home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Tactisch sterk Drie-Provinciënteam foutloos

zaterdag 6 december 2014
Vrijdag 21 november vertrok het Drie-Provinciënteam gezellig in één auto naar Groesbeek. Omdat het vrijdag was hadden Frans en Gerard andere verplichtingen. Gelukkig konden we rekenen op invallers Lucas en Matthijs. Teamleider Guus had de volgende opstelling gemaakt:

1. Guus (wit)
2. Jelmer
3. Lucas
4. Allerd
5. Matthijs

Aangekomen in Groesbeek was de stemming nog steeds goed, maar het werd iets chaotischer. We zaten in een klein zaaltje beneden, en wanneer je je tegenstander iets te drinken wilde aanbieden moest je dat boven halen bij de dammers. Geld mocht gewoon in een bakje en fris moest je zelf uit de koelkast halen. Verder moest de tegenstander van Lucas nog wel even wennen aan het doorgeven van de zetten. Dit alles mocht echter de pret niet drukken!

Op bord 5 begon de tegenstander van Matthijs aan een speculatieve aanval. Hij offerde een paard om de h-lijn te openen. Matthijs was echter voorbereid en sloeg de aanval ogenschijnlijk met speels gemak af. Niet lang daarna verplaatste het spel zich naar de damevleugel, waar de witte dame goed samenwerkte met twee (!) paarden om de zwarte koning mat te zetten.

Niet lang daarna viel ook de beslissing op bord 1. Guus had een goede stelling uit de opening (Pirc) gekregen. Zwart speelde hier Tad8, waarna wit binnen kon komen met Txf7! Er vielen enkele pionnen en wit stond veel beter. De tegenstander van Guus hoopte nog remise te kunnen houden in het eindspel met ongelijke lopers. Toen ik zelf naar de stelling keek vreesde ik daar ook voor, maar met twee pionnen verschil is zelfs zo’n eindspel niet meer remise en Guus haalde het punt binnen.

Op bord 2 speelde ik een uitermate saaie partij. Wellicht werd dit ingegeven door het feit dat ik de laatste tijd veel verlies door te optimistisch spel. Ik koos er voor om alles dicht te houden en af te ruilen en mijn kansen af te wachten. Het laat zich raden wat er gebeurt als de tegenstander hetzelfde plan heeft. Toch koos hij uiteindelijk voor de aanval.


Wit heeft al zijn pionnen naar voren gestuurd maar heeft nog geen contact gemaakt met de vijandige linies. Zwart heeft zich gerealiseerd dat het tijd is om tegenspel te creëren. In de analyse thuis bleek dat ik door mijn passieve spel al een kans gemist had om de g-pion te winnen. Gelukkig kwam de herkansing op dit moment. Wit speelt 35. Db4 om b3 te dekken en zelf ook te dreigen, maar na 35... Dc2+ 36.Pd2? (Kg1 lijkt ook niet vrolijk) Pe4+ 37.Ke2 Pc3+! zijn wits problemen groter dan alleen de pion op b3. Wit geeft op, zelfs in het eindspel zijn er nog tactische trucs.

Op bord 4 was voor de SMBers gedurende de avond het meeste plezier te beleven, al was het alleen maar hoe de stelling eruit zag. Allerds centrumpionnen rukten genadeloos op en de witte torens op de eerste rij konden alleen maar toekijken hoe ze aankwamen. Dit geweld kostte wit uiteindelijk een stuk, en de partij liep af naar een eindspel met een paard en pionnen van Allerd tegen alleen maar pionnen van de tegenpartij. Ondergetekende was nog even pessimistisch over de uitkomst, maar uiteindelijk was het toch duidelijk een zwarte pion die niet meer te stoppen was. De avond werd alsmaar beter!

Op bord 3 was Lucas nog bezig. Hij had een veilige pion meer in een eindspel met zware stukken, maar beide spelers hadden weinig tijd over, zonder increments! Lucas, met wit speelt 33.Ta7, waarna zwart in hevige tijdnood reageert: 33... Db5? Langzamerhand ontstaat er een besef bij de toeschouwers: hier staat iets te gebeuren. Lucas heeft het zelf ook gezien, maar hij heeft nog tien minuten, dus hij doet het verstandige. Nog even doorrekenen. Ja! Het kan: 34.Lxh6! Td4 35.Txg7+ Kxh6 36.Dxg6 mat. In de analyse thuis blijkt dat 34... Td7 nog iets langer spartelt, maar het eindspel is hoe dan ook verloren voor zwart. Het Drie-Provinciënteam wint met 5-0 en spoelt de nasmaak van een vervelende seizoenstart weg!

Jelmer Wedholm


wachtwoord vergeten?