Zevenaar 2 - SMB 3: kansen over en weer

vrijdag 24 oktober 2014
Vorige week dinsdag, 14 oktober, trapte ook SMB 3 het seizoen af. We speelden een uitwedstrijd tegen Zevenaar 2. Vooraf wisten we dat we een zware dobber zouden krijgen. Zeker als beide teams op volle oorlogssterkte aan de start zouden verschijnen, wat ook gebeurde. Matthijs was als eerste klaar. Op bord 6 dacht hij tegen Henk Hermsen diens e-pion te kunnen winnen. Hij had echter niet ver genoeg gekeken: Wit kon inslaan op g7 met desastreuze gevolgen aangezien Matthijs' koning nog in het midden verbleef. Een snelle 0 dus en de voorsprong voor Zevenaar 2 was daar.

René van den Bosch - Jan Elfrink, bord 3
stelling na 15.Pf1
De tweede die klaar was, was René. Hij kon wel een goed resultaat melden. Met twee grafzetten snel achter elkaar gaf Zwart twee pionnen en zijn hele stelling weg: 15... b5? 16.Lxf7+! Lxf7 17.Dxc6 Le8 18.Dc1 b4? 19.Dc4+ Kh8 20.Dxb4 en opgegeven. Conclusie: je b-pion niet meer zo enthousiast opspelen. 1-0

Vervolgens eindigde de partij van Rolf aan het topbord. Zevenaarder Hans Castrop was goed uit de opening gekomen, maar ging daarna wat laconiek om met de kansen die hem geboden werden en Rolf kwam zelfs goed te staan. Na een naar eigen zeggen verkeerde afwikkeling restte een paardeindspel met drie tegen twee pionnen in Rolfs voordeel, maar met 3 minuten op de klok tegen 50 voor zijn tegenstander durfde hij het niet aan en bood remise aan, wat werd aangenomen.


Edzard Bosch van Rosenthal - Lucas de
Jong, bord 2, stelling na 13... Lh6?!
Ik was als vierde klaar. Zie hier hoe mijn tegenstander me keihard van het bord offerde. Het lijkt misschien raar, maar mijn vorige zet was verliezend. Mijn tegenstander heeft al twee pionnen geofferd en komt nu met een geweldige offercombinatie op de proppen die mijn hele stelling aan gort slaat: 14.Txh6! gxh6 15.Dg7 Kd7 16.Pxe6! Dg8 (nog de beste, 16... Kxe6? 17.d5+ overleef ik niet) 17.Pc5+ Kc8 18.Df6! en het is afgelopen. Aangezien 18... Pd7 19.Lh3 een stuk kost, spartelde ik nog wat verder met 18... c6 maar dat bleek geforceerd mat te gaan, wat mijn tegenstander vrijwel feilloos aantoonde: op zet 26 stond mijn koning mat op a7. 1-0

Dat maakte er 2,5-1,5 van, maar de overige twee partijen gaven nog hoop. Roel leek goed te staan aan bord 4 tegen Daan Meiboom, maar wikkelde verkeerd af en belandde in een potremise-eindspel. Helaas pindakaas, 3-2.

Het moest dus komen van Thomas. Onze debutant deed het uitstekend. Aan het vijfde bord stond hij lange tijd gelijk, maar laat op de avond kwam hij zelfs twee pionnen voor te staan. Tegenstander Hans Corbeel kreeg daar echter wel een koningsaanval voor terug. Één moment van onachtzaamheid deed Thomas en het team de das om. We stonden erbij, keken ernaar (nou ja, mijn teamgenoten in ieder geval), zagen het voor onze ogen gebeuren maar konden er niets aan doen: Thomas werd mat in één gezet.

En zo werden we na een dappere strijd naar huis gestuurd met 0 matchpunten en niet meer dan 2 bordpunten. En ondanks dat ik weet dat veel schrijvers van verslagen het te pas en te onpas gebruiken, ga ik het toch zeggen: er had meer in gezeten. Helaas, deze avond waren de kansen niet aan ons besteed. We kunnen echter met opgeheven hoofd terugkijken op deze schaakavond tegen het op rating sterkste team uit klasse 3G. Als we gewoon afspreken dat we de volgende keer onze kansen wel benutten, dan moet het vast goedkomen tegen Velp 2.

Lucas, teamleider SMB 3