfs de zon nog een klein beetje door de wolken heen te breken. Terrasschaak ontspon zich alsnog in volle glorie. Roel Klein kon tegen 18.00 uur vervolgens de winnaars bekend maken: In de A-groep werd dat nipt de "Apeldoornse diaspora" en in de B-groep werd dat "Met 1 bier in de hand, spelen wij als een krant". De prijs voor het team met de origineelste, leukste naam werd: De Walhoofden. Al met al, het was een leuk en geslaagd toernooi ondanks het slechte weer. Mooie jaargang in de traditie van het Waalkadetoernooi. Op naar editie 13.

Frans Drummen

De eindstanden en foto's vind u op www.waalkadetoernooi.nl


wachtwoord vergeten?