home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Slotbijeenkomst jeugdschaak

zaterdag 5 juli 2014
Vrijdag 4 juli was de laatste jeugdschaakavond van het seizoen. Het werd een gezellige, leuke en drukke schaakhappening. Verschillende schaakspelen kwamen aan bod. Een fotoreportage wat we zoal gedaan hebben.


Simultaan

Net als vorig jaar gaf Bram Rijkschroeff weer een simultaan. Hij in zijn eentje tegen een groep van 18 kinderen (als ik goed geteld heb, want er schoven tijdens de simultaan op het laatste moment nog kinderen bij). Voor sommige kinderen was het de eerste keer dat ze in een simultaan meespeelden, maar dat was nauwelijks te merken want men hield lang stand tegen de schaakervaring en schaakkennis van Bram. De jeugd zet je niet zomaar opzij. Vooral Boaz, Bruno, Milan, Thijmen, Yke, Basten en Matthijs lieten zich niet zomaar van het bord schuiven en boden lang en taai tegenstand. Ik geloof dat Matthijs zelfs winstkansen in zijn partij heeft gehad. Maar uiteindelijk wist Bram toch alle partijen te winnen en kon hij na ruim een uur de zweetdruppels van zijn voorhoofd vegen en het applaus in ontvangst nemen. Yke hield het van alle meisjes het langst vol en was daar best trots op.


Spelen op het grote schaakbord

Gelijktijdig met de simultaan werd in groepjes van 3, 4 kinderen op het grote schaakbord gespeeld. Partijtjes tussen groepjes die onderling met elkaar overlegden welke zetten gedaan moesten worden. Er werd met de klok gespeeld, 15 minuten per groepje per partij. Er werd druk en intensief gefluisterd binnen elk groepje en het spelen met de klok en de tijdsdruk gaf veel spanning. Kinderen die uitvielen bij de simultaan kwamen hier meedoen of aanmoedigen of gewoon kijken. Ik geloof dat er een viertal partijen gespeeld zijn en een echt schaakenthousiasme was constant zitbaar.


Stratego-schaak

Het derde onderdeel was stratego-schaak. Korte uitleg: Iedere speler/ster kiest zelf een eigen en aparte beginopstelling van zijn/haar stukken. Om te verhinderen dat de tegenstander die beginopstelling ziet, en daarop zijn opstelling kan baseren, wordt er een bord als een tussenschot rechtop tussen de zwarte en witte stukken gezet. Vervolgens, als men met de opstelling klaar is, wordt het tussenschot weggehaald en komen de meest verrassende en hilarische stellingen in beeld. Vooral de eerste zetten geven dan altijd geweldige kansen op stukwinst. Zo ook nu. Menige partij was daardoor al na 5 minuten afgelopen. Maar je zag ook hele gekke opstellingen die toch tot een verrassend leuke schaakpartij leidden. Er werd veel gelachen aan de stratego-schaaktafel.


Prijsuitreiking

Tegen de klok van 20.30 uur was het dan zover. De prijsuitreiking van het totale speelseizoen, de interne competitie en de puntenlijst.
A-groep (de oudere jeugd): Matthijs Vernooy. Proficiat. Matthijs werd zowel van de eerste als van de tweede periode kampioen en hoefde dus geen beslissingsmatch te spelen. Hij ontving onder applaus de beker en een schaakspelletje.
B-groep (de jongste jeugd): Basten Burghouts. Proficiat. Basten (was eerste periodekampioen) en had voor de beker de afgelopen weken nog 4 beslissingspartijen moeten spelen tegen Willemijn Bijleveld (zij was tweede periodekampioen). Dus dat was in deze groep heel spannend gebleven tot het aller-, allerlaatste moment. Basten was de gelukkige, won vorige week de laatste partij en ontving nu onder applaus de beker, een schaaksetje en een grote plak chocolade. De 2e plek van Willemijn leverde ook een prijs op, te weten een bekroond jeugdboek en een plak chocolade en ook terecht applaus.

Puntenlijst

De puntenlijst, die naast het aantal behaalde punten in de competitie ook punten meetelt die je scoort met andere partijen en met je aanwezigheid op de clubavond, was de laatste weken ook al duidelijk geworden. De 2 spelers met de hoogste totaalscore waren: Milan Litjes en (alweer) Basten Burghouts. Proficiat. Zij ontvingen een schaaksetje, een groot stuk chocolade en ook een klaterend applaus.

DVD

Alle kinderen kregen tot slot ook een dvd-tje mee als presentje. Dit dankzij Henny Goverde (begeleider bij het jeugdschaak, die helaas vanwege een griepje zelf verhinderd was). Henny had de uitzending die TV-Nijmegen enige maanden geleden gemaakt heeft over SMB en het jeugdschaak op het dvd-tje gezet. Tevens ook een erg mooie schaak-speelfilm (kinderfilm) "Lang leve de koningin" erbij geplaatst. Iedereen vond het een fraai cadeautje. Een betere schaakpromotie is er denk ik niet.

Het was een geslaagde afsluiting van het seizoen. Erg gezellig ook dat er veel ouders kwamen kijken. De kinderen hebben nog 1 week school, daarna is het vakantie. Ook voor het jeugdschaak is de vakantie nu aangebroken. Vrijdag 5 september begint het jeugdschaak weer. Tot dan.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?