home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 5 sluit seizoen goed af

maandag 14 april 2014
Dinsdag 8 april stond voor SMB 5 de gezamenlijke slotronde op het programma. In 't Hert stond er weinig meer op het spel: Kasteel 3 was al kampioen en ASV 10 al gedegradeerd. Het enige waar dus nog voor gestreden werd was de eer en, voor de lager geklasseerde teams, een gunstiger positie in het geval van versterkte degradatie. Dat laatste was voor SMB 5 niet aan de orde: zij waren met een derde plaats al volledig veilig en konden bij winst en een nederlaag van Toren 6 nog een plekje opschuiven in de eindrangschikking. En zo geschiedde.

Lucas de Jong - Theo Kloppenburg
stelling na 8... Dc6?
Bij aanvang bleek De Sleutelzet niet in hun sterkste opstelling te komen. Twee van de sterkere spelers wilden of konden niet spelen, zodat ik aan bord 3 een tegenstander trof met 354 ratingpunten minder. Ik was dan ook als eerste klaar met een eenvoudig punt.

Zwart had een rare opening gespeeld waarin zijn dame er al vroeg uit was gekomen en na zijn vorige damezet (de derde van de opening) moest hij daarvoor de tol betalen. Met 9.d4! breng ik zowel de dreiging dxe5 met stukwinst als Lb5 met damewinst in de stelling en daar is geen kruid tegen gewassen. Nadat mijn tegenstander het ook nog eens onhandig aanpakte met 9... e4?! 10.Lb5 Lg4?? 11.Lxc6 Pxc6 12.h3!, waar 9... exd4 10.Lb5 dxc3 11.Lxc6+ Pxc6 12.bxc3 hem nog twee stukken en een pion voor de dame had gegeven, was de overwinning eenvoudig. Gezien het feit dat mijn tegenstander slechthorend was en ik de zetten dus luid en duidelijk moest aankondigen, was ik opgelucht dat de partij vroeg ten einde was zodat de rust bij deze gezamenlijke slotavond snel wederkeerde.

Als tweede was Jelmer klaar. Hij besloot een uitstekend seizoen met een overwinning, wat hem met 5,5 uit 7 een ongedeeld tweede plaats op de topscorerslijst van klasse 3F opleverde. Was bij mij het ratingverschil al groot, bij Jelmer was dit verschil nog veel groter (672 punten). Bij hem was het echter geen grote materiaalwinst die de partij besliste, maar slechts twee pionnetjes in het eindspel.

Pascal van den Born - Jelmer Wedholm
stelling na 13... Pxc5
Jelmer was prima uit de opening gekomen, alhoewel hij ergens misschien wat al te ambitieus had gespeeld (waar zijn tegenstander echter niet van had geprofiteerd). Hier besloot zijn tegenstander echter tot 14.Pc1?, wat een veel te passieve manier is om pion d3 te verdedigen. 14.Kd2 was de correcte zet geweest. Na 14... Pxf4 15.exf4 Ld6 had hij het met 16.g3 materieel gezien nog gelijk kunnen houden, maar na het gespeelde 16.b4? Pa6 was hij al een pion kwijt. Pion f4 ging eraf en toen even later ook de d-pion verloren ging, was het eindspel eenvoudig gewonnen voor Jelmer.

Jaap zat aan bord 1 en had het daar minder gemakkelijk. Bert Sigmond bleek te sterk voor hem, wat uiteindelijk het enige volle punt van De Sleutelzet deze avond opleverde: 2-1. Roel besloot vervolgens genoegen te nemen met remise. Na een onnauwkeurige zet in de opening was hij zijn witvoordeel kwijtgeraakt, maar zowel hij als tegenstander Bart Langeveld deden geen slechte zetten. Ze gaven elkaar weinig ruimte om te forceren en omdat Matthijs op het punt stond een punt binnen te halen, besloot Roel in een licht betere stelling maar met fors minder tijd op de klok, remise overeen te komen.

Het winnende punt was inderdaad voor Matthijs. Frits Willems, zijn tegenstander, had al in het begin een stuk weggegeven en na een combinatie won Matthijs er nog een kwaliteit bij. Ik had een notatieboekje gekregen voor mijn snelle overwinning, maar aangezien notatieboekjes er zijn om gebruikt te worden en ik dat waarschijnlijk niet zou gaan doen, besloot ik dit prijsje aan Matthijs te geven. Gezien zijn score van 3,5 uit 7, zijn overtuigende overwinning in deze wedstrijd en het feit dat hij in zijn eerste volledige seizoen geen wedstrijd gemist had, vond ik dat hij het had verdiend.

René zat ondertussen nog te zwoegen, maar uiteindelijk wist hij de wedstrijd nog een voor SMB mooi slotakkoord te geven. Ook hij draaide een uitstekend extern seizoen, met een score van maar liefst 4,5 uit 5. De overwinning van deze avond kreeg hij echter niet cadeau. Herman de Munnik offerde een stuk voor twee pionnen, maar René was daarna wel gedoemd een avond lang zijn open koningsstelling te verdedigen. Nadat zijn tegenstander echter een passieve zet deed, kon René zijn stelling bevrijden en daarna gaf zijn materiële voorsprong de doorslag.

Zo sloot SMB 5 het seizoen af met een 4,5-1,5 overwinning. Aangezien Kasteel 3 ook met 4,5-1,5 won van De Toren 6 (ondanks een man minder), gingen wij nog over De Toren heen in de rangschikking, waarmee we op plaats 2 eindigden. Een terechte klassering als je het hele seizoen bekijkt. Ik denk dat we mogen spreken van een geslaagde slotavond en een goed seizoen voor het team. Volgend seizoen op naar het kampioenschap?

Lucas, teamleider


wachtwoord vergeten?