home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

In Memoriam Willem Dentz

zondag 23 augustus 2015
Twee weken geleden werd Willem midden in de nacht getroffen door een hartstilstand. Ofschoon het ambulancepersoneel snel ter plekke was en de noodzakelijke medische hulp snel is toegediend, bleek Willem door zuurstoftekort ernstige hersenschade te hebben opgelopen. Wim is hieraan op zaterdagavond 22 augustus overleden.

Het is moeilijk te bevatten dat de levenslustige en fervente schaker Willem Dentz van vóór de zomer er niet meer zal zijn, in het komende schaakseizoen. Willem was een zeer trouw bezoeker van de clubavonden. Hij zal bij SMB meer schaakpartijen hebben gespeeld dan enig ander clublid, ook al omdat Willem niet zomaar een schaker was, hij hield van het spel. Na een serieuze partij volgden daarom vaak nog enige schaakpotjes, voor de lol, stevig becommentarieerd met eigen gevleugelde uitdrukkingen. Willems schaakhumor en commentaar op de stelling was onnavolgbaar, grappig en sportief; eigen zetten met slechte afloop werden luid betreurd, goede zetten van de tegenstander bewonderd en geloofd. Het was voor iedereen een aparte belevenis tegenover hem te zitten en de intense schaakbeleving van Willem mee te maken.

Willem heeft in de jaren '80 en '90 vele jaren als secretaris in verschillende besturen gediend. Hij was daar nauwgezet in, een Pietje precies, maar immer met oog voor de mens achter de schaker. Hij was ook een gedreven teamleider, al vanaf ik hem ken op de club. Ook in deze rol wist hij altijd met iedereen op goede voet te verkeren, ondanks dat hij wist te zeggen waar het op stond. Ik heb een keer een gele kaart van hem ontvangen, wegens te laat komen - rood zou hij je nooit geven. Het was makkelijk om dat uit zijn mond te accepteren, want Willem wist hoe het hoorde, niet alleen bij het schaken.

In het afgelopen seizoen was Willem de non playing teamleider van SMB 4, het veteranenteam. Hij speelde daar al vele jaren zelf in mee en - typerend voor Willem - accepteerde een jaar of wat geleden het gegeven dat hij niet langer een rol kon vervullen als speler. In de interne competitie zullen er in de afgelopen drie decennia echter niet veel dinsdagavonden zijn geweest waarop de karakteristieke gestalte en het opvallende stemgeluid van Willem afwezig waren. Ik vermoed dat de dinsdagavond een "heilige avond" was, zoals voor veel SMB'ers uit heden en verleden.

Willem Dentz was een echte SMB'er, iemand met een groot hart voor de club. Hij gaf uiting aan dat gevoel door als vanzelfsprekend, zonder veel ophef, taken op zich te nemen die met groot plichtsgevoel werden vervuld. Dat typeert de mooie, warme en humorvolle man die Willem was.

We zullen je nog lang missen, Willem.

Huub Jansen

De crematieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 28 augustus om 10.30 uur in de Boszaal van crematorium Jonkerbos, Weg door Jonkerbos 51 te Nijmegen. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de koffiekamer van het crematorium.wachtwoord vergeten?