home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Kansen op kampioenschap definitief verkeken voor SMB 5

woensdag 5 maart 2014
Vrijdag 14 februari speelde het vijfde zijn vijfde externe wedstrijd van het seizoen, uit in Wijchen. De tegenstander, Het Kasteel 3, stond bovenaan in klasse 3F en we wisten dus op voorhand dat het een zware wedstrijd zou worden. Zeker toen bleek dat het niet alleen wedstrijd 5 van SMB 5 was, maar dat het aantal spelers dat we konden opstellen ook slechts 5 was. René vond op deze Valentijnsdag de liefde voor zijn vriendin belangrijker dan die voor het schaakspel en helaas is het mij als teamleider niet gelukt om een vervanger te vinden. Daarom begonnen we al met een 1-0 achterstand aan de wedstrijd.

Helaas werd de score voor de thuisploeg snel verdubbeld door Niels Radder. De ex-SMB'er wist binnen een uur Matthijs mat te zetten en daarmee zijn vijfde opeenvolgende overwinning in de externe competitie te laten noteren. Matthijs werd op de koningsvleugel opgerold door een snelle aanval van het Zwarte leger, waartegen hij uiteindelijk geen verweer wist te vinden.

Stelling na 38.axb5
De spanning in de wedstrijd werd daarna enigszins teruggebracht door Jelmer. Gezien zijn goede scores in zowel de interne als externe competitie was hij ditmaal aan bord 3 geplaatst, maar ook daar wist hij zijn tegenstander te verschalken. Daar kwam echter wel het nodige geluk bij kijken. Zwart kwam goed uit de verwikkelingen na de opening met twee stukken voor een toren. Echter liet hij zich op de 38e zet een blunder ontglippen. Zwart speelde al de hele partij erg snel en raakte hier zo ongeveer à tempo zijn paard aan, waarna hij onmiddellijk tot zijn schrik zag dat slaan met het paard helemaal niet kon. Helaas voor hem had hij geen andere optie en dus kwam Jelmer na 38... Pxb5?? 39.Txc6 vanuit een verloren ineens in een gewonnen stelling terecht. Het vervolg was nog wel leuk: 39... Kg6 40.Tc5 Pd6 41.exd6! Txb2 42.d7 en Zwart kon niet meer voorkomen dat de vrijpion promoveerde, dus na een paar schaakjes gaf hij op.


Stelling na 16.Tab1
Jammer genoeg zat ik al de hele avond tegen een achterstand van een kwaliteit aan te kijken en bleek dit uiteindelijk niet meer te houden. Het eindspel werd netjes uitgetikt door mijn jeugdige opponent Bas Koster, overigens een schoolgenoot van Matthijs (en vroeger dus ook van mij). In dit dameloze middenspel heeft Wit het loperpaar, terwijl ik kan bogen op een structureel voordeeltje gezien de pionnenstructuur. Helaas besloot ik hier tot 16... Tab8?? en zag meteen wat ik had aangericht. Na 17.Lf4 was ik de kwaliteit kwijt. Na 16... Lc6 was er nog niet veel aan de hand geweest. De dubbele aanval met 17.Tb6 werkt dan namelijk niet, omdat ik 17... Lb5 kan spelen en na twee keer slaan op b5 hangt pion a2. Na deze fout wist ik de strijd nog tot zet 41 te rekken, maar toen de a-pion promoveerde, kon ik niet anders dan opgeven.

Zo stond het 3-1 met nog twee partijen gaande. Jaap en Roel waren nog bezig, tegen respectievelijk vader en zoon Rutten. De strijd tussen de jongeren werd als eerste beslist. Roel bracht met een mooie combinatie de score op 3-2. Bram Rutten speelde echter geen slechte partij en dacht goed na, zeker gezien zijn leeftijd. Zijn rating van 1079 zal in de komende jaren ongetwijfeld gaan stijgen. Vader Henk Rutten wist toen wat hem te doen stond: een halfje veiligstellen en de matchwinst voor Kasteel was binnen. Tegen onze Jaap was het evenwicht nooit echt verbroken. Toen er echt niets meer in de stelling zat, kon Jaap niet anders dan akkoord te gaan met remise, waarmee we de matchwinst aan onze Wijchense opponenten moesten laten: 3,5-2,5.

Gezien de kansen op de borden was er eigenlijk vrij weinig af te dingen op de uitslag. Helaas zijn daarmee, ook theoretisch, onze laatste kansen op het kampioenschap de grond in geboord. We staan op 5 matchpunten, terwijl Kasteel 3 de ranglijst aanvoert met 9, op de voet gevolgd door De Toren 6 (8 matchpunten). Aangezien de onderlinge wedstrijd Kasteel-Toren nog op de agenda staat, zal één van beide ploegen op 10 matchpunten komen. We zullen echter wel strijden voor wat we waard zijn in de laatste wedstrijden. Op 11 maart spelen we thuis tegen De Toren 6.

Lucas


wachtwoord vergeten?