home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Vliegende start SMB 4 tegen Elster Toren 3

donderdag 16 oktober 2014
Dinsdag 14 oktober speelde SMB 4 haar eerste externe wedstrijd. In de 3e klasse poule 3H van de OSBO waren we voor deze eerste keer gekoppeld aan het team van de Elster Toren. Dit team deed in deze samenstelling voor het eerst mee in de OSBO en je wist dus van te voren niet zo goed wat je van speelsterktes kon verwachten. De basisopstelling van SMB 4 was qua samenstelling iets gewijzigd. Geurt Gijsen die normaliter op bord 1 of 2 speelt was afwezig vanwege arbiterwerkzaamheden bij het Unive-schaaktoernooi. Willem Dentz, onze non-playing captain, had gezorgd voor een goede vervanger in het team, te weten Jan Kasteel. Na wat verschuivingen zag de teamsamenstelling er nu als volgt uit: Bord 1 Pieter van Groenestijn, bord 2 Henny Goverde, bord 3 Jan Schillings, bord 4 Jan Kasteel, bord 5 Frans Drummen, bord 6 Peter Groenewald.


Het eerste uur was alles nog aardig in balans. Wim Dentz die ik tussentijds in de barruimte even sprak dacht dat het nog een lange avond zou kunnen gaan worden. Het viel mee. Rond 22.30 uur vielen de eerste beslissingen. Peter Groenewald kreeg na een uur spelen duidelijk positioneel voordeel. Hij combineerde goed met een paard en een sterke witte loper en won daardoor een pion en hield dreiging. Vervolgens won hij de kwaliteit en met een paardvork aanval op toren en koning maakte hij de partij ineens uit. Een goede en terechte overwinning dankzij gedegen positiespel. 1-0 voor ons.

Dan de verwikkelingen op bord 3 bij Jan Schillings. Ik heb het al eens eerder geconstateerd, Jan is geen man van de theoretische openingskennis. Hij wuift die openingstheorie regelmatig met een kwinkslag weg en richt zich, zoals hij het noemt, op "het echte schaken". Dat zijn zaken als: het creëren van zwaktes bij de tegenstander, geniepige paardsprongen doen, combinaties zoeken, voordelig ruilen, fijnzinnig positiespel, etc. Als je deze schaakkwaliteiten bezit kom je inderdaad in de praktijk best ver. Zelfs als je de naam van de gebruikte Siciliaanse opening bij de latere mondelinge toelichting op de gespeelde partij verwisselt met het Konings-Indisch. Jan vertelde met verve dat hij zijn tegenstander met "eilandjes" had opgescheept. Drie eilandjes van pionnen die over het bord verspreid lagen en heel moeilijk te verdedigen waren. Er ontstonden dubbelpionnen her en der en de stelling van zijn tegenstander bezweek allengs aan het gebrek aan samenhang. Jan buitte het met "echt schaken" knap uit. Mooie overwinning. 2-0 voor ons.

Jan Kasteel op bord 4 pakte het ook gedegen aan. In het middenspel van deze partij ontstond een toren-pionnenspel. Beide partijen leken me in evenwicht. Jan had bewust niet gerokeerd en hield zijn koning in het midden van de onderste rijen met meer handelingsvrijheid. Een goede keuze. Jan kwam een pion voor en nadien nog eentje en zijn tegenstander gaf op. Prima invalbeurt. 3-0 voor ons.

Dan mijn partij. Mijn tegenstander Martijn Vlootman kwam duidelijk beter uit de opening. Ik kwam met mijn toren op a8 vast te zitten. Geblokkeerd door mijn terugtrekkend paard dat in de opening had moeten vluchten vanwege oprukkende centrumpionnen van Martijn. Mijn toren bleef daar uiteindelijk ook de hele partij vast en klem staan. Heel frustrerend. Tijdens de partij zocht ik naar zetten die de klemzittende toren konden vrij maken. Ik vond ze niet en kwam in een situatie terecht die elke schaker vreest. Je kunt zelf niets doen en alleen afwachten en dulden wat je tegenstander belieft. Mijn tegenstander had eigenlijk een stuk meer. Gelukkig buitte hij het niet adequaat uit. Hij had niet echt een strategisch plan en bleef wat op en neerschuiven met stukken. Uit arren moede bood ik bij de 24e zet maar remise aan. Terecht, vanuit zijn standpunt, accepteerde Martijn dit niet. Er kwam echter geen aanval op mijn koningsstelling en mijn tegenstander wist gelukkig niet hoe nu verder. Op de 29e zet bood hij zelf remise aan. Ik accepteerde zeer gretig. Het behaalde halve punt zie ik echt als winst. Vanmorgen heb ik onze partij even op de computer gezet en Fritz gaf aan dat ik bij het afbreken min 2 stond. Dus ik ben door het oog van de "schaaknaald" gekropen. Hoe dan ook 2.5-0.5 voor ons.

Pieter zijn partij. Hierbij het relaas van Pieter zelf. "Mijn tegenstander, Bram Arends, probeerde mij met een niet alledaagse opening te verrassen. Dit keerde zich tegen hem omdat hij al direct op de eerste zet al met een niet gebruikelijke tegenzet werd geconfronteerd. Ik kreeg hierdoor vanuit de opening eenvoudig gelijkspel. Na wat gemanoeuvreer achter de linies, 18 zetten werd er niets geslagen, wist ik onder gunstige omstandigheden de spanning in het centrum weg te nemen. Wit ging toen snel ten onder aan de combinatie van positionele zwaktes en een slechte koningstelling wat niet op bleek te wegen tegen mijn geïsoleerde d-pion." 3.5-0.5 voor ons.

Henny Goverde zijn partij. Toen ik tegen 23.00 uur voor het eerst bij deze partij ging kijken stonden er nog veel stukken op het bord en was materieel nog alles in evenwicht. Ik heb niets van het verloop van de partij meegekregen en van Henny geen toelichting meer gehoord nadien. Beperk me dus tot het verloop van de partij vanaf 23.00 uur. Beide partijen hadden nog koning, toren, loper, paard en een viertal pionnen. Toen ik 5 minuten later ging kijken stond Henny plots een vol stuk voor. Hij scheen door een schaakje het stuk gewonnen te hebben. Mooi. Eigenlijk was het toen volgens mij al technisch uit en gewonnen. Met name omdat Henny nog een ver opgerukte vrijpion had. Zijn tegenstander deed wat hij moest doen, manmoedig doorgaan en ook met zijn vrijpion doorgaan. Deze promoveerde ook nog wel, maar Henny offerde zijn toren voor deze dame en toen bleek dat de vrijpion van Henny niet meer te stoppen viel. Zijn tegenstander gaf op. 5.5-0.5 voor ons.

Goede vliegende start voor het team van SMB 4.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?