SMB 5 wint eerste ronde van UVS 6

door Jelle van Deemen, vrijdag 16 oktober 2015

Op maandag 12 oktober speelde SMB 5 haar eerste ronde tegen UVS 6. Hoe zal het gepromoveerde team het dit jaar gaan doen in een klasse hoger? Marinus speelde vooruit op maandag 5 oktober met de zwarte stukken op bord 2. Dit deed hij zeer verdienstelijk. In het middenspel wist hij een pion buit te maken. Na lang manoeuvreren werd er een tweede pion buitgemaakt. Vervolgens werd er keurig afgewikkeld naar een gewonnen eindspel (zie diagram). Het eerste bordpunt van het seizoen is binnen!

SMB 5 begint de avond met een 0-1 voorsprong. Het zal een gekke avond worden. We waren nog maar net begonnen en bij Henk (bord 3) gebeurde hetgeen wat eigenlijk wel heel jammer is voor de partij. De tegenstander blundert een dame en een stuk... Beide spelers schokken er van en niet veel later kon Henk het punt noteren, 0-2.


Ondertussen dacht Paul (bord 4) dat het een lastige avond zal worden. Echter iets beter naar de stelling te kijken bleek dit heel erg mee te vallen. Met een mooie combinatie wist hij een toren buit te maken (zie diagram). Wit zit hier zwaar in de problemen. 9.a3!? Pc2 (met torenwinst). Als wit kiest voor korte rokade volgt er: 9.0-0 Lc2 10.Da3 Pd3 (met damewinst). Niet veel later kon ook Paul het punt noteren, 0-3.

Op bord 1 had Jan ondertussen een gelijkwaardige stelling op het bord. Gezien de teamstand bood Jan remise aan. Dit werd na enig nadenken en overleg aangenomen.


Op bord 6 speelde Dolf een zeer leuke partij. Het gevoel van winst kwam steeds dichterbij, alleen is dat ook zo? Dolf leek aanvankelijk een mooi kwaliteitsoffer gedaan te hebben. Echter kwam hij zeer bedrogen uit. Hiervan was hij zo van slag, dat er pardoes een verloren stelling over bleef (zie diagram). 21.Pc3 Txf3 22.gxf3 Lh3 23.Pe2!! En na een foutje staat het ineens 1,5-3,5. Met 21.Pc3 Lg4 22.Db5 Tfd8 behoudt zwart zijn initiatief.

De reactie van Dolf: "In mijn partij kon ik met zwart geleidelijk druk opbouwen. Op de 19e zet ging mijn tegenstander m.i. ten onrechte voor een pionwinst. Ik dacht onmiddelijke partijwinst in handen te hebben met een kwaliteitsoffer. Dat bleek echter tegen te vallen en zwaar teleurgesteld gaf ik pardoes de dame weg."

Op bord 5 dacht Frans ligt positioneel voordeel te behalen toen zijn tegenstander een geïsoleerde centrumpion kreeg. Dit viel echter tegen. En het gevecht om de c-lijn begon. Helaas kon Frans deze strijd niet winnen. Met een misrekening ging er ook nog een stuk verloren. Langzaam werd het stukvoordeel uitgebuit en kon Frans uiteindelijk opgeven. 2,5-3,5.

De eerste 2 matchpunten zijn binnen!