home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Afsluitende activiteitenavond jeugd

maandag 22 december 2014
Vrijdag 19 december sloot de jeugdafdeling van SMB het jaar 2014 af met een gezellige activiteitenavond. Verschillende soorten schaakspelen kwamen aan bod. Er was voor elk wat wils. Hierbij een overzicht van de avond in tekst en beeld.

Simultaan

De simultaan werd door onze trainer Hans van Leeuwen gegeven. Voor sommige kinderen was het de eerste keer dat men simultaan speelde. Ze deden het echter best geroutineerd. Hans moest bij de les blijven. Om het hem moeilijk en lastig te maken schoven er her en der telkens nieuwe kinderen bij (en men hielp elkaar) en ook 2 ouders mochten er bij aanschuiven. Goede tegenstand werd geboden en voor die kinderen die zich het beste geweerd hadden en lang hadden vol gehouden (Wolf, Susanna, Lise, Farah) was er aan het eind van de avond een prijsje.


Grote schaakstukken

Het spelen met de grote schaakstukken blijkt altijd te trekken. Vooral de nieuwe kinderen (afgelopen half jaar 10, waarvan acte) vonden het spannend en deden er met veel plezier en enthousiasme aan mee. Er werden een vier, vijftal partijtjes gespeeld van groepjes van drie kinderen tegen elkaar met speeltijd van 10 minuten per groepje. Jelmer Wedholm, die vorige maand ook vrijwilliger/trainer is geworden bij het jeugdschaak (heel fijn, we kunnen zijn inzet goed gebruiken), zorgde ervoor dat het enthousiasme in goede schaakbanen werd geleid en dat het spelbeeld op het vloerbord (enigszins) overzichtelijk bleef. Aan het eind van de avond was het groepje van Nout, Max en Efe de duidelijke winnaar.


Snelschaaktoernooitje

De oudere en meer ervaren groep kinderen richtte zich op het snelschaken. Trainer Bram Rijkschroeff coördineerde een en ander. Er werd erg geconcentreerd gespeeld en er waren hele spannende partijen te zien. Als toeschouwer aan de zijlijn kon ik erg genieten van de snelheid en bravoure waarmee door menigeen gezet werd. Sommige jeugdspelers hebben zeker talent voor dit spelletje. Het toernooitje werd gewonnen door Tijn en Guus op een mooie 2e plaats.


Strategoschaak

Een spelvorm van schaken die ook niet mocht ontbreken is strategoschaak. Huub Jansen als begeleider/scheidsrechter voor dit groepje. De opzet moge bekend zijn. De beginopstelling van de schaakstukken mag je vrijelijk bepalen. Beide tegenstanders zetten hun stukken op met een scheidingsbord tussen hun bordgedeelte zodat een geheime opstelling gemaakt kan worden. Een en ander is overgenomen van het bekende strategospel. Vervolgens wordt er conform de schaakspelregels gespeeld. Hele grappige en interessante strategische opstellingen werden er geconstrueerd. Er werd geen toernooitje gespeeld, lopende de avond kon iedereen gewoon iedereen uitdagen, inclusief de trainers/begeleiders. Aan het eind van de avond werd Sven uitgeroepen tot beste strategoschaker.


Bordanalyse

Op een tweetal demonstratieborden met daarop een spelbeeld kon iedereen de beste zet proberen te vinden. Er werd heel wat af geanalyseerd en menigeen deed een poging tot zetoplossing. Briefje met zetoplossing en naam in een doos. Aan het eind van de avond werd uit de goede briefjes een winnaar getrokken. Dat werden Marieke en Dila. Een kerstbal voor hen als prijsje.


Na de prijsuitreikingen, hebben we nog even een groepsfoto gemaakt. De sfeer was er naar, erg gezellig. Een woord van dank ook naar Gerard Eickmans die een duidelijk overzichtsbord met fotootjes gemaakt had van alle jeugdspelers zodat je nu makkelijk kunt zien "wie is wie". Echt fijn met al die nieuwe gezichtjes. Nu enige weken kerstvakantie. Iedereen fijne feestdagen toegewenst. We starten weer vrijdag 9 januari met het jeugdschaak. Op zaterdag 31 januari hebben we dan een schoolschaaktoernooi (Nijmeegse basisscholen) in de planning staan. Ik hoop dat het net zo plezierig en succesvol verloopt als de activiteitenavond.

Frans Drummenwachtwoord vergeten?