home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Terugblik Open Avond

woensdag 22 april 2015
Dinsdag 21 april was de Open Avond bij SMB. Zoals elk jaar organiseert SMB op zo'n avond verschillende schaakactiviteiten voor een breed publiek en proberen we ook met name huisschakers via een laagdrempelige schaakaanbod naar de clubavond te halen en als het even mee zit naar de toekomst vast te houden of enthousiast te maken voor het reguliere club schaken. Die avond stond een schaaksimultaan centraal en wel gegeven door de Nederlands kampioene Anne Haast.


Huub Jansen heette haar van harte welkom en vertelde dat het bestuur erg blij was dat ze de simultaan wilde geven. Hij memoreerde in zijn openingswoord nog eens haar schaakkwaliteiten, zoals: vrouwenschaakgrootmeester, een rating van 2300 plus, prima score op het laatste Tata-schaaktoernooi met een overwinning op Jan Timman en lid van het Nederlands schaak-Olympiadeteam. Bovendien een heel goede ambassadrice voor het vrouwen- en meisjesschaak. Dat weet ze met verve via de stichting "Chess Queens", in samenwerking met de beste 4 andere Nederlandse vrouwen, Lisa Schut, Bianca Muhren, Zhaoqin Peng en Thea Lanchava, te promoten. Een extra reden om haar te vragen dit jaar de simultaan te verzorgen.

Anne Haast kreeg op 26 borden een gemêleerd, maar vooral gemotiveerd schaakpubliek tegenover zich. Een groot deel clubschakers van SMB, enkele huisschakers (ik had er wat meer verwacht) en op drie borden de beste meisjes, leeftijd 10 jaar, van de jeugdafdeling van SMB. Deze laatsten mochten met zijn tweeën, Lisa-Yke, Willemijn-Susanna en Blanca-Marieke, een bord bezetten en konden overleggen over de beste te spelen zet. De verwachting was dat zij tot de pauze, ongeveer 21.15 uur, stand zouden kunnen houden. Leuk detail was dat er die avond ook drie generaties deelnamen, te weten jeugdspeelster Susanna Blok, haar vader en haar opa. Deze laatste had in 1954 nog als 12 jarige remise in een andere simultaan weten te bereiken en wel tegen Max Euwe.

Tot de pauze hield iedereen stand tegen de Nederlandse kampioene. Daarna kwamen de eerste "afvallers", al moet ik zeggen dat er zeer taai en consequent tegenspel gegeven werd aan Anne. Ook de jeugdspeelsters weerden zich kranig en uiterst fanatiek. Toen hun ouders hen om 21.30 uur op kwamen halen waren ze op 2 borden nog zeer aanwezig, zowel positioneel als in hun gefluister. Om 23.30 uur sloten we af. Wat was de simultaanuitslag? Anne verloor uiteindelijk twee partijen, te weten van Eric de Ridder en de opa van Susanna Blok. Knap van beiden. Proficiat. Remises werden behaald door Jan Aalbers, Paul van Deemen, Peter Schut, Lucas de Jong, Hans van Leeuwen, Bram Rijkschroeff, Ton Huybregts en het jeugdduo Yke Straathof-Lise Heskes. Ook beslist een felicitatie waard.

Anne vond het een erg leuke avond, al zei ze dat ze alle zeilen had moeten bijzetten vanwege het sterke tegenspel dat ze op veel borden tegenover zich had gekregen. Onder applaus ontving ze, als dank voor haar sympathieke inzet, enige attenties. In de marge van de schaaksimultaan werd er die avond ook nog door enkele SMB/ers in een klein toernooitje gesnelschaakt. Jelle van Deemen werd hier met verve winnaar. Tevens kon men een schaakprobleem oplossen en daar werd uit de goede oplossers ook een prijsje voor uitgedeeld.

Al met al, het was een leuke avond, de foto's geven een impressie hoe een en ander verliep.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?