home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Wordt SMB 1 kampioen?

zaterdag 29 maart 2014
Op zaterdag 29 maart speelde SMB 1 thuis tegen Het Kasteel uit Wijchen. Het Kasteel had voor aanvang van de wedstrijd 1 matchpunt en 1½ bordpunt meer dan SMB, dus het beloofde een spannende wedstrijd te worden. Helaas was vergeten de kleine zaal te reserveren, maar gelukkig kwam Huub hier op tijd achter en konden we in de grote zaal spelen.


De eerste die klaar was was Paul. Hij speelde tegen een zeer jonge Griek. Hij wist remise te maken, maar achteraf verklaarde Paul dat hij verloren stond. Peter bracht SMB op voorsprong. Hij speelde tegen een andere jonge Griek, de broer van Pauls tegenstander. Peters tegenstander bracht zijn koning gevaarlijk naar voren en Peter wist hiervan te profiteren. Ondertussen had Ilya remise gemaakt. De stand werd gelijk toen Christ in gewonnen stelling zomaar een stuk weggaf.

Met een 2-2 op het scorebord en de tijdscontrole gehaald leek het alsof SMB gemakkelijk zou winnen. De stelling van Jacques was dichtgeschoven en remise leek de meest waarschijnlijke uitslag. Jelle had een pion verloren, maar invaller Huub had een pion gewonnen en Bram had zelfs twee pionnen gewonnen. De partij van Jacques werd inderdaad remise, maar Huub deed het niet goed en moest in remise berusten. Daarentegen gaf Bram zijn tegenstander geen tegenspel en speelde het perfect uit. Zijn tegenstander had het wel wat eerder mogen opgeven.

Met een voorsprong van 4-3 was alleen Jelle nog bezig tegen ex-SMBer Hans Quint. Het eindspel van toren, paard en twee pionnen voor Hans tegen toren, loper en één pion leek Jelle eenvoudig remise te houden. Hij bood daarom drie keer remise aan, maar Hans wilde doorspelen. Hans maakte echter geen enkele progressie en besloot toen maar zijn paard voor de loper te ruilen. Dit eindspel was nog eenvoudiger remise te houden en Jelle gaf aan zich te vervelen door veelvuldig te gapen. Hans besloot nog een pion te ruilen. Het eindspel van toren en pion tegen toren is volgens en eindspeldatabase bijna altijd remise (een teamgenoot van Hans had dit tijdens de partij op zijn telefoon opgezocht). Hans geloofde het wel, bood remise aan wat Jelle dankbaar accepteerde. SMB won met 4½-3½.

Na afloop meldde Bram dat SMB met 10 matchpunten nog steeds kans maakt op het kampioenschap. Dan moeten wij wel de laatste 2 wedstrijden winnen en moeten de overige wedstrijden gunstig verlopen. Ach, men kan altijd dromen...


wachtwoord vergeten?