home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2024
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Dramatische slotfase in Arnhem

vrijdag 28 februari 2014
ASV 6 - SMB 2 6½-1½
Ruud Verhoef (1891) - Huub Jansen (1748) 1-0
Rob Huberts (1829) - Peter van den Berg (1701) 1-0
Nico Schoenmakers (1818) - Guus Alberts (1727) 1-0
Jacques Boonstra (1791) - Eric de Ridder (1736) 1-0
Siert Huizinga (1773) - Hans van Leeuwen (1713) 1-0
Robert Naasz (1742) - Geurt Gijssen (1827) ½-½
Jan Groen (1691) - Valentijn Phijffer (1691) 0-1
Albert Marks (1732) - Rolf van Geel (1740) 1-0


Donderdagavond 20 februari speelde SMB 2 de 5e ronde in OSBO-klasse 1B uit tegen ASV 6. Onze helden gingen er vol tegenaan en kregen veelbelovende stellingen. Het werden allemaal lange partijen. In de slotfase ging het echter mis, soms op dramatische wijze, zoals uit onderstaand verslag zal blijken. Op het beslissende moment hadden de ASV'ers sterkere zenuwen of waren ze gewoon scherper. De borden (voor de verslagjes van de partijen aan bord 3, 6 en 8 heb ik dankbaar gebruik gemaakt van het verslag dat Jelle van Deemen op het forum heeft geplaatst):

1. Huub: "In een Nimzo-Indische opzet verraste mijn tegenstander met de Zürcher-variant. Ooit wel eens bekeken maar dat kan heel wel pakweg 20 jaar geleden zijn. Ik maakte dan ook prompt een vergissing die een pion kostte, al kreeg ik een actieve stelling ter compensatie. Mijn tegenstander blunderde kort daarop, maar ik blunderde mee en won geen stuk. De stelling was lang in evenwicht: mijn tegenstander het kleine materiële voordeel en ik de actievere stelling waarin ik druk kon uitoefenen op verscheidene fronten. Toen de stelling er naar mijn smaak om vroeg, opende ik lijnen en dat resulteerde in nog meer activiteit, vooral voor mijn losgebroken torens. Vervolgens onderschatte ik een tegenactie die leidde tot een gevaarlijke vijandelijke vrijpion. De computer geeft nog een technische remisevariant maar in de tijdnoodfase achter het bord bleek dit een te lastige opgave. Een kwaliteitsoffer met een tegendreiging van een doorgebroken pion werd kalmpjes opgevangen door mijn prettige tegenstander. Behoorlijke kater, maar ik vind troost bij een gedicht van Gerard Reve:

Stel je voor, dat de kater niet bestond.
Dan was alles nog veel erger.
Dan zou je nooit meer een kater krijgen,
terwijl je die nu wel krijgt.
Het is dus toch wel goed zoals het is. Prijs God."

stelling na 18.d6
2. Peter: "Een belangrijk moment in de wedstrijd. Wit heeft een klein voordeel en besluit de kwaliteit te offeren voor een aanval. Beter leek me 18.Tc1 met een duurzaam voordeel. 18... Lxd1 Zwart wint de kwaliteit. Wellicht was eerst 18... f6 met gelijke stelling beter. 19.dxe7 Met voordeel voor zwart. Beter is 19.Txd1 f6 20.d7 Pxd7 21.Le3 en wit behoudt een klein voordeel. 19...Dc7 20.Txd1 f6 Misschien was h6 nog beter! 21.Le3 Dxe7 22.Lc5 Dxe4 Zwart staat een kwaliteit en een pion voor. De stukken van zwart staan echter wat ongelukkig ten opzichte van wit. Desondanks was er alle reden vertrouwen te hebben in de goede afloop. Lange tijd ging dat goed. Zwart won nog een pion. Uiteindelijk kwam ik in zodanige tijdnood dat het uitvluggeren werd. Met een grafzet (paardvork) verloor ik de dame en de partij."

3. Guus: Guus met de witte stukken speelde de eerste 10 zetten in sneltreinvaart. Het leek erop dat hij de partij goed had voorbereid en dat stelde me gerust wat betreft de tijd. Een mooie stelling was dan ook het resultaat, maar dan? Eerst maar eens een pion winnen. Daarna was de loper van de tegenstander op c8 dusdanig sterk dat het maximale resultaat een remise zou zijn. Echter voordat deze conclusie getrokken kon worden en gezien het teamverband doorgespeeld moest worden, ging Guus helaas door zijn vlag.

