Gespiegelde overwinning

SMB 4 verslaat Pion 4, woensdag 11 februari 2015
Dinsdag 10 februari trad SMB 4 aan tegen Pion 4 uit Groesbeek. Op papier een tegenstander die we moesten kunnen hebben, maar in elke OSBO-speelronde zie je verrassingen en als titelkandidaat mag je geen matchpunten morsen. Dus van onderschatting was geen sprake bij ons. "Ons" is het basisteam van SMB 4: Pieter van Groenestijn, Geurt Gijssen, Henny Goverde, Jan Schillings, Frans Drummen, Peter Groenewald en Wim Dentz als non-playing captain.

Het was een thuiswedstrijd maar we speelden deze keer in de zaal achter de bar omdat de grote zaal van 't Hert bezet was vanwege een buurtbijeenkomst. Op zich wel een mooie ruimte, die zaal achter de bar. We zaten aan de kant van het raam en ik kon verschillende partijen, voor en opzij, in de weerspiegeling van het glas volgen. Leuk om te zien en te ervaren. Een afleiding die voor mijn spel echter niet bevorderlijk bleek.


Mijn partij
Ik was als eerste klaar. Winnen bij schaken is vooral "zetten zien". Mijn partij (met zwart) tegen Toon Rouwhorst aan het 6e bord was daar weer eens een illustratie van. Ik geef hier de eerste 11 zetten. Na mijn 11e zet had ik in kunnen pakken als mijn tegenstander een gemakkelijke "winzet" had geplaatst. Zie deze eerste zetten: 1.d4 d5 2.c4 e6 3.e3 Pf6 4.Pc3 c6 5.Pf3 Pbd7 6.Ld3 dxc4 7.Lxc4 Le7 8.Dc2 h6 9.Ld2 Dc7 10.h3 b5 11.d3 La7. Meteen toen ik La7 gespeeld had (veel te snel en vanuit een routine) zag ik dat mijn tegenstander nu een hele eenvoudige combinatie met pionwinst had, te weten Pxb5. Mijn dame hangt en ik kan niet terugnemen. Mijn tegenstander Toon dacht nu lang na. Begin van hoop bij mij. Ik mocht eigenlijk niet verwachten dat hij deze makkelijke en simpele winst niet zou zien. Tot mijn grote opluchting speelde hij na vijf zeer lange minuten 12.a3. Hoera.

Ik kwam deze openingsschrik niet meer te boven. Mijn zelfvertrouwen bleek aangetast en ik voelde me niet safe bij de stelling op het bord. Voorzichtig op en neer geschuif van stukken volgde. Ik zag allemaal goede zetten voor mijn tegenstander, die hij gelukkig niet speelde, en eigenlijk geen echt actieve voor mijzelf. Uit strategische overweging bood ik daarom bij de 22e zet, met nog veel stukken op het bord, maar remise aan. Mijn tegenstander, die ook gezien zijn zetten niet erg veel zelfvertrouwen had, nam na enige aarzeling het remiseaanbod aan. We hebben de partij daarna nog wel uitgespeeld. Uiteindelijk won ik die nog, maar dat zegt niet meer zoveel over hoe de partij "in het echt", met de nodige toegevoegde speeladrenaline, zou zijn verlopen. Ik was hoe dan ook tevreden met het gelijke spel, al zal ik in het vervolg niet meer aan de raamkant gaan zitten.

Peter Groenewald
Peter wist met degelijk spel en druk via de e-lijn al relatief snel twee pionnen te winnen. Vervolgens kreeg hij 2 verbonden pionnen op de e- en f-lijn en deze dwongen de stukken van zijn tegenstander steeds verder naar achteren. Peter kreeg veel ruimtewinst. Toen een toren van Peter op de 7e lijn wist binnen te dringen werd een combinatie van toren en loper op g7 met schaak en dame winst mogelijk. Toen was het eigenlijk al klaar, de tegenstander speelde nog even door maar toen Peter met behulp van zijn dame nog eens twee pionnen wist te winnen gaf de speler van PION 4 op.

