home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Beeldverslag jeugdschaak activiteitenavond

zondag 27 april 2014
Vrijdag 25 april hebben we bij de jeugdafdeling een speciale schaak-activiteitenavond gehouden. Verschillende schaakspelvarianten kwamen aan bod. Dit ter incidentele afwisseling van de normale wekelijkse trainingen en interne competitie schaakpartijtjes. Het pure spelelement en de verrassing van andere, aparte schaakspelletjes spelen stond deze keer voorop. Voor de aardigheid hebben we die avond ook een puntenwedstrijd gehouden - de jongens tegen de meisjes, rekening houdend (voor zover mogelijk) met ieders speelsterkte. Het fotobeeldverslag laat zien dat het een gezellige en leuke bijeenkomst was.


Gongschaak

We begonnen met gongschaak. Schaken waarbij om de 15 seconden een gong klinkt waarna je meteen moet zetten. Het is een vorm van "geconcentreerd denken". Een partijtje duurt ongeveer 10 minuten. Daarna wordt op het bord de materiƫle stand opgenomen. Bij 3 of meer punten voorsprong (dus bij minimaal 3 pionnen of een stuk) ben je winnaar. Het was even wennen, maar al snel kwam iedereen toch wel in het zetritme dat vereist is. We hebben 2 potjes met zijn allen gespeeld.


Strategoschaak

Het woord zegt het al, dit is afgeleid van het strategospel waarbij je vooraf de opstelling van de stukken niet aan je tegenstander laat zien. Er wordt daarvoor midden op het bord rechtop een ander bord geplaatst tussen de witte en zwarte stukken. Elke speler gaat dan aan de slag met een eigen fantasieopstelling. Dat kan betekenen dat alle stukken in een hoek geplaatst worden of juist centraal geclusterd of dat alle stukken tactisch verspreid worden. Als de beginopstellingen aan beide kanten klaar zijn en het tussenschotbord wordt weggehaald zie je zeer verrassende composities. De eerste zetmogelijkheden geven vaak meteen grote kansen om materiaal te winnen. Dit werd ook door de meeste kinderen 2 keer met de nodige hilariteit gespeeld.


Spelen op groot schaakbord met grote stukken

Favoriet bij de verschillende schaakspelvormen die avond was echter het spelen op een groot speelbord met grote stukken dat sinds kort in het bezit van SMB is. Teun, Milan en Basten namen het in een echte partij op tegen Blanca, Marieke en Willemijn. Beide groepjes waren en zijn echt aan elkaar gewaagd qua speelsterkte. Ze speelden met klok, een tijd van 20 minuten per groepje. Elk groepje overlegde met elkaar welke zet gespeeld moest worden.

Het werd een erg spannende partij. In het begin zag het er naar uit dat de meisjes zouden winnen (stuk voor, meer tijd op de klok, vrijpion), daarna kwamen de jongens goed terug (wonnen stuk terug en kregen ook een vrijpion) en stonden eigenlijk gewonnen. De meisjes profiteerden echter slim van het te snelle zetten van de jongens, konden net 1 zet eerder een vrijpion laten promoveren en gaven toen ook gelijk mat. Erg leuk om te zien hoe het onderlinge overleg verliep, er soms bliksemsnel gezet werd en hoe omstanders probeerden stiekem zetten in te fluisteren. Gezien het enthousiasme waarmee op dit bord gespeeld werd gaan we dit (het spelen van groepjes van twee, drie kinderen van ongeveer gelijke sterkte tegen elkaar) beslist vaker doen.

Blindschaak-demonstratie

Bram Rijkschroeff speelde "blind" een partij tegen Isai en Boaz. Hij liet zien hoe je de partijstelling, terwijl je het bord en de stukken niet ziet en alleen de zetnotaties doorkrijgt, in je geheugen kunt opslaan en alle zetten steeds weet op te roepen in je hoofd. Knap. Boaz en Isai konden niet van hem winnen.

Om 20.30 uur werd de eindstand opgemaakt. De meisjes als groep wonnen met 1 punt van de jongens, 12 tegen 11 punten. Individuele winaars waren Marieke, Thijmen, Lisa, Blanca en Lara. We kunnen terugkijken op een leuke bijeenkomst. In de meivakantie is er geen jeugdschaak. Vrijdag 9 mei is er dan weer het "gewone" jeugdschaak.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?