home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Redelijke start voor SMB 5 in derde klasse

woensdag 27 november 2013
Maar liefst drie SMB-teams mogen dit jaar uitkomen in de derde klasse van de OSBO-competitie. Na twee ronden doet SMB 5 het daarvan het beste. Ten opzichte van het team dat vorig jaar promotie in de vierde klasse afdwong zijn alleen Matthijs en ondergetekende in dit team gebleven. Verder hebben we versterking gekregen van Jaap, Roel, René en Jelmer.

De eerste wedstrijd

In de eerste ronde stond voor SMB 5 de thuiswedstrijd tegen Velp 2 op het programma. Ikzelf was verhinderd, maar kon er nog wel bij zijn in het laatste deel van de wedstrijd. Met dank aan Roel voor het waarnemend teamleiderschap en aan Henk en Evert voor de invalbeurten. Matthijs won erg snel van Floris van Cappelleveen en ook Henk Brouwer (vorig jaar nog vaste basisspeler, nu invaller) overklaste zijn jeugdige tegenstander Jean Lewin volledig. Evert Niessen speelde een uitstekende partij en versloeg Ton Valen. Dus hadden we nog een half puntje nodig uit de overige drie partijen.

Dat was echter niet zo maar gebeurd, want zowel Roel, Jelmer als Jaap hadden het op een bepaald moment niet gemakkelijk. Roel kon het niet bolwerken tegen Menno Potjer, maar gelukkig was Jelmer intussen overeind gekrabbeld in zijn partij tegen Ton van Eck. Hij had het eindspel zelfs nog kunnen winnen, maar met het oog op de stand in de wedstrijd nam hij geen risico's en accepteerde remise. Vervolgens kon Jaap, inmiddels met een kwaliteit en een pion minder, de strijd tegen de sterke Walter Manschot staken zodat we met een 3,5-2,5 overwinning op zak de avond konden beëindigen.

De tweede wedstrijd

De tweede wedstrijd voor SMB 5 was een uitwedstrijd in Zevenaar. Omdat ze de speellocatie op de oorspronkelijke wedstrijddatum moesten delen met de dammers, ging voor hen de voorkeur uit naar het spelen op dinsdag 19 november. Echter hadden wij dan personele problemen, zodat we uiteindelijk in overleg hebben besloten twee partijen op 12 november vooruit te laten spelen. Jaap won naar eigen zeggen met veel geluk van Daan Wijnholts, terwijl Matthijs in een wisselvallige partij zijn tegenstander Wiellie Evers uiteindelijk bijna had verslagen, maar verzuimde ondekbaar mat te geven en zelfs berustte in remise in een nog steeds gewonnen stelling. Met wat meer ervaring had hij dit ongetwijfeld uitgespeeld. Toch konden wij met een goed gevoel aan de wedstrijd beginnen, want we stonden 1,5-0,5 voor.
Helaas verliep het op de avond dat wij speelden allemaal wat minder voorspoedig. Ik kwam goed uit de opening, maar pakte het wat al te frivool aan en gaf eigenlijk gewoon een pion weg. Jelmer begon wel goed aan zijn partij, maar kon in een dame-eindspel de winstweg niet vinden en liet uiteindelijk de zetten herhalen in een stelling die hij niet vertrouwde, maar die objectief nog steeds beter voor hem moest zijn.

Stelling na 16... 0-0
Een stelling uit Jelmers partij toen het nog goed ging. Hier wint hij met 17.Dxh6! een mooie tweede pion. Na 17... gxh6 volgt 18.Pf6 en ook het gespeelde 17... Lxe4 18.dxe4 helpt niet want de zwarte dame staat nog steeds in. Helaas kon Jelmer dit voordeel dus niet verzilveren.

Ondertussen overzag ik ontzettend veel en was inmiddels een stuk achter gekomen. Ik wist het nog spannend te maken, maar kreeg het voor elkaar om een mat in één van mijn tegenstander te missen. De stelling was objectief toch wel verloren voor mij, maar mijn tegenstander had nog wel een aantal goede zetten moeten vinden om de winst veilig te stellen.


Stelling na 19... c5
Ter illustratie het moment waarop ik een stuk verloor. Ik had van tevoren 20.c4 wel gezien, maar begon hier om een of andere reden spoken te zien. ...bxc4 komt wel met schaak en meer van die dingen. Echter is het hier uiteraard gewoon de beste zet. Ik speelde echter 20.Kc3?, berustend in het feit dat ik een stuk kwijt was. Dat was ook zo na 20... c4 21.Lxc4 bxc4 22.Pxf6! (die had ik dan wel weer goed gezien) 22... gxf6 23.Txe6 d5 lukte het me niet om de partij nog te redden. Al met al een volledig terechte nederlaag.

René was ondertussen echter goed bezig en kon tegen Lambert Janssen Steenberg een mooie overwinning laten bijschrijven. Hij speelde een lekkere partij en was duidelijk beter dan zijn tegenstander. Helaas bleek toen ik klaar was met de analyse het eindspel van Roel niet meer te houden. Met alleen een paard opboksen tegen vijf oprukkende vrijpionnen is geen doen en dus moest hij de overwinning aan Tonie Claessen laten. Al met al een avond waarop we wel kansen gehad hebben, maar dat geldt ook voor onze tegenstander die in de vooruitgespeelde partijen even goed 1,5 of 2 punten had kunnen halen. Ik kan dus niet anders dan concluderen dat de uitslag terecht was. De komende ronde wacht ons het sterke PION 4, op 10 december in 't Hert.

Lucas, teamleider SMB 5


wachtwoord vergeten?