home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Schaaklunchen bij het Wiskundetoernooi

vrijdag 11 oktober 2013
Op de wiskundefaculteit van de Radboud universiteit vond vrijdag 11 oktober in het Huygensgebouw een wiskundetoernooi plaats voor scholieren. Een paar honderd scholieren van middelbare scholen uit het hele land gingen aan de slag met elkaar en in teams om wiskundeproblemen op te lossen.

"Onze" Maarten Smit zat dit jaar als student in de organisatie van het toernooi en had SMB gevraagd om net als vorig jaar de nodige schaakattriburen aan te leveren voor schaakspelen tijdens de lunch. Doen we graag en Gerard Eickmans en ondergetekende leverden een vijftiental borden en stukken af in de hal van het Huygensgebouw. Als extra attractie konden de scholieren en studenten tegen Maarten Solleveld (grootmeester en docent aan de wiskundefaculteit) simultaan spelen.


Net als vorig jaar was het ook deze keer erg leuk en geanimeerd. De combinatie van lunchen en schaken gaat heel goed samen. Van half een tot ongeveer half twee werd er verwoed en fanatiek, maar ook in een relaxte sfeer, gespeeld. Met klok, zonder klok. Met kennis van zaken, zonder of met weinig kennis van schaakzaken. Enkele echt goede spelers kwamen snel boven drijven bii het "vluggeren". Deze hebben we natuurlijk meteen een flyer van SMB in de hand gedrukt. Hopelijk komen ze eens een keer langs in 't Hert (ze zeiden van wel... dus wie weet). Maarten Solleveld had een grote kring om zich heen en gaf geen partij weg. Ik was stiekem aangeschoven om ook mee te doen in zijn simultaan en hield redelijk lang stand.

De organisatie van het Wiskundetoernooi moest op het laatst de borden en schaakstukken snel gaan opruimen want anders hadden sommigen studenten/scholieren de hele middag doorgeschaakt. Al met al, er was een leuke plezierige sfeer en de broodjes en warme hap tussendoor vielen goed in de smaak. Een foto-impressie ter illustratie. Op weg naar de uitgang zagen we nog net (zie foto) hoe Maarten Smit met ogen dicht razendsnel in recordtijd een Rubiks kubus in de juiste stand wist te krijgen. Goede schakers, blijkt weer eens, zijn vaak multi-talenten.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?