home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 3 - UVS 6: de seizoensafsluiting

woensdag 29 april 2015
Bij de gezamenlijke slotronde van klasse 3G stond er nog wel wat op het spel. De titelrace was nog niet volledig beslist, omdat Zevenaar 2 en SMB 3 beiden nog kampioen konden worden. Daarbij waren wij wel afhankelijk van een misstap van het Zevenaarse team in hun wedstrijd tegen De Sleutelzet, want er moest een matchpunt en een bordpunt achterstand worden goedgemaakt. Zelf traden we in een stadsderby aan tegen UVS 6. Toch moesten we naar Arnhem, aangezien daar de gezamenlijke slotronde gehouden werd.

Voor aanvang bleek dat we al met een 1-0 voorsprong aan de wedstrijd konden beginnen, aangezien UVS 6 een bord leegliet. Jammer voor Thomas, die daardoor geen tegenstander had. Een hele avond wachten is niet fijn en ik had eigenlijk meteen moeten zeggen dat hij met de bus naar huis mocht gaan, maar gelukkig deed Roel dat om half 9 en zo was hij alsnog op tijd thuis.

Rolf consolideerde onze voorsprong met een remise. Door onhandig spel kwam hij erg moeilijk uit de opening, maar toen zijn tegenstander even niet doorpakte was hij er als de kippen bij om een pion te winnen. Zijn pionnenstructuur was daarna niet best, maar ook Ron van Dijk had een versplinterde structuur. Echter was Rolf gezien zijn onhandige spel in het begin niet in staat ineens op winst te gaan spelen en dus bood hij remise aan, wat door zijn tegenstander moest worden aangenomen: 1,5-0,5.

De voorsprong werd vervolgens uitgebreid door René. Tegen Frans Nijenhuis kon hij met de zwarte stukken gaan aanvallen en daar had zijn tegenstander geen verweer op. Hij leverde een stuk in en gaf even later op. Roel kwam in zijn partij niet verder dan remise. De opening speelde hij niet heel handig waardoor hij met een dubbelpion kwam te zitten, maar er bleek weinig aan de hand en hij kon de stelling goed in evenwicht houden. Toen hij zag dat Matthijs en ik er goed voor stonden, bood hij remise aan wat door Tobi van Scheijndel werd aangenomen.

Op dat moment was het al zo goed als duidelijk dat wij de wedstrijd zouden gaan winnen. En inderdaad wist ik mijn voordeel om te zetten in een punt. In de opening had ik de partij sneller kunnen beslissen, maar zoals het ging kwam ik in een eindspel van twee torens en een paard aan beide zijden, met voor mij twee pionnen meer. Ik kon in de volgende stelling mooi afwikkelen:

stelling na 25... Pxd4
26.Txd4+! exd4 27.Lf4+ Kd7 28.Lxb8 Txb8 en dit eindspel wist ik gemakkelijk te winnen. Mijn tegenstander ging een zet of acht te lang door, maar na 58 zetten mocht ik eindelijk het punt noteren: 4-1.

Het eerste dat ik mij na de partij afvroeg was hoe het bij Zevenaar stond. Helaas begreep ik dat zij met 4-2 gewonnen hadden en dat we dus geen kampioen meer konden worden. Maar Matthijs ging voor de winst, want hij stond al 30 zetten een toren en loper voor, terwijl zijn tegenstander continu onder de minuut zat met voor Matthijs nog 20 minuten op de klok. Menigeen had allang opgegeven, zo niet Rob Lubbers. Die ging door tot hij bijna mat stond. Met nog één zet tot het mat en maar één reglementaire zet om te spelen, liet hij echter tot verbazing van Matthijs zijn vlag vallen en gunde Matthijs dus niet het plezier om hem mat te zetten. Niettemin was ook dit winstpunt binnen zodat wij met een glansrijke 5-1 zege het seizoen mochten beëindigen. Toch nog een beetje revanche voor de avond ervoor, waarop SMB 4 het kampioenschap verspeelde door in een rechtstreeks duel te verliezen van UVS 5 met, jawel, 5-1.

Het hele seizoen overziend denk ik dat we ongeveer evenveel mee als tegen hebben gehad. Als we in de seizoensopening tegen Zevenaar 2 onze kansen benut hadden, waren we nu kampioen geweest. Daarentegen hadden we tegen ASV 8 het geluk aan onze zijde. Achteraf mogen de meesten van het team toch tevreden zijn met hun individuele resultaat. Thomas wist zelfs gedeeld topscorer van de klasse te worden met 5,5 uit 7 (waarvan één reglementair punt) en René (3,5 uit 5), Roel (4 uit 6) en Matthijs (4,5 uit 7) deden het ook uitstekend. Alleen Rolf (vijf remises en twee nederlagen) en ik (3,5 uit 7) kunnen niet met tevredenheid op het seizoen terugkijken. Mijn dank gaat daarnaast nogmaals uit naar de drie invallers die we nodig hebben gehad, die alledrie een punt bijdroegen aan onze score. Tot slot wil ik Zevenaar 2 feliciteren met hun kampioenschap en wens ik ze veel succes toe in de tweede klasse. Tot volgend jaar!

Lucas, teamleider SMB 3


wachtwoord vergeten?