Terugblik Open Avond

woensdag 23 april 2014
Dinsdag 22 april hield SMB haar Open schaakavond. Doel van de avond was schaakpromotie in algemene zin en mensen in een informele sfeer laten kennis maken met SMB. Het bestuur had bewust deze avond geplaatst in de Nationale Sportweek om zodoende extra te profiteren van PR en promotieactiviteiten van de nationiale sportbond(en). De KNSB had schaak flyers en posters van Anish Giri beschikbaar gesteld en coördineerde landelijk de activiteiten. De bond was in ieder geval zichtbaar actief en we hebben dankbaar gebruik gemaakt van de KNSB-materialen.

De plaatselijke pers (met name dagblad de Gelderlander) liet het echter ontzettend afweten met het plaatsten van ingezonden schaakberichten en schaakactiviteiten. Voetbalnieuws is het enige dat hier blijkbaar telt. Ik heb niks tegen voetbal (integendeel) maar de afgelopen maandageditie van de Gelderlander wijdt de redactie bijvoorbeeld 6 pagina's tekst en foto's aan voetbalzaken van alle onderafdelingen van het zaterdag- en zondagvoetbal van alle dorpen, buurtschappen en gehuchten in Gelderland. Schaken, en ook andere sporten, worden totaal niet (eigenlijk nooit) voor het voetlicht gebracht. Dat zou je toch wel, op zijn minst, van zo'n sportredactie mogen verwachten in de Nationale Sportweek. Niet dus.

Een ander minpunt vooraf was het feit dat we, vanwege een wijkoverleg in het Willemskwartier, helaas niet terecht konden in onze vaste speellocatie 't Hert en eigenlijk op het laatste moment moesten uitwijken naar wijkcentrum Heseweide in Nijmegen-West. We werden hier overigens gastvrij ontvangen door de beheerster en de twee ter beschikking gestelde speelruimtes waren geschikt, maar de verandering, wijziging van onze speellocatie had zeker impact op de opkomst, die toch iets minder was als vorig jaar op de Open Avond. Maar niet getreurd, de avond zelf was leuk en gezellig en er waren een paar nieuwe gezichten. Een fotoreportage van de avond hierbij als illustratie. Een programma-terugblik.


Simultaan

Maarten Solleveld (GM) gaf een simultaan tegen 18 spelers. Tot de pauze (ongeveer 21.15 uur) hield het overgrote merendeel van de spelers stand. Ik geloof dat alleen Gerard Eickmans en Lucas de Jong iets te overmoedig van start waren gegaan en daardoor op dat tijdstip al hadden moeten opgeven. Na de klok van 22.00, 22.30 uur kromp het deelnemersveld aanzienlijk in en werden een tiental koningen her en der omgelegd. De echte schaak-"diehards" bleven over, te weten: Jelle en Paul van Deemen, Roy van den Hatert, Jelmer Wedholm, Peter Schut en Peter Groenewald.

Jelle en Roy wonnen. Paul, Peter Groenewald en Jelmer hielden knap lang stand maar sneuvelden ten langen leste ook op het bord. Idem Peter Schut, maar deze laatste zat heel dicht bij remise, verdedigde zich uiterst taai en uiteindelijk werd (vanwege het late uur ) zijn partij door de wedstrijdleider verloren verklaard. De diverse winnaars konden een prijsje uitzoeken en Maarten werd bedankt voor zijn sympathieke inzet voor de simultaan. Hij keek terug op een leuke simultaan en zei dat hij flink tegenspel had gekregen, links en rechts moeilijke partijen tegenover zich had gekregen. met soms scherpe en venijnige openingsvarianten. Het was geen "makkie" geweest. Een score van 16 uit 18 mag er echter zeker zijn, wetende dat de 2 spelers waar hij van verloor, Jelle en Roy, een rating rond de 2000 hebben.


Snelschaak

Een ander onderdeel van de avond was een snelschaaktoernooitje. 7 partijen van 10 minuten per persoon. Eric de Ridder was hier de wedstrijdleider. Guus werd winnaar met Eric als goede tweede. De huisschaker en nieuweling in dit snelschaken, Max, hield ondanks een reeks nederlagen goede zin en toonde over een gezonde schaakmentaliteit te bezitten. Hij wilde lid worden van SMB zei hij, want als huisschaker kreeg hij te weinig tegenstand. Nu op de Open Avond iets teveel, maar het tekent de persoon, een goede schaakspirit. Van harte welkom op de wekelijkse clubavond. Eindstand snelschaaktoernooitje:

1. Guus Alberts 6,0
2. Eric de Ridder 5,5
3. Marinus Mulders 4,5
4. Michel Droste 4,5
5. Henny Goverde 3,0
6. Oscar van Hattem 2,5
7. Rob Lubbers 2,0
8. Max Sterling 0,0


Rond 23.45 uur toog de laatste schaker huiswaarts. Dank aan Maarten Solleveld voor zijn belangeloze inzet, Eric de Ridder voor de organisatie van het onderdeel snelschaak en uiteraard Gerard Eickmans voor het vervoer en gesjouw van alle schaakspullen van 't Hert naar Heseweide. Volgende week weer in 't Hert.

Frans Drummen