home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Activiteitenavond jeugdschaken met snelschaken

dinsdag 31 maart 2015
Een paar keer per seizoen verruilen we de trainingen en het competitiespelen op de vrijdagavond bij het jeugdschaken voor een activiteitenavond. Verschillende soorten schaakspellen en/of toernooitjes komen dan aan bod. Zo ook afgelopen vrijdag 27 maart. Het werd een gezellige en leuke avond waarin snelschaken, een simultaan en spelen op het grote vloer schaakbord aan bod kwamen.


Snelschaken

Snelschaken bij de jeugd doen we niet zo vaak. Dat is ook logisch want de jeugdspelers spelen van nature vaak al veel te snel in hun reguliere competitiepartijen. De trainers moeten er in de praktijk dan regelmatig op wijzen rustig te spelen en de tijd te nemen. De tijd nemen en rustig spelen is bij snelschaken een lastig advies, staat daar een beetje haaks op. Maar sommige kinderen vinden het wel heel leuk en daarom hebben we het voor de oudere en meer ervaren jeugdspelers een keer als toernooi op het programma gezet.

Besloten werd om het snelschaaktoernooi het "Pieter van Groenestijn toernooi" te noemen. Dit als dank en eerbetoon naar Pieter die jarenlang het jeugdschaak overeind wist te houden en die talloze jeugdspelers heeft opgeleid. Jeugdspelers waarvan nog steeds enkelen op de jeugdafdeling tot de toppers behoren (Matthijs, Tijn, Isai, Boaz, Teun). Pieter vond het een leuk idee en was ter plekke om hiervoor aan het eind van de avond ook de prijsuitreiking te doen. Waarvan acte, zie de foto's.

Er werden twee groepen gemaakt. De uitslagen van beide groepen staan hieronder vermeld. Bij gelijk aantal punten werd het onderling resultaat doorslaggevend voor de rangorde op de lijst. Voor de eerste drie in elke groep waren er leuke prijsbekers. Bram Rijkschroeff en Jelmer Wedholm hielden alles nauwgezet handmatig bij en zagen toe op het verloop van een en ander. Er werden 7 partijen van 5 minuten per persoon gespeeld.

Eindstand van de A-groep (corresponderend met de Dame-competitiegroep):

1. Matthijs 6.0
2. Willemijn 5.0
3. Isai 4.0
4. Milan 4.0
5. Boaz 3.0
6. Yke 3.0
7. Susanna 3.0
8. Jason 0.0

Eindstand van de B-groep (combinatie van competitiegroepen):

1. Guus 6.0
2. Blanca 4.0
3. Thymen 4.0
4. Huib 3.5
5. Wolf 3.0
6. Daan 3.0
7. Nout 3.0
8. Tijn 2.0
9. Max 0.5
10. Teun 0.5

Sommige kinderen moesten wennen en erin komen voordat ze goed begonnen te scoren (bijvoorbeeld Willemijn), anderen (zoals Teun en Max) speelden soms goede partijen en stonden op winst maar gaven de winst door tijdsdruk uit handen. Typische en herkenbare zaken bij het snelschaken. Er werd sportief gespeeld en we hebben als toeschouwers heel wat spannende partijtjes gezien. Voor herhaling vatbaar en Pieter beloofde volgend jaar ook weer de prijsuitreiking te doen.

Schaaksimultaan

Kinderen konden ook meedoen aan een schaaksimultaan, gegeven door Huub Jansen. Ongeveer 15 kinderen deden hieraan mee. Hans van Leeuwen mocht de deelnemende kinderen zetten influisteren die goed tegenspel konden bieden. Mede daardoor kreeg Huub het nog lastig af en toe. Aan het eind van de simultaan kon geconstateerd worden dat Nathan als enige Huub had weten te verslaan, (de eerste) remises waren er voor de meisjes Selin en Josefine. Ook voor hen een leuk prijsje.

Spelen op het grote vloerschaakbord

Groepjes van 2,3 kinderen konden ook als groepje tegen elkaar schaken op het vloerschaakbord met de grote speelstukken. Hier werd ook druk gebruik van gemaakt. Men speelde een partijtje van 10 minuten per groepje. Maarten Smit en Thomas Manschot zagen toe dat alles bij deze partijtjes gladjes verliep. Er werden, als ik me goed herinner, een zestal partijen gespeeld. Vanuit de winnende groepjes werd een van de groepjes prijswinnaar van dit onderdeel, te weten Linde en Alex. Ook voor hen een prijsje.

Bij de afsluiting van de avond kreeg iedere deelnemer nog een leuke attentie, geschonken door "Scheen Grafische Technieken", te weten een raketje met SMB logo. Ze vlogen bij het naar huis gaan links en rechts om je oren. (PS: De gooiers waren niet de kinderen maar de trainers.) Al met al, we kunnen terugkijken op een geslaagde en plezierige avond.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?