home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB verrassend winnaar OSBO-cup

woensdag 1 juni 2005
Zoals elk jaar organiseerde de OSBO ook dit jaar weer de OSBO-cup. Alle verenigingen actief in het OSBO gebied hebben de mogelijkheid om viertallen af te vaardigen die via een knock-out systeem een competitie spelen. Aangezien SMB actief is met 7 teams in de OSBO-competitie hadden er in het meest ideale geval 7 viertallen van SMB mee kunnen doen om de OSBO-cup. Bij aanvang van de competitie bleek slechts 1 team van SMB zich onder de deelnemende teams te bevinden. Het team van captain Peter Freriks, dat net voor het sluiten van de inschrijftermijn door bovengenoemde captain “op eigen titel” was aangemeld. Dit moet volgend jaar beter kunnen!!!

De weg naar de finaledag
Het team bestaande uit Wouter Dinjens, Peter Freriks, Lucrecia Rodas en Ivar Heine werd de eerste ronde vrijgeloot. Een “goed begin”, in ieder geval een plaats bij de laatste 32! In de tweede ronde moest er dan echt gestreden worden voor een plek bij de laatste 16. De tegenstander die door middel van een loting aan ons werd toebedeeld bleek SV EDE. Een ongeveer gelijkwaardige tegenstander op basis van de ratinglijst, de praktijk bleek echter anders! Ivar won in sneltreinvaart op bord 1, Wouter volgde enige tijd later met het tweede punt op bord 2 en Lucrecia en Peter speelden remise waardoor met een 3-1 overwinning de achtste finale behaald werd. In de deze achtste finale werd BAT Zevenaar aan ons gekoppeld. Ook hier werd overtuigend van gewonnen, hele punten waren er voor Wouter en Peter en Ivar en Lucrecia tekenden een remise aan. Met een goede teamgeest en in “the winning mood” gingen we dan ook de kwartfinale tegemoet. We werden gekoppeld aan een team van De Toren, dat maar liefst met 3 teams! de laatste acht bereikt had. De Toren had een erg goed initiatief genomen door te regelen dat de kwartfinale op een leuke locatie gezamenlijk in Arnhem kon plaatsvinden. Wij waren gekoppeld aan het jeugdteam van de Toren, een gevaarlijke tegenstander. Het werd dan ook een zeer spannende wedstrijd. Peter kwam heel snel gewonnen te staan op bord 4 omdat zijn tegenstander iets overzag. Niet veel later won hij de partij. Lucrecia en Wouter stonden op dat moment iets beter, bij Ivar was het onduidelijk. In het laatste speeluur veranderde het beeld echter, Wouter zag wat over het hoofd, raakte in tijdnood en verloor de partij. Met een 1-1 stand stond Lucrecia goed tot gewonnen, bij Ivar was het remise-achtig. In een spannende tijdnoodfase eindigde de partij van Lucrecia in remise en Ivar won. Een zwaar bevochten, maar mooie overwinning.

De finaledag!
Zo gebeurde het dus dat we 28 mei mochten aantreden in Rheden om in het bridge/schaakhuis Glazenburg de door de OSBO georganiseerde finaledag te spelen. Peter en Lucrecia waren helaas verhinderd, maar in Ruben Hogenhout en Peter v/d Berg werden goede vervangers gevonden. In de halve finale werden we aan ASV gekoppeld, geen verkeerde loting omdat titelfavoriet de Toren werd ontlopen. Het begin voor de SMB’ ers was weinig hoopgevend. Zowel Ivar als Ruben deden hun tegenstanders een pion in de aanbieding, waarbij de compensatie? ver te zoeken was….. Beide ASV’ers accepteerden dit gulle gebaar echter niet. Na 1,5 uur spelen ging er bij Peter iets mis, in zeer goede stand vergat hij te rokeren wat een stuk kostte. Peter vocht vervolgens als een leeuw, kwam nog dicht bij de remise, maar moest uiteindelijk aan het kortste eind trekken. Ruben liet snel daarna een remise aantekenen omdat zowel Wouter, die aan een goede partij bezig was, als Ivar een goede stelling hadden. Wouter bracht als eerste een punt binnen en de 1,5-1,5. Het punt van Ivar volgde kort daarop, een 2,5-1,5 overwinning en de finale bereikt! De dag kon dus al niet meer kapot. Vervolgens konden we ook nog eens genieten van een overheerlijke lunch die door de OSBO werd aangeboden, prima dus! In de finale stond het viertal van de Toren op ons te wachten. Dit team had in de halve finale overtuigend Bennekom verslagen en met een gemiddelde rating van boven de 2000 dus een behoorlijk stevige tegenstander… We kozen voor een verassende bordvolgorde, Wouter op 1, Peter op 2, Ivar op 3 en Ruben op 4. Peter had het op 2 snel zwaar te verduren. Zijn tegenstander bleek een maatje te groot en hij verloor als eerste. Wouter stond op dat moment minder, Ivar iets beter en Ruben goed

In het laatste speeluur ontwikkelde de wedstrijd zich verassend, Wouter kwam vanuit mindere stand in een voor hem beter eindspel, Ruben stond gewonnen en Ivar had een pionnetje meer met winstkansen! Zouden we gaan stunten en de torenhoge titelfavoriet verslaan???? Wouter kon zijn voordeel niet verder uitbaten en speelde gezien het grote ratingverschil knap remise. Voor Ivar gold hetzelfde, ondanks een pluspion zat er niet meer in als remise. Ruben moest vervolgens winnen om de eindstand op 2-2 te bepalen. Dit liet hij zich niet twee keer zeggen, op overtuigende wijze werd het punt binnengehaald!! Dus SNELSCHAKEN!!! Uit een match met 5 minuten per persoon en wisselende kleuren moest de kampioen rollen. Het wedstrijdverloop valt eigenlijk niet met een pen te beschrijven. Wouter op 1 komt in verloren positie, zijn tegenstander doet een onreglementaire zet, Wouter claimt (ontdaan en beduusd) de partij, Peter gaat net iets eerder door zijn tijd dan zijn tegenstander in een zeer boeiend gevecht, Ivar geeft een stuk en twee pionnen weg, wint al dit materiaal weer terug en belandt in een toreneindspel met een pion meer en geeft met 12 seconden op zijn klok en 4 seconden op de klok van zijn tegenstander remise als er alleen nog 2 torens over zijn, Ruben speelt wederom een goede partij op bord 4 en wint. De gescoorde punten werden opgeteld en wat blijkt: SMB 2,5 punt de Toren 1,5 punt. Het onwaarschijnlijk geachte is gebeurd!! De cup gaat mee naar Nijmegen. Een prachtig en mooi resultaat waar we trots op terug kunnen kijken. Complimenten komen de OSBO toe voor de perfecte organisatie van de dag en de captain Peter die besloot het kampioensteam op de valreep aan te melden!

Ivar Heinewachtwoord vergeten?