home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Successen van de SMB-jeugd in Millingen

vrijdag 2 januari 2015
Een kleine maar gretige delegatie van SMB trok op 20 december naar het Rabobank jeugdtoernooi te Millingen. Wederom georganiseerd door onze enthousiaste schaakvrienden van de MSV. Na de introductie en opening van het toernooi werd elke partij gestart met de "Millinger wave": rechterarm omhoog - rechterarm vooruit - fijne wedstrijd.


In de eerste ronde pakte Milan bekwaam zijn overwinning, terwijl Thymen - ingedeeld in de groep bij zijn broer, wat al daardoor meteen SMB een groepsoverwinning kostte - zijn meerdere moest erkennen in zijn tegenstandster. In een andere en zeer sterke groep veroverde Willemijn de dame al snel. Maar dit was nog niet voldoende: beide koningen gingen "aan de wandel" en kwamen in het open veld terecht. Willemijn verloor haar dame maar zette toch enkele zetten later de vijandelijke koning mat.

In de 2e ronde denderden de beide SMB-kanonnen verder: Willemijn gaf weer mat en Milan maakte gehakt van zijn opponent. Ook Thymen pakte nu een punt met een matzet. Drie uit drie in deze ronde gaf de burger moed. Ook in de derde ronde ging het van een leien dakje: een bye voor Thymen en Willemijn en Milan maakten weer met succes jacht op de vijandelijke koning: tweemaal mat. De 4e ronde verliep minder: Thymen wist te winnen in zijn speciale stijl: staande en onder het spelen veel, erg veel praten. Willemijn lette even niet op haar verdediging en ging mat, overigens in een goede stelling, want schaken kan ze. Jammer! Milan stond uitstekend en gewonnen, maar daarna werden zijn stukken de een na de ander opgepeuzeld en beet de dappere Milan in het zand. Dacht ik: 1 paard en een paar pionnen tegen een paard, toren en enkele pionnen was glad verloren. Teleurgesteld ging ik naar de kantine. Twee minuten later kwam een juichende Milan binnen: gewonnen! Hoe? Nog gauw even twee dames gehaald en klaar was Milan: 4 uit 4. In ronde 5 speelden de broers tegen elkaar, helemaal in Millingen: dat had eenvoudiger gekund. Zonder mededogen droogde Milan zijn jongere broer af. Bij Willemijn ging het niet goed: ik zag dat ze met een dame minder speelde (en dat was beslist geen voorgift). Stug speelde ze verder en belandde in een slechtstaand toreneindspel. De tegenstander haalde dame en daarna het volle punt. Ronde 6: een bye voor Milan, en Thymen overvleugelde zijn tegenstandster met 2 dames. Dat was teveel van het goede: 1-0 voor Thymen. Willemijn - strijdvaardig als altijd - herpakte zich sterk: met 2 torens en een dame zette ze de tegenstander mat.

In de laatste ronde gaf ik als ervaren schaker de (te) snel spelende broers nog een duidelijk advies mee; jongens, nadenken is niet verboden. Want als jeugdtrainer wil je ook nog wel eens iets zinnigs zeggen. Het was een mindere ronde voor ons, slechts Milan scoorde een punt. Thymen verloor en Willemijn streed verbeten tegen een overmacht, maar werd uiteindelijk toch matgezet.

Al met al een eindresultaat wat er wezen mocht. Milan won zijn groep en als enige van alle spelers van het toernooi behaalde hij 7 punten. Bravo! Willemijn en Thymen behaalde netjes 4 uit 7 en voor beide was er een ex aequo 3e plaats. Dat leverde voor Thymen wel een prijs op maar voor Willemijn net niet. Willemijn behaalde van de meisjes het derde puntenaantal. Al onze SMB leden stegen in hun rating, Milan zelfs met 52 punten. Vermeld moet nog worden dat er prachtige standaarden in goud/zilver en brons werden uitgereikt, gemaakt door de tingieterij De Tinnen Roos (iets om te onthouden voor de club).

Henny JM Goverde


wachtwoord vergeten?