Prima en krachtig spel van Peter. Hij heeft nu dit seizoen extern 5 uit 5 gescoord aan het 6e bord. SMB 4 is bekend om zijn sterke eerste borden maar het moge duidelijk zijn... zeker ook aan het laatste SMB 4 bord zit een geweldige puntenpakker. Peter is extern al jaren op zijn schaakbest en laat dit seizoen daarbij heel efficiƫnt aanvalsspel zien. Om jaloers op te zijn.

Geurt Gijssen
Geurt won en ook nog eens mooi. Hij gaf me na afloop van de partij een adequate analyse op het bord hoe hij tot zijn victorie kwam. Ik citeer uit zijn mond: "In een 'geweigerd Staunton gambiet van het Hollands' 1.d4 f5 2.e4 ging het eerst gelijk op, maar toch kwam ik allengs beter te staan. Mijn tegenstander deed namelijk een paar mindere, c.q foute zetten zoals Ld7 en b6. Hij gaf ook bij ruil zijn loperpaar makkelijk weg. Positioneel kwam ik in het voordeel. Vanuit die superieure stelling kon ik in het vroege middenspel toen een dubbelaanval plaatsen met mijn dame op toren en paard en daarbij ook nog eens mijn toren als aanvalsstuk activeren. Het was gelijk uit, bij de 19e of 20e zet gaf mijn tegenstander op."

P.S: Naar aanleiding van Geurts verhaal en analyse heb ik even op internet gegoogeld bij Staunton-gambiet (ik kende het namelijk niet echt) en kwam terecht op Schaaksite waar Herman Grooten enkele fraaie partijen inzake het Staunton-gambiet duidde en toelichtte. Tegen een niet voorbereide speler heb je goede kansen. Toch eens op gaan oefenen.

Henny Goverde
Henny zijn partij liep niet naar wens. Vanuit de opening al niet. Bij een snelle eerste blik op deze partij, na ongeveer 1,5 uur spelen, zag ik dat het heel moeilijk voor hem stond, met materiaalachterstand. Henny verloor en toen ik hem aan het eind van de avond vroeg de partij wat te duiden voor het verslag, wuifde hij dat weg met de opmerking: "Niet nodig, gewoon de opening helemaal verprutst." Duidelijk.

Jan Schillings
Zo rond de klok van 22.00 uur ging ik voor het eerst naar deze partij kijken. Beide partijen hadden nog een dame en een sloot pionnen. Typisch soort eindspel. De pionnenstructuur van Jan zag er beter uit dan die van zijn tegenstander, maar verder zag het er nog tamelijk remise-achtig uit. Dat zou nog een lange partij kunnen worden met geschuif van al die pionnen en veel mogelijke dame-schaakjes dacht ik. Toch was het ineens uit vanwege een blunder. Zijn tegenstander plaatste namelijk zijn koning en dame op een en dezelfde diagonaal en Jan kon schaak geven en de ongedekte vijandelijke dame (die ver achter op de diagonaal stond) werd geslagen. Zijn tegenstander gaf meteen terecht op. Jan heeft inmiddels ook een fraaie score extern van 4 uit 5.

Pieter van Groenestijn
Rond de klok van 23 uur was alleen de uitslag op het eerste bord nog niet beslist. Het werd uiteindelijk remise. Pieter gaf me de dag erna per mail het volgende commentaar op de partij: "Een gedegen openingsvoorbereiding leidde tegen voornaamgenoot Thissen al vrij vlot tot een licht initiatief. Een combinatie die ik net niet ver genoeg had doorgerekend leek achteraf te winnen, maar na nachtelijke analyse bleek er slechts sprake van groot voordeel. Zoals het ging behield ik een betere stelling, won ook een pion, maar helaas bleek zelfs dit ongelijke loper eindspel remise. Mogelijk had ik het mijn tegenstander nog wat moeilijker kunnen maken, maar ik moet zeggen dat hij zeer adequaat het smalle pad naar remise wist te vinden."

Pieter heeft extern nu een score van 4.5 uit 5. Dus niet getreurd. Hoe dan ook. De einduitslag SMB 4 - PION 4 werd 4-2. Het belangrijkste is dat we geen matchpunten gemorst hebben. Volgende maand wacht ASV 9.

Frans Drummen