4. Eric: "In de opening won ik met zwart een pion, maar dat is bekend in de g3-variant van het Slavsich. Deze pionwinst stelde niets voor, Wit zou de pion altijd kunnen terugwinnen (wat hij ook deed). Een serieuze fout was het paard op h4 laten insluiten, wat uiteindelijk een tweede pion kostte. Het leek of Wit daarop een aanval kreeg, maar dat stelde niets voor. Ik had alles onder controle, ook toen hij in tijdnood aan een kamikaze-aanval begon. Voor omstanders zag het er misschien gevaarlijk uit, maar ik stond toen al gewonnen. De aanval werd afgeslagen, ik stond een dame tegen een toren voor en juist op dat moment raak ik mijn dame aan en zie ik niet dat ik schaak sta. De enige oplossing: mijn dame ertussen zetten. Einde partij. Zonde, de hele partij (veel) beter gestaan en dan door zo'n blunder alsnog verliezen."

stelling na 30... Td8
5. Hans: "Ik had (met wit) de gehele partij het initiatief. In deze stelling besloot ik de pion op d3 op te geven omdat ik meende een sterke koningsaanval te hebben, wat geen slechte beslissing was. Ik speelde dan ook 31.h5 waarna 31... Txd3 32.Dg5 volgde. Ik was hier ondanks de tijdnood nog steeds optimistisch over mijn kansen, maar had iets cruciaals volledig over het hoofd gezien. Na mijn 34.hxg6 was het uit na 34.... h6! Goed gezien door mijn tegenstander.

6. Geurt: De partij van Geurt op bord 6 is nooit uit evenwicht geweest. Een remise was dan ook het logische gevolg hoewel dit wel lang werd uitgesteld i.v.m. het teamresultaat.


7. Valentijn: "Zo op het eerste gezicht moet zwart dit makkelijk kunnen winnen. Echter de zwarte koning kan niet naar f3 lopen omdat de e-pion van wit dan doorloopt. De loper moet naar c5 om e7 te voorkomen. De mop is dat zwart wint als de koning zo stom is naar a6 te lopen. De zwarte koning loopt dan naar c6, sluit de koning in en raapt alle pionnen op. De loper blijft echter op de a7-g1 diagonaal en dat verliest snel. Gelukkig is wit aan zet en zag hij dit niet."

8. Rolf: speelde aanvankelijk een goede partij op bord 8. Na 10 à 15 zetten had zijn tegenstander nog maar 2 minuten en Rolf 1 uur en 20 minuten. Daarnaast was de stelling (denk ik) niet al te ingewikkeld. De taak aan Rolf om het lekker pittig voor de tegenstander te maken? Maar Rolf koos voor het andere plan. Lang leve "het Fisher tempo" konden alle ASV'ers zingen. Rolf kwam onder druk te staan en het wordt zowaar spannend. Rolf vindt de uitweg en lijkt weer prima te staan met geen vuiltje aan de lucht en dan... "Ik speelde aan het 8e bord met zwart tegen Albert Marks. Na eerst wat gezellig gekeuvel begonnen we ontspannen aan de wedstrijd. Al vroeg in de partij stond ik een mooie pion voor, omdat mijn tegenstander de opening niet goed behandelde. Er leek niets aan de hand, alleen dacht ik dat het punt al binnen was. Ik kreeg ook de tijd om heerlijk weg te dromen en zag in de gedachte mijn eerste punt al op de OSBO-site prijken. Mijn tegenstander gebruikte namelijk zeeën van tijd om zijn moeilijke stelling te redden. Mijn medespelers en de meegereisde Jelle van Deemen, keken ook instemmend naar mijn stelling. Een kritiek moment deed zich voor rondom de 15e zet.

stelling na 15... Lc5
Wit speelde hier het "bevrijdende" 16.d4, waarna ik (natuurlijk) vrij snel tot 16... exd4 besloot. Jelle zei later in de auto dat hij deze stelling vluchtig bekeken had en hij het vreemd vond dat er een paard op d4 was beland. Tja, natuurlijk waarom heb ik hier geen 16... exd3 e.p. gespeeld? De dame blijft dan instaan en na Dxe3 heb ik La6 of nog beter Td8. Antwoord: ik heb het niet eens overwogen/gezien ('s nachts kwam deze en-passant zet pas in me op). In de parij won ik weliswaar een 2e pion na 16... exd4 17.Pxd4 Df6 18.c3 Pd7? 19.Dg5 Lxd4 20.cxd4 Dxd4, maar na 21.Td1 Df6 22.Dxf6 Pxf6 23.Lg5 La6 24.Td6 had wit voldoende tegenspel gekregen. Het vervolg zal ik u besparen, maar er kwam nauwelijks nog een fatsoenlijke zet uit mijn vingers in de tijdnood van mijn tegenstander. Als een bezetene ging ik meevluggeren, gaf drie pionnen weg, en ook nog een volle toren. Deze laatste gebeurtenis werd door Valentijn die naast mij het drama had zien voltrekken van een cruyffiaans commentaar voorzien: 'Je moet ook geen toren op de kleur van de loper zetten.' Je hebt helemaal gelijk Valentijn, ik weet ook niet of er nog schaaktoekomst is voor mij."


wachtwoord vergeten?