home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Geconcentreerd SMB 4 slaat toe

maandag 20 januari 2014
Vrijdag 17 januari speelde SMB 4 voor de OSBO-competitie tegen het Kasteel 4 uit Wijchen. Onze teamsamenstelling was iets gewijzigd ten opzicht van de vorige keer. Geurt Gijssen op bord 1, Pieter van Groenestijn op 2, Henny Goverde op 3, Jan Schillings op 4, Peter Groenewald op 5, Willem Dentz op 6. Na het jeugdschaak van diezelfde vrijdagavond (reden waarom ik er niet bij kon zijn) togen Gerard Eickmans, Huub Jansen en ondergetekende in de auto van Gerard ook naar Wijchen om het team van SMB 4 te supporteren. Altijd spannend om de schaakperikelen van het team "live" mee te maken.


Toen we het speellokaal in Wijchen tegen de klok van 21.30 uur binnenliepen trof me meteen de rij tafels waar SMB4 speelde: wat een intense concentratie was hier zichtbaar en voelbaar. Fascinerend om te zien. Onze binnenkomst werd niets eens opgemerkt, zo indringend zaten de SMB-schakers in hun eigen spel, in hun eigen wereld. Een wil om te winnen en een wil om zeker niet te verliezen hing als een aura boven de borden. Willem Dentz zat in trance achter zijn bord, Henny Goverde diep voorover gebogen op zijn stoel en inwendig prevelend met zijn hoofd tussen zijn handen, Pieter van Groenestijn als bevroren op zijn stoel en indringend starend naar de stukken, Geurt Gijssen ingespannen turend over zijn brillenglazen, speurend naar pionwinst, Peter Groenewald verstild met een glas verschraald bier in zijn hand, Jan Schillings met zijn rechterhand minutenlang trillend hangend boven het bord om de beslissende zet te doen. Een overduidelijk beeld, SMB4 in opperste staat van concentratie. Dat beloofde veel goeds.

Aangezien onze supportersrol bij deze bezeten schakers geen doorslaggevende betekenis zou hebben gingen we in de aangrenzende barruimte dan zelf maar aan de slag met wat potjes snelschaak. Marinus Mulders van Koningswaal (zij moesten ter plekke spelen voor de Drie Provinciƫncompetitie en hij was uitgespeeld) schoof ook gezellig bij ons aan. We startten een toernooitje. Hartstikke leuk. Na elk potje van 10 minuten ging een van ons wel steeds naar de speelzaal om de vorderingen van SMB 4 goed in de gaten te houden en terug te melden. Elke keer leverde dat een mooi moment op, want steeds kwam er een positief bericht: "het eerste punt is binnen" of "weer een overwinning" of "briljant spel van Jan" of "Pieter gaat winnen". Ik kreeg er goede zin van. Terloops won ik ook ons snelschaaktoernooitje in de barruimte (waarvan acte). Uitslag: Frans 2 punten, Huub 1.5, Marinus 0.5.

Nu de partijen zelf van SMB 4. De borden nalopend: 1. Geurt. In een op het oog gelijke stelling offert tegenstander Patrick Zeelen een stuk tegen 2 pionnen. De correctheid hiervan kan hij echter niet aantonen. Geurt speelt het toren eindspel solide uit. Handig manoeuvrerend gaf Geurt in het eindspel het eerder gewonnen stuk terug, op zo'n wijze dat de pionnenstructuur van zijn tegenstander ernstig gehavend werd en Geurt hield bovendien een pion meer over. Hij kreeg aan beide kanten van het bord een vrijpion en zijn tegenstander liep op deze "tweefronten-aanval" stuk. Dit is echt de specialiteit van Geurt. Een pionnetje meer uitbuiten en dat verzilveren. 1-0 voor SMB.

2. Pieter. Met zwart belandde Pieter al snel in een zijvariant van het... (PS. Pieter schermt zijn openingsrepertoire altijd streng af dus hier puntjes, laten we het erop houden dat de openingsvariant een naam van een regio/land betreft in het zuiden van Europa) die beide spelers niet bleken te kennen en waarbij Pieter een pion won. De witte compensatie bestond uit het loperpaar en iets meer ruimte. Met vrij nauwkeurig spel wist Pieter zich echter stukje bij beetje te bevrijden, waarna hij met een pluspion het toreneindspel in kon gaan. Hier had wit wat taaier (dat wil zeggen actiever) tegen kunnen spelen. Tegenstander Mark Topper - tot nu toe 3 uit 3 extern - koos voor een passieve opstelling met de toren, waarna het eindspel redelijk eenvoudig won. 2-0 voor SMB.

