home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Tornado Druten - SMB Nijmegen 2-3

maandag 9 december 2013
Op 29 november was ik invallend teamleider voor SMB in de drieprovinciëncompetitie, omdat Guus niet aanwezig kon zijn. Half uur voor geplande aanvang kwam ik hijgend aan in 't Hert, omdat mijn laatste bus was geschrapt en ik dus vanaf Nijmegen CS heb moeten sprinten om op tijd te zijn. Nou was ik niet op tijd, maar dat kwam mooi uit. De wedstrijd begon namelijk een kwartier later dan ik dacht.

Afijn, we staan vanaf het begin al op alle borden redelijk tot goed (tot gewonnen). Ikzelf stond nog het minst. Geef vervolgens m'n dame weg en na een kleine anderhalf uur staan we 1-0 achter. Toch had ik nog alle vertrouwen. René staat namelijk volledig gewonnen, met na zet 10 een gedekte vrijpion op e7 - yep, dat klopt. Gedekt door een pion op d6 zelfs. Die maakt het later ook keurig af, met als enige klacht misschien dat hij sneller mat had moeten zetten. De eindstelling was een plaatje, met als dreigende zet Ph8 - yep, dat klopt ook.

Jaap wint een simpele kwaliteit omdat zijn tegenstander vergeet zijn stukken netjes gedekt te houden. Hij moet er wel zijn loper van g7 voor geven, dus het was niet helemaal zeker. Helaas, een rijtje onhandige zetten en Jaap verliest toch.

Met een 2-1 achterstand wordt het nu toch spannend. Jelmer staat niet heel goed, maar heeft wel een extra pion. Hij houdt knap de aanval van zijn tegenstander tegen en weet alle stukken af te ruilen. In het pionneneindspel was het een simpele doorbraak, waardoor zijn tegenstander moest opgeven.

Alles hangt nu af van Lucas, die al 3-4 keer remise van mij heeft moeten afslaan. Mijn tegenstander zegt dat hij het niet kan winnen, omdat hij niet genoeg tijd heeft. Hij wint een pionnetje in het eindspel, met een loper en een toren tegen een paard en een toren. Zijn tegenstander weet de f7-pion van Lucas weg te snoepen voor zijn eigen centrumpion en lijkt eeuwig schaak op de achterste twee rijen af te dwingen. Maar Lucas mag eerst nog een paar schaakjes geven en zijn tegenstander gaat per ongeluk met z'n koning op de derde rij staan, waardoor Lucas met een penning torenruil kan afdwingen. Zijn vrije a-pion maakt het zijn tegenstander moeilijk, die 3 seconden voordat hij wordt gevlagd de hand uitsteekt. Zo komen we goed weg met een 3-2 overwinning.

Naderhand ben ik met Jelmer en René naar café Maxim gegaan, waar we Guus tegenkwamen en met een biertje in de hand wat hebben zitten analyseren. Conclusie van de avond: "Sturen met je achterwerk kan, maar 3VO raadt het niet aan."


wachtwoord vergeten?