3. Henny. De held van de avond. Hij stond eerst prima. Henny speelde zijn tegenstander in de opening compleet zoek, maar laat de genadeklap achterwege. Gaandeweg de partij brokkelde zijn winstkans af. In het schaakspel gaat het niet altijd over winnen. Veel belangrijker is de vraag wat je maximaal kunt bereiken in een bepaalde positie. Toen we tegen de klok van 23.00 uur keken naar het bord zagen we dat Henny 2 pionnen achter stond in het eindspel. Hier is niets meer te bereiken, Henny is kansloos, was alom de opmerking van de omstanders. Hoe hij het voor elkaar heeft weten te krijgen weet alleen de held zelf. Met bluf spelen? Henny wist zijn pionnenachterstand in ieder geval op te heffen en alsnog een remise in de wacht slepen. Zijn tegenstander hoofdschuddend achter latend. 2.5-0.5 voor SMB.

4. Jan. Jan Schilling won met een leuke combinatie een stuk tegen twee pionnen en hield het voordeel tot het einde vast. Een mooie partij en open spel. Typisch zo'n partij die in een keer kan kantelen omdat een mindere zet meteen fataal kan zijn. Wij, als omstanders, verheugden ons op het nakende succes van Jan. Hij stond evident gewonnen. In het eindspel deed zijn tegenstander Toine van Bergen echter zijn uiterste best om tegenspel te bieden (zo hoort het ook). Tijdens het slotakkoord van de partij zagen we, als omstanders, tot onze ontzetting, dat Toine slim een pion opspeelde en daarmee een toren won, tevens dreiging van een mataanval. Eigenlijk was het geen dreiging want Jan gaf de zet daarna meteen mat. Jan was boos op zichzelf. Hij vond de winst natuurlijk prima, maar kon er niet over uit dat hij de laatste zetten van de partij zo klunzig had gespeeld. Wij vonden de zelfkritiek van Jan te scherp. Hij was namelijk over de hele partij gezien de terechte winnaar. 3.5-0.5 voor SMB.

5 Peter. Hij was in de opening heer en meester en behaalde een recht-toe-recht-aan overwinning, hij had steeds het initiatief. Peter kreeg druk op de koningsvleugel van zijn tegenstander en wist dat steeds verder op te voeren en vooral vast te houden. Geen spectaculaire zetten, maar gedegen positioneel spel. Zijn dame maakte het af via een mataanval. Peter gaf me een papiertje met een omschrijving van de belangrijkste partijontwikkelingen voor dit verslag maar dat papiertje is helaas aan de bar kwijt geraakt. Boodschap van dat papiertje: Peter is en blijft in vorm (extern 3,5 uit 4!). 4.5-0.5 voor SMB.

6. Willem. Ik sprak Willem afgelopen dinsdag op de clubavond en hij was zichtbaar zenuwachtig voor deze externe wedstrijd tegen het Kasteel. Het betrof tenslotte zijn eerste OSBO-match dit seizoen en hij wilde per se een goed figuur slaan. Dat deed hij. Uiterst gefocust leverde hij een gedegen partij af. Zijn tegenstander idem. Resultaat remise. Vanaf het begin tot het einde van de partij was dat het meest haalbare. In de na-analyse, met kritische blik van Huub en Pieter, kwam dat ook duidelijk naar voren. Het evenwicht is nooit verbroken geweest, een solide remise met zwart. 5-1 voor SMB.

Conclusie: Een mooie en succesvolle avond voor SMB 4. We staan nu door deze overwinning waarschijnlijk 2e in de competitie achter Rhenen en we blijven mee doen voor de titel. Fijn dat we ook flink wat bordpunten hebben verzameld. In de autorit terug naar Nijmegen constateerden we (Huub, Pieter, Gerard, ikzelf) unaniem dat het team als geheel ook gewoon goed en solide gespeeld had. Geeft vertrouwen naar de toekomst